Imam Baildi : «Η μουσική προορίζεται για τους ακροατές, όχι για τους καλλιτέχνες» [συνέντευξη]

27.06.2016
Οι Imam Baildi δηλώνουν πανέτοιμοι για το φετινό καλοκαίρι! Έτοιμοι να μας ταξιδέψουν στις γεμάτες συγκίνηση συναυλιακές βραδιές του καλοκαιριού, όπου κοινό και καλλιτέχνες γίνονται ένα. Και φέτος έχουν μερικούς ακόμα λόγους να είναι χαρούμενοι:

Ένα live album που έγινε ανάρπαστο σε όλη την Ελλάδα και ανέβηκε απευθείας στην πρώτη θέση των πωλήσεων στα i-tunes. Την πιο επιτυχημένη μέχρι στιγμής περιοδεία σε 20 πόλεις της Ευρώπης και τις sold – out αθηναϊκές βραδιές στο Passport Κεραμεικός. Και την κυκλοφορία του πρώτου solo album της τραγουδίστριάς τους, Ρένας Μόρφη, με τον τίτλο Σούλη Ανατολή, σε παραγωγή Imam Baildi.

Καλοκαίρι ξανά, λοιπόν για τους Imam Baildi, και το ταξίδι τους φέτος ξεκινάει και κλείνει με δύο μεγάλες συναυλίες, την Τρίτη 5 Ιουλίου στο ατμοσφαιρικό Θέατρο Πέτρας, και το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου στο Βεάκειο Θέατρο του αγαπημένου τους Πειραιά.

Όπως πάντα, με εφόδιο τη σκηνική τους παρουσία που στις μεγάλες ανοικτές σκηνές είναι ακόμα πιο εκρηκτική, τα κομμάτια που αγαπάει ο κόσμος, και, φυσικά, καινούριες ιδέες και εκπλήξεις, που δεν παραλείπουν ποτέ να εντάξουν στο πρόγραμμά τους.

Εμείς μιλήσαμε μαζί τους και μάθαμε όσα περισσότερα μπορούσαμε για τα σχέδιά τους!

Τι νιώθετε τώρα που πλέον μπήκαμε στο… καλοκαίρι;

Το καλοκαίρι για μας είναι μια περίοδος γεμάτη χαρά και ενθουσιασμό, που προκύπτει από τη συνεύρεση με το κοινό που αγάπαμε, και από όλες τις εκπλήξεις που πάντα βιώνουμε κατά τη διάρκεια των ταξιδιών μας. Το περιμένουμε και εμείς όπως όταν ήμαστε παιδιά και περιμέναμε να χτυπήσει το τελευταίο κουδούνι της χρονιάς για να ξεκινήσουν οι διακοπές.


Tι θα ακούσουμε από εσάς στις καλοκαιρινές σας συναυλίες;

Μετά και από τις συναυλίες μας στην Ευρώπη έχουμε καταλήξει σε ένα πρόγραμμα που είναι σίγουρα ένα από τα πιο ανεβαστικά και χορευτικά set που έχουμε παίξει. Περιέχει τα κομμάτια που έχει αγαπήσει ο κόσμος, μερικές από τις καινούριες ιδέες μας που θα αποτελέσουν υλικό του επόμενου studio album μας, και κομμάτια από το καινούριο προσωπικό album της τραγουδίστριάς μας, Ρένας Μόρφη, με τον τίτλο Σούλη Ανατολή.

Ποιες οι εντυπώσεις σας από την Ευρωπαϊκή σας περιοδεία;

Ήταν σίγουρα η πιο επιτυχημένη περιοδεία που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής στο εξωτερικό, παίξαμε σε 18 πόλεις και δεν υπήρξε καμία συναυλία που δεν κατέληξε σε ένα πάρτυ. Είμαστε πραγματικά ευγνώμονες προς όλο τον κόσμο που μας στηρίζει, τόσο τους Έλληνες του εξωτερικού, όσο και το διεθνές κοινό.

