Μαριέττα Φαφούτη: «Στη μαυρίλα της εποχής αναλαμβάνουμε δράση» [συνέντευξη]

04.12.2014
Μπορείς να ομορφύνεις τη ζωή με τις πράξεις σου! Αυτή η φράση ήρθε στο μυαλό μας διαβάζοντας τη συνέντευξη που μας έδωσε η γλυκειά τραγουδίστρια Μαριέττα Φαφούτη, λίγες μέρες πριν από τη live εμφάνισή της στο Gazarte, υπό τον τίτλο Painting the town «Red»

Την έχουμε συναντήσει και από κοντά στο παρελθόν, για μια άλλη συνέντευξη, και μπορούμε να πούμε ότι το κορίτσι αυτό είναι η προσωποποίηση της χαράς και της αισιοδοξίας. Δεν είναι τόσο αυτά που λέει - αν και έχει χιούμορ - όσο μια αύρα πολύχρωμη, θετική και ... ανεβαστική!

Τα τελευταία τρία - τέσσερα χρόνια οι φίλοι μας αναφέρουν συνέχεια το όνομά της... όχι επειδή την κυνηγούν οι παπαράτσι, αλλά επειδή κάνει καλές μουσικές. Η Μαριέττα ξεκίνησε από τη διαφήμιση και μπορεί να γράψει μουσική για ταινίες, ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικές παραγωγές, διαφημίσεις, θεατρικές παραστάσεις, μιούζικαλ, video games και εικόνα. Η έμπνευση έρχεται από παντού και κάθε στιγμή...

Λίγο πριν ντυθεί στα κόκκινα και ανέβει στη σκηνή του Gazarte μάς μίλησε για την Νατάσσα Μποφίλιου, τη Λάνα Ντελ Ρέι και τον ρομαντισμό που ... (δεν) έχει!

Painting the town «Red», ο τίτλος της μουσικής παράστασης στο Gazarte. Τι αντιπροσωπεύει για εσάς το κόκκινο χρώμα;
Κατ' αρχήν είναι ένα χρώμα που κουβαλάω πάνω μου εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Όποια μέρα και αν πέσει κάποιος πάνω μου κάτι κόκκινο θα φοράω. Επίσης είναι ένα χρώμα που έχω συνδέσει με άπειρες στιγμές αγάπης, συγκίνησης, χαράς. Με τις πιο τρυφερές αναμνήσεις αλλά και τις πιο αστείες μαζί. Το κόκκινο είναι οι πιο ξεχωριστές στιγμές της ζωής μου. Είμαι εγώ.





Τι ρεπερτόριο θα ακούσουμε στο Gazarte;
Τραγούδια από τον πρώτο και δεύτερο δίσκο, τραγούδια από τον τρίτο ακυκλοφόρητο δίσκο, ανεξάρτητα singles που έχω κυκλοφορήσει κατά καιρούς, το νέο single "Papa I'll fly" που θα κυκλοφορήσει από τη Musou Records με αφορμή τα Χριστούγεννα, ολόφρεσκες και ανατρεπτικές διασκευές και όλα αυτά αγκαλιασμένα από το πιο υπέροχο φως, από αγάπη και αστείρευτη διάθεση για χορό.

Μιλήστε μας λίγο για το τρίτο σας κατά σειρά άλμπουμ μετά τα επιτυχημένα: «Try a little romance» και «Homemade joy».
Κατ' αρχήν το τρίτο άλμπουμ δεν είναι ένα. Είναι 2-3 άλπουμ που έφτιαχνα, άλλαζα γνώμη και ξαναέφτιαχνα νέα τραγούδια και ξαναάλλαζα γνώμη και γινόταν αυτό για ένα διάστημα μιας μέχρι που βρήκα τι ήθελα πραγματικά. Και αυτό που ήθελα είναι να δώσω στα τραγούδια μου μια σουρεάλ κινηματογραφική αίσθηση σαν αυτή που μου αφήνουν οι ταινίες του Ταραντίνο. Παίζουμε τόσο πολύ με το μυστήριο και τον τρόμο σε συνδυασμό με το χιούμορ και τη συγκίνηση. Είναι συνδυασμοί που κάνουν την διαδικασία της παραγωγής τόσο μα τόσο απολαυστική. Επίσης είναι ένα άλμπουμ στο οποίο κατ' αρχήν έχω αλλάξει φωνητικά. Έχει έρθει η φωνή μου στην πιο ειλικρινή της μορφή. Πιο μπάσα και πιο σίγουρη. Γενικά πάντως υπάρχει πολλή αγάπη και σε αυτό το άλμπουμ και για μένα αυτό είναι η πιο σπουδαία υπόθεση.

Πώς κατορθώνετε να κρατάτε τη χαρά σας μέσα σε όλα τα δύσκολα κοινωνικά θέματα και τους «κουρασμένους» ανθρώπους στην καθημερινότητα;
Την χαρά δεν καταφέρνω να την κρατάω πάντα, αλλά τα καταφέρνω σε μεγάλο βαθμό. Και αυτό οφείλεται στο πως μας μεγάλωσαν οι γονείς μας. Μας έμαθαν πως είμαστε οι πιο πλούσιοι άνθρωποι στον κόσμο αν έχουμε δυο στοιχεία στη ζωή μας: Υγεία και αγάπη. Και με αυτά τα εφόδια μπορείς να καταφέρεις τα πάντα. Υπάρχει πάντα στην καρδιά μου ένα συναίσθημα τεράστιας ευγνωμοσύνης.


