Άλκης Κανίδης (ΕΚΜΕΚ): «Σε περιόδους κρίσης τα αισθήματα φτάνουν βαθύτερα» [συνέντευξη]

13.03.2015
Tιμώντας τα καλύτερα στοιχεία της ελληνικής τραγουδοποιίας και επηρεασμένοι ταυτόχρονα απο την άλλη τους αγάπη το Μεξικό και την λάτιν μουσική, οι Θεσσαλονικείς «Εκμέκ» κερδίσαν απο την αρχή το αυτί του κοινού ως μια απο τις δημιουργικότερες νέες δισκογραφικές προτάσεις.

Το πρώτο τους άλμπουμ «Γλυκαίνει και δεν παχαίνει» ( Lyra, 2011) απέκτησε γρήγορα σημαντικό airplay στα ραδιόφωνα της Ελλάδας, δίνοντας την ευκαιρία σε τραγούδια όπως το «Εσύ είσαι η αιτία που υποφέρω» (διασκευή στο τραγούδι του Μανώλη Χιώτη), «Αχ Μαρία», «Η μπαλάντα της λογικής» να ξεχωρίσουν, ενώ το τραγούδι «Ο τραπεζίτης» γίνεται το soundtrack του διεθνούς ντοκυμαντέρ του Deutsche Welle για την κρίση στη χώρα.

Η συνεργασία τους με την Ελένη Τσαλιγοπούλου στο «Δε σε συγχώρεσα ούτε λίγο» και το single «Αγγελος Ξένος» προχώρησαν περαιτέρω στο δρόμο αυτό συστήνοντας την μπάντα σε ακόμα ευρύτερο κοινό.

Ταυτόχρονα οι ζωντανές τους εμφανίσεις , που περιλάμβαναν ετερόκλητες διασκευές απο Depeche Mode ως Μανώλη Χιώτη και απο Rihanna έως Κηλαηδόνη, τους καθιέρωσαν πλέον ως μια συναυλιακή μπάντα.

Οι ΕΚΜΕΚ κυκλοφόρησαν πρόσφατα το δεύτερο σίνγκλ «Μέσα μου καίει μια φωτιά» από το νέο τους άλμπουμ «Ο φυγάς».

Οι ΕΚΜΕΚ είναι οι: Αλέκος Σπανίδης (τύμπανα), Σάκης Ραπτόπουλος (ακορντεόν), Στέργιος Γιάννος (κοντραμπάσο), Γιώργος Αβραμίδης (τρομπέτα), Αργύρης Κρομμύδας (ηλ. κιθάρα, φυσαρμόνικα),και Άλκης Κανίδης (φωνή, κλ. κιθάρα)...

Η φωνή των ΕΚΜΕΚ, Άλκης Κανίδης, λίγο πριν το live τους στο Floral [Σάββατο 21 Μαρτίου] απάντησε σε μερικές ερωτήσεις μας:

Έκμεκ. Πώς επιλέξατε αυτό το όνομα;
Ως Θεσσαλονικείς είχαμε πάντα μια οικειότητα με τα ταψιά και την ζάχαρη. Η αλήθεια όμως είναι λίγο πιο απλή και πεζή. Απλώς ψάχναμε ένα όνομα και όταν έπεσε η ιδέα μας ακούστηκε εύηχο. Δεν κρύβεται κάποια κοσμική σύμπτωση ή κάποια τρομερή ιστορία απο πίσω.

Πείτε μας λίγα λόγια για το πώς ξεκίνησε και εξελίχθηκε το μουσικό σας ταξίδι
Ξεκίνησε το 2009 εδώ στην Θεσσαλονίκη. Προτού καλά-καλά να βρούμε ο ένας τον άλλον και ταιριάξουνε τα χνώτα μας μέσα σε έναν χρόνο είχαμε ήδη έτοιμο το άλμπουμ με δικά μας τραγούδια και το είχαμε κυκλοφορήσει. Είμασταν και τυχεροί γιατί υπήρξαν άνθρωποι μέσα στην δισκογραφία που πιστέψαν σε μας τόσο νωρίς. Αυτή την τύχη την έχουμε ακόμη. Μας βοήθησε πολύ όμως και το πατάρι. Ανεβαίναμε πολύ συχνά και αυτό μας έδεσε και σαν παρέα και σαν μουσικούς.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τις μουσικές σας; Τον ήχο σας;
Θεωρώ πως εντασσόμαστε στον ευρύτερο χώρο αυτού που ονομάζουμε έντεχνο στην Ελλάδα. Τα δικά μας τραγούδια τουλάχιστον δεν θα μπορούσα να τα κατατάξω κάπου αλλού. Ο ήχος μας βέβαια είναι αρκετά σύγχρονος, φέρει στοιχεία απο την Μεσόγειο εν γένει και ιδίως απο την Ισπανία και το λάτιν.