Ποιο περιστατικό θυμάστε πιο έντονα από τη σεζόν που μας πέρασε;

Είναι δύσκολο να διαλέξεις, αλλά σίγουρα η συναυλία μας στο Λονδίνο, όπου παίξαμε για πρώτη φορά ήταν μια μεγάλη έκπληξη. Ήταν ήδη sold out λίγες μέρες πριν παίξουμε και ανεβαίνοντας στη σκηνή αντικρύσαμε 900 χαρούμενα πρόσωπα που μας έδωσαν απίστευτη ενέργεια και αγάπη.

Σας αρέσουν πολύ οι μουσικοί πειραματισμοί. Δε διστάζετε να «πειράξετε» καλλιτέχνες όπως τον Χιώτη και τη Βέμπο. Πόσο δύσκολο είναι να το κάνετε αυτό καλά χωρίς να γίνετε κλισέ;

Όταν προσεγγίζουμε ένα κομμάτι το κάνουμε όχι επειδή χρειαζόμαστε ένα καινούριο τραγούδι, αλλά επειδή κάτι μέσα στο ίδιο το κομμάτι μας παρακινεί να το θέσουμε εντός ενός νέου μουσικού πλαισίου. Δουλεύουμε αρκετό καιρό πάνω σε κάθε τραγούδι και αν σε κάποια στιγμή κρίνουμε ότι τελικά δεν οδηγεί κάπου η ιδέα μας, το αφήνουμε.

Τι θα απαντούσατε σ΄αυτούς που υποστηρίζουν πως αυτοί οι μουσικοί πειραματισμοί υποδηλώνουν απλώς μία έλλειψη… έμπνευσης;

Η μουσική προορίζεται για τους ακροατές, όχι για τους καλλιτέχνες. Αν κάποιος ακούγοντας ένα remix ή διασκευή παλιότερου κομματιού θεωρεί ότι του λείπει η έμπνευση, σημαίνει ότι δεν τον αγγίζει η συγκεκριμένη προσέγγιση στο κομμάτι, και έχει κάθε δικαίωμα να το απορρίψει.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο όνειρό σας μουσικά; Αυτό που θα θέλατε μια μέρα να κατακτήσετε;

Δεν έχουμε ένα μεγάλο όνειρο, αλλά πολλά μικρότερα, που συνοψίζονται στο ότι θέλουμε πάντα να έχουμε την όρεξη και τον ενθουσιασμό που έχουμε τώρα για αυτό που κάνουμε.

Πώς βιώνετε ως καλλιτέχνες την σύγχρονη κρίση; Θεωρείτε πως αυτή επηρεάζει τη μουσική δημιουργία;

Επηρεάζει θετικά και αρνητικά. Αρνητικά γιατί για να μπορέσεις να ασχοληθείς σοβαρά με ένα δημιουργικό project, πρέπει να του αφιερώσεις χρόνο, και για να το κάνεις αυτό σημαίνει ότι μπορείς να βιοποριστείς με το συγκεκριμένο επάγγελμα. Αυτό είναι πιο δύσκολο στο πλαίσιο μιας οικονομικής κρίσης. Από την άλλη, η οικονομική στενότητα σε ωθεί να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό σε ό, τι και αν κάνεις και αυτό έχει οδηγήσει σε πολλές αξιόλογες δημιουργικές προτάσεις από νέους ανθρώπους.

Τι είναι αυτό που σας ενοχλεί στο ελληνικό μουσικό τοπίο;

Δε μας ενοχλεί ακριβώς, αλλά θεωρούμε ότι είναι κρίμα το γεγονός ότι υπάρχει μια εσωστρέφεια στην ελληνική μουσική σκηνή. Κατά τη γνώμη μας, υπάρχουν πολλά projects που δημιουργούνται στην Ελλάδα τα οποία θα μπορούσαν να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο, αλλά λόγω της εσωστρέφειας που έχουμε σα λαός αυτό συμβαίνει σε πολύ περιορισμένη έκταση.

Αγαπημένα cd της χρονιας;

Dilly Dally – Sore. Είναι μια νέα Καναδή τραγουδοποιός με πολύ ιδιαίτερη φωνή, που πρόσφατα έβγαλε ένα album με πολύ συγκινητικά τραγούδια.

Γεωργία Οικονόμου