Ειρήνη Σκυλακάκη: «Ό,τι δεν μας λυγίζει, μας δυναμώνει και μας βελτιώνει» [συνέντευξη]

18.03.2015
Τη γνωρίσαμε το 2012 όταν το «In The Light» από το ντεμπούτο της, Wrong Direction, διείσδυσε στις ραδιοφωνικές playlist και αποτέλεσε, χωρίς αμφιβολία, το πιο νοσταλγικό soundtrack της χρονιάς. Έκτοτε, η Ειρήνη, τελείωσε το μεταπτυχιακό της στα Νομικά και επέστρεψε για να ετοιμάσει το λεγόμενο δύσκολο δεύτερο άλμπουμ.

Το πρώτο της single “In The Light”, που αγαπήθηκε τόσο πολύ από το κοινό, ήτανε μόνο η αρχή μίας σημαντικής, όπως φαίνεται, πορείας, καθώς ο δεύτερος προσωπικός της δίσκος «Before Dawn», που μόλις κυκλοφόρησε από την Cobalt Music, λαμβάνει εξαιρετικές κριτικές από τον εγχώριο Τύπο, γεγονός που επιβεβαιώνει, αν δεν ξεπερνάει, τη φήμη μιας πολλά υποσχόμενης τραγουδοποιού που δείχνει ότι θα αφήσει το δικό της στίγμα στο μουσικό στερέωμα.

Ο δίσκος περιλαμβάνει 12 αγγλόφωνα τραγούδια ακουστικής pop-folk που υπογράφει η ίδια η Ειρήνη, ενώ την ενορχήστρωση και την παραγωγή του δίσκου, υπογράφει ο Ευριπίδης Ζεμενίδης, ο οποίος είναι στο πλευρό της ως ενορχηστρωτής και μουσικός και στις live εμφανίσεις της. Στο δίσκο, συμμετέχουν εξαιρετικοί έλληνες μουσικοί, όπως οι Μιχάλης Καλκάνης, Θάνος Μιχαηλίδης, Χρήστος Πετεβής, Γιώργος Θεοδωρόπουλος, Αντώνης Σουσάμογλου και Αντώνης Ανδρέου. To άλμπουμ επελέγη από την Athens Voice ως δίσκος της χρονιάς, ενώ το ελληνικό κοινό έχει ήδη ξεχωρίσει τα δύο πρώτα singles του δίσκου, 'Clock' και 'Tonight'.

Η Ειρήνη Σκυλακάκη θεωρείται, δικαίως, ένα από τα μεγαλύτερα ανερχόμενα ταλέντα της γενιάς της, και είναι κόρη του πρώην ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Θόδωρου Σκυλακάκη, ο οποίος σήμερα συμπορεύεται πολιτικά ως πρόεδρος του κόμματος Δράση με το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη.

Η 24χρονη neo-folk Ειρήνη πριν τη μεγάλη της συναυλία, το Σάββατο 21 Μαρτίου στο Fuzz club, απάντησε σε μερικές ερωτήσεις του life.gr:

Πότε ξεκινήσατε να γράφετε μουσική; Θυμόσαστε το πρώτο κομμάτι που δημιουργήσατε;

Ξεκίνησα να γράφω μουσική όταν ήμουν περίπου 15 χρονών. Το πρώτο ολοκληρωμένο τραγούδι που έγραψα λεγόταν 'messengers' και ήταν γραμμένο σε τρεις συγχορδίες. (Τις τρεις πρώτες που έμαθα: D, C και G!)

Νομική επιστήμη και μουσική - πώς συνδυάζονται αυτά τα δύο; Βοήθησε με κάποιο περίεργο τρόπο το ένα την εξέλιξη του άλλου;

Συνδυάζονται δύσκολα... Επειδή σπούδαζα κάτι που δεν μου άρεσε ιδιαίτερα, έβρισκα διέξοδο στη μουσική, έτσι με έναν μαγικό τρόπο τροφοδοτούσε το ένα το άλλο. Στην πορεία διαπίστωσα ότι η δομή της σκέψης που απόκτησα μέσα από τις σπουδές μου με βοήθησε αρκετά στιχουργικά. Πιστεύω πολύ ότι κάθε εμπόδιο είναι για καλό και ότι μέσα από αυτά που μας δυσκολεύουν δυναμώνουμε και γινόμαστε καλύτεροι. Με φοβίζουν περισσότερο η ευκολία και ο εφησυχασμός παρά τα εμπόδια.


Κάνατε Μεταπτυχιακό στη Νομική γιατί σκέφτεστε να εξασκήσετε στο μέλλον το επάγγελμα της δικηγόρου;

Σπούδασα Νομική γιατί δεν είχα την ωριμότητα στα 16 μου να εντοπίσω την πραγματική μου κλίση και θέλησα για αυτό να σπουδάσω μία ευρεία επιστήμη που δεν θα μου έκλεινε πόρτες στο μέλλον.

Μιλήστε μας λίγο για τις μουσικές του νέου σας άλμπουμ «Before Dawn». Τι περιλαμβάνει;

Το 'Before Dawn' το έγραψα σε μία ενιαία περίοδο της ζωής μου και θα έλεγα πως είναι ένα 'concept album' από την άποψη ότι τα τραγούδια περιστρέφονται γύρω από μία κεντρική ιδέα, έναν εσωτερικό διάλογο και μία ανάγκη για μία φρέσκια αρχή. Αποτελείται από δώδεκα τραγούδια που λένε μία ιστορία και ήχος του είναι ακουστικός με στοιχεία φολκ.