Ποιες είναι οι επιρροές σας; Από που αντλείτε έμπνευση και πόσο δύσκολη είναι σε αυτή τη φάση της κρίσης στην Ελλάδα.
Οι επιρροές μας νομίζω οτι είναι ευρείες. Εξάλλου είμαστε πέντε άνθρωποι στους Εκμεκ. Ο καθένας φέρει μέσα του κάθε στιγμή είτε το αντιλαμβανεται είτε όχι, ότι έχει μείνει στην καρδιά του απο ότι έχει ακούσει όλα αυτά τα χρόνια. Είναι μια μακρά και αργή απόσταξη. Όμως η μαγεία είναι αυτά να γίνονται ένα και να φέρουν μια ταυτότητα. 'Εμπνευση σου δίνει ότι μπορεί να σε συγκινήσει αρκετά ώστε να ξέρεις οτι πρέπει να σηκώσεις το χαρτί και το μολύβι ή να πιάσεις την κιθάρα και να γράψεις. Ότι κάνει το συναίσθημα αφόρητο και πρέπει να το βγάλεις έξω. Δεν έχω βρεί κάποια θέματα ή κάποια σχήματα που επαναλαμβάνονται στην έμπνευση μου. Δεν το έχω αναλύσει παραπάνω. Και δεν θέλω κιόλας. Η κρίση νομίζω πως βοηθάει. Σε περιόδους δυσκολίας τα αισθήματα μας είναι πιο έντονα, πιο διαρκή και φτάνουν βαθύτερα. Ο καλλιτέχνης πρώτα και πάντα με το συναίσθημα δουλεύει.

Αγαπημένοι καλλιτέχνες – ξένοι ή Έλληνες.
Ο Σαββόπουλος, ο Πορτοκάλογλου, ο Παπάζογλου, ο Παπακωνσταντίνου, οι Calexico, οι Ojos de Brujo, ο Αγγελάκας και άλλοι. Αυτά βέβαια είναι οι δικές μου αγάπες. Αμα ρωτήσεις και τους άλλους θα πάρεις πολύ περισσότερα ονόματα.

Depeche Mode, Μανώλης Χιώτης, Rihanna, Κηλαηδόνης… τι άλλο θα διασκευάσετε;
Το ταξίδι των διασκευών ήτανε μια πολύ όμορφη εμπειρία. Και εξακολουθούμε να παίζουμε ένα σημαντικό αριθμό τραγουδιών άλλων καλλιτεχνών Ελλήνων και ξένων στο πρόγραμμα μας. Τραγούδια που μας συγκινούν και μπορούμε να τα κάνουμε δικά μας με κάποιον τρόπο. Παρ' όλα αυτά πρέπει να σου πω πως δεν σκεφτόμαστε και πολύ τις διασκευές πια. Η αγωνία και η προσπάθεια μας είναι να επικοινωνήσουμε τα δικά μας τραγούδια. Και με μεγάλη χαρά διαπιστώσαμε πως το κοινό ανταποκρίνεται σ' αυτό. Είναι πολύ σημαντικό νομίζω για την δική μας γενιά των δημιουργών να πατήσει στα πόδια της δημιουργικά και να εκτεθεί γι' αυτό που βιώνει και εκφράζει η ίδια.

Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε ο δεύτερος σας δίσκος με τίτλο “Ο Φυγάς”. Μιλήστε μας λίγο για αυτό.
Είναι ένας δίσκος για την φυγή εντός και εκτός. Για το στοίχημα του να φεύγεις απο εκεί που ξέρεις οτι δεν πρέπει να είσαι και για το θάρρος που χρειάζεται γι' αυτό. Είναι ένα EP επτά τραγουδιών και κυκλοφορεί απο την 14Music. Τώρα μόλις κυκλοφόρησε το δεύτερο σίνγκλ μέσα απο τον δίσκο, το "Μέσα μου καίει μια φωτιά".

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Έχουμε τις εμφανίσεις μας στην Αθήνα στο "Floral" 21 Μαρτίου, στον "Βυθό" στο Κιάτο Κορινθίας στις 22 Μαρτίου και μετά πάμε Θεσσαλονίκη Παρασκευή 3 Απρίλη στην γνώριμη πλέον "Μαύρη Τρύπα". Σιγά σιγά αρχίζει και ο σχεδιασμός για το καλοκαίρι. Ένας δίσκος χωρίς τις εμφανίσεις που θα τον παρουσιάσουν είναι ένα πολύ σύντομο ταξίδι.

Χ.Τ.