Έχετε σκεφτεί να κάνετε κάποιες δουλειές στο εξωτερικό - ίσως και να μετακομίσετε από την Ελλάδα;
Έχω στο νου μου κάποια στιγμή να δοκιμάσω να ασχοληθώ με τη μουσική για εικόνα στο εξωτερικό. Πάντα όμως χωρίς να χρειαστεί να φύγω από τη χώρα μου. Κατά τα άλλα δισκογραφικά και ερμηνευτικά δεν με ενδιαφέρει να κάνω κάποιο άνοιγμα στο εξωτερικό. Θα χρειαζόταν να αφιερωθώ σε πολύ μεγάλο βαθμό σε όλο αυτό. Και δεν με αφορά γενικά σαν προοπτική το να είμαι μακριά από τους αγαπημένους μου προκειμένου να κάνω καριέρα.

Πρώτα μουσική και μετά στίχος ή το αντίθετο;
Εκτός από τις περιπτώσεις που μου ανατίθεται να μελοποιήσω στίχους, πάντα γράφω πρώτα τη μουσική.

Είστε και στην πραγματικότητα. ποπ ρομαντική ή το βγάζετε μόνο στη μουσική σας; Και η «μαυρίλα» πού πάει;
Είμαι ρομαντική μέσα στα πλαίσια του ότι φροντίζω να υπενθυμίζω στον εαυτό μου πόσο σπουδαία είναι πράγματα που τα προσπερνάμε καμιά φορά σαν δεδομένα. Όπως το να έχεις την υγεία σου. Όπως το να έχεις ανθρώπους να αγαπάς και να σε αγαπούν. Αλλά φυσικά έχω και πολλές μαύρες στιγμές. Όπως επίσης αναγνωρίζω και τη μαύρη εποχή που διανύουμε σε πολλούς τομείς. Αλλά το σκοτάδι το αντιμετωπίζουμε με φως και όχι με σκοτάδι. Οπότε στη μαυρίλα της εποχής αναλαμβάνουμε δράση με ότι μέσο έχουμε για να αλλάξουμε τα πράγματα.

Ποια είναι τα αγαπημένα σας ξένα συγκροτήματα;
Τρελαίνομαι για Lana Del Ray. Θεωρώ πως συνθετικά είναι ό,τι πιο υπέροχο έχει βγει εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Έλληνες τραγουδιστές/τραγουδίστριες που θαυμάζετε.
Αχ να ταν μια και δυο. Είναι τόσες πολλές. Ωστόσο δεν θα μπορούσα να μην έχω μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου για τη Νατάσα Μποφίλιου. Όχι για το ότι έχει μια αδιανόητη φωνάρα. Αλλά γιατί είναι από τα πιο καταπληκτικά παιδιά που έχω γνωρίσει ποτέ.

Πιστεύετε στην τύχη - αυτό που λένε ό,τι είναι να γίνει θα γίνει - ή στο κυνήγι των ευκαιριών και στη σκληρή δουλειά.
Πιστεύω πολύ στην τύχη και το timing. Αλλά πάντα ως το αποτέλεσμα μιας ουσιαστικής προσπάθειας και σκληρής δουλειάς. Μόνο με την τύχη δεν πας πουθενά.


Διαβάσαμε μια πολύ ωραία συνέντευξή σας στο περιοδικό ΣΧΕΔΙΑ. Πόσο ευαίσθητη είστε σε πρωτοβουλίες και δράσεις που προάγουν την κοινωνική αλληλεγγύη. Θα μπορούσε αυτή να είναι μια ... καλή πλευρά της κρίσης;
Νομίζω πως η συμβολή μου στα κοινά είναι απειροελάχιστη σε σχέση με άλλους ανθρώπους που αφιερώνουν ολοκληρωτικά τη ζωή τους για το καλό του συνανθρώπου τους. Ωστόσο προσπαθώ με ό,τι μέσα έχω να προσφέρω έστω ένα μικρό λιθαράκι σε μία από τις πιο σπουδαίες αξίες στη ζωή μας: την αλληλεγγύη. Και αυτό δεν είναι θέμα ευαισθησίας. Κάνω το αυτονόητο και αυτό που οφείλουμε και μπορούμε να κάνουμε όλοι. Είναι τόσο μα τόσο απλό.

Πλέον υπάρχουν καθημερινά ευκαιρίες να δείχνεις τον πιο καλό σου εαυτό. Υπάρχουν παντού ομάδες, σύλλογοι, κοινότητες ανθρώπων στους οποίους μπορείς να απευθυνθείς για να προσφέρεις και εσύ το ελάχιστο. Το έχω ξαναπεί. Ένα πιάτο φαγητό που θα προσφέρεις σε κάποιον, μπορεί να είναι ο λόγος να του δώσεις τη μεγαλύτερη ελπίδα. Η αγάπη φέρνει αγάπη. Και κάπως έτσι, χωρίς καν να το καταλάβουμε έχουμε συμβάλει έστω και λίγο στο να αλλάξει ο κόσμος λίγο προς το καλύτερο.

Για μένα είναι τεράστια τιμή το ότι ανήκω στην κολλεκτίβα Αγάπη Ρε+, μια κολλεκτίβα από υπέροχους ανθρώπους και καλλιτέχνες με τους οποίους ενώνουμε τις φωνές μας υπέρ της αγάπης και της αλληλεγγύης και εναντιωνόμαστε στο μίσος, στο ρατσισμό και τη ρητορική του. Και όλα αυτά μέσα από ουσιαστικές δράσεις. Τα λόγια δεν φτάνουν ποτέ.

Περισσότερα στο www.mariettafafouti.com

Συνέντευξη Χριστίνα Τσατσαράγκου