Δεν είναι λίγο παράξενο να ακούτε ένα κομμάτι δικό σας στο ραδιόφωνο; Ή σε ένα μαγαζί;

Είναι ευχάριστα παράξενο! Θυμάμαι να πηγαίνω το πρωί για άσκηση σε ένα δικηγορικό γραφείο, νυσταγμένη και με κακή διάθεση και να ακούω τα τραγούδια μου και να φτιάχνουν όλα ως δια μαγείας!

Γιατί επιλέξατε να γράφετε σε αγγλικό στίχο; Θα επιχειρούσατε κάτι στα ελληνικά;

Γιατί προς το παρόν έτσι μου βγαίνει ίσως γιατί νιώθω πιο ελεύθερη να λέω όσα νιώθω, πιο ασφαλής. Η αγγλική γλώσσα ακριβώς επειδή δεν είναι η γλώσσα μου, λειτουργεί κάπως σαν ασπίδα. Και είναι ένας τρόπος να γράφω πιο ειλικρινά χωρίς να φοβάμαι. Δεν ξέρω αν θα επιχειρήσω να γράψω τραγούδια και στα ελληνικά, φαντάζομαι πως ναι, αλλά προς το παρόν, το φοβάμαι. Δεν νιώθω ακόμα αρκετά δυνατή.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας καλλιτέχνες και αυτοί που δεν έχετε. διασκευάσει ακόμα; Έλληνες καλλιτέχνες με τους οποίους θα θέλατε να συνεργαστείτε;

Σήμερα οι αγαπημένοι μου είναι η Laura Marling , o Markus Mamford και o Johny Flynn. Από ΄Ελληνες, με συγκινεί πάντα ο Σαββόπουλος. Θα ήθελα κάποια στιγμή να συνεργαζόμουνα με τη Μόνικα. Μου αρέσει πάρα πολύ!

Σπουδάσατε στο Λονδίνο. Παίξατε live; Επηρεαστήκατε από την ατμόσφαιρα εκεί για να δημιουργήσετε τα τραγούδια σας;

Νομίζω ότι η Αγγλία με επηρέασε πολύ. Και μουσικά και στιχουργικά. Και επειδή μου έχει λείψει τελευταία, νιώθω έτοιμη να επιστρέψω και παράλληλα να κάνω μια προσπάθεια να προωθήσω τη μουσική μου στο εξωτερικό. Δύσκολο το εγχείρημα, αλλά αξίζει να το προσπαθήσει κανείς. Και ποιος ξέρει; Ίσως σταθώ όσο τυχερή στάθηκα και στην Ελλάδα!

Πόσες οι διαφορές όταν επιστρέψατε Ελλάδα; Ήταν κάτι σαν πολιτισμικό σοκ, από πλευράς νοοτροπίας;

Πολλές είναι η αλήθεια. Μου είχε λείψει η Ελλάδα και το φως της αυτά τα χρόνια και η επιστροφή για μένα ήταν η επιστροφή στον παράδεισο. Η προσγείωση βέβαια ήταν απότομη, σε πολλούς τομείς και όχι μόνο λόγω της κρίσης. Κυρίως λόγω της νοοτροπίας, της έλλειψης παιδείας και της μηδενικής ανοχής στο διαφορετικό. Και συγχρόνως, τόσοι ταλαντούχοι άνθρωποι, με βαθειά καλλιέργεια και γνώση, με δημιουργικότητα, με ιδέες, με αγάπη για τους ανθρώπους και διάθεση να βοηθήσουν. Η Ελλάδα είναι εντελώς αντιφατική, ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο.

Σε μια περίοδο κρίσης για την Ελλάδα κοινωνικής και οικονομικής πόσο δύσκολη είναι η έμπνευση; Πώς αντιμετωπίζετε τις δυσκολίες γενικότερα;

Η κρίση τροφοδοτεί την έμπνευση. Οι άνθρωποι νιώθουν μεγαλύτερη ανάγκη να εκφράσουν του φόβους και τα αδιέξοδά τους και ο τρόπος που προσεγγίζουν τις δυσάρεστες αυτές καταστάσεις είναι και η κατάθεσή της απόψής τους, που συχνά είναι πολύ πιο ηχηρή και επειδή αγγίζει πολλούς ανθρώπους, πολύ πιο αποτελεσματική. Ο δικός μου τρόπος να αντιμετωπίζω τις δυσκολίες είναι ακόμα αισιόδοξος. Ό,τι δεν μας λυγίζει, μας δυναμώνει και μας βελτιώνει.

Χρησιμοποιείτε τα social media;

Τα χρησιμοποιώ αλλά με μέτρο και από αρκετή απόσταση. Κάποια εποχή πριν από λίγα χρόνια που ένιωσα ότι κινδύνευα να γίνω addicted, δεν μου αρεσε καθόλου και βγήκα για μία διετία περίπου από το facebook. Ένιωσα πολύ πολύ καλύτερα.

Επόμενα σχέδια;

Μετά τη συναυλία για την παρουσίαση του 'Before Dawn' στο fuzz το επόμενο Σάββατο 21/3, θέλω να κάνω μερικά μικρά ακουστικά live στην Αθήνα και στην επαρχία και παράλληλα να επιδιώξω κάποια βήματα στο εξωτερικό.

Χριστίνα Τσατσαράγκου