Θοδωρής Βουτσικάκης: Στη σκηνή του Ντελικανή με τη...φωνή του [συνέντευξη]

07.10.2016
Για πρώτη φορά στο Ηρώδειο, μια μουσικοχορευτική παράσταση με 26 ηθοποιούς, 30 χορευτές και 15 μουσικούς επί σκηνής, μας μεταφέρει στην Κρήτη του '50, για να παρακολουθήσουμε την απότομη ενηλικίωση ενός παιδιού στο στενό κοινωνικό περιβάλλον της Κρήτης. Ο λόγος για τον «Ντελικανή» του Μανώλη Σκουλούδη που μέσα από κωμικά και δραματικά επεισόδια ακολουθεί τα βήματα του ομώνυμου ήρωά του ως την ανέλιξη του σε σύμβολο της αιώνιας νεότητας!

Πρόκειται για ένα υπερθέαμα με την παραδοσιακή μουσική πανδαισία της Κρήτης, αλλά και με κομμάτια από την παλιά πολυβραβευμένη ταινία του Ελληνικού κινηματογράφου σε μουσική του Μανώλη Σκουλούδη. Μια ταινία μύθος του ελληνικού κινηματογράφου, βραβευμένη όχι μόνο στην ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό (φεστιβάλ Σαν Φρανσίσκο 1963), ο "Ντελικανής", ήρθε η ώρα να δει τα φώτα της σκηνής, ένα θεατρικό έργο βασισμένο στο εξαιρετικό μυθιστόρημα του Μανώλη Σκουλούδη που έγραψε ιστορία, ετοιμάζεται για τη σκηνή του Ηρωδείου με κεντρικό ήρωα το νιόβγαλτο στον έρωτα παλικαράκο της Κρήτης.

Εμείς μιλήσαμε με τον Θοδωρή Βουτσικάκη, που θα βρεθεί στη σκηνή του Ηρωδείου με την ιδιότητα του τραγουδιστη το βράδυ της Κυριακής.

Πείτε μας λίγα λόγια γι΄ αυτή τη δουλειά.

Το αριστουργηματικό έργο του Μανώλη Σκουλούδη, όπως το γνωρίσαμε από την βραβευμένη κινηματογραφική ταινία, παίρνει σάρκα και οστά πλέον -μερικές δεκαετίες μετά - ως μια μουσικοθεατρική παράσταση για πρώτη φορά φορά στη σκηνή του Ωδείου Ηρώδου Αττικού. Το έργο πραγματεύεται την απότομη ενηλικίωση ενός νεαρού αγοριού στην κλειστή κοινωνία της Κρήτης τη δεκαετία του 1950, ο οποίος στο τέλος αναδεικνύεται σύμβολο της αιώνιας νεότητας. 70 άνθρωποι περίπου επί σκηνής (ηθοποιοί, τραγουδιστές, μουσικοί, χορευτές), όλων των ηλικιών, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να υπηρετήσουν αυτό το κλασικό έργο σε σκηνοθεσία του Ηλία Μαλανδρή. Μια μουσική παράσταση που πέρα από την υπόθεση, θα φιλοξενήσει και όλο το πνεύμα και την ψυχή της Κρήτης!

Πώς αποφασίσατε να λάβετε μέρος σ΄αυτή;

Δέχτηκα την πρόταση του σκηνοθέτη Ηλία Μαλανδρή και έτσι θα βρεθώ και εγώ, για πρώτη φορά στο Ηρώδειο, ανάμεσα σε τόσους εκλεκτούς και καταξιωμένους καλλιτέχνες. Η ιδιότητα με την οποία θα βρίσκομαι στη σκηνή δεν είναι άλλη από αυτή του τραγουδιστή, που έχει, αν όχι διαπιστωμένη ρίζα, τουλάχιστον κρητικό επίθετο (γέλια) και θα ερμηνεύσω δύο τραγούδια βασισμένα σε παραδοσιακούς ρυθμούς της Κρήτης, εμπλουτισμένα ωστόσο με το λόγο του Μ.Σκουλούδη για τις ανάγκες της παράστασης.

Τι το ιδιαίτερο θα ακούσουμε;

Όλη η παράσταση θεωρώ ότι αποτελεί φόρο τιμής στην Κρητικό πολιτισμό και παράδοση. Έτσι λοιπόν ορισμένα θρυλικά πρόσωπα στο χώρο του Κρητικού τραγουδιού σήμερα θα "συμπράξουν" και θα διασταυρώσουν με τραγουδιστές διαφορετικών καταβολών, όπως είμαι εγώ, κάτω όμως από την ίδια στέγη που είναι η Κρητική μουσική παράδοση, οι ρυθμοί, τα μοτίβα και οι μαντινάδες. Στο ίδιο πνεύμα φυσικά θα κινηθούν και οι χορευτές, οι οποίοι ελπίζω ότι θα ξεσηκώσουν τον κόσμο, δίνοντας και την αίσθηση του Κρητικού γλεντιού.

Πώς βλέπετε την σύγχρονη ελληνική μουσική παραγωγή;

Διανύουμε μια πολύ προβληματική περίοδο από άποψη οικονομική, καλαισθησίας, δημιουργικότητας και εργατικότητας. Δεν πιστεύω πως έχει εκλείψει η μουσική παραγωγή, κάθε άλλο. Απλά μάλλον χρειάζεται πολλαπλάσιος κόπος για να βγει προς τα έξω και να έρθει σε ουσιαστική επαφή με το κοινό. Ελπίζω σε μία βελτίωση των πραγμάτων ή τουλάχιστον να βρούμε εμείς τον "κώδικα" της επιβίωσης σε αυτήν την κατάσταση γιατί η καλλιτεχνική δημιουργία και η ανάγκη για την αλήθεια που παράγεται μέσα από αυτήν δεν σταματάει ποτέ.

Μπορεί ένα νέος μουσικός να επιβιώσει στην Ελλάδα του σήμερα;

Δεν έχει να κάνει μόνο με την Ελλάδα και την κατάσταση που θεωρώ πως επικρατεί - όπως προανέφερα - αλλά και με τις αντοχές του καθενός μας. Παίρνοντας ως δεδομένο ότι έχω καταφέρει προσωπικά να επιβιώνω ως νέος τραγουδιστής, απαντάω θετικά, πως είναι εφικτό. Το κόστος βέβαια το αξιολογεί και το επωμίζεται ο καθένας διαφορετικά. Η μουσική όμως είναι παντού και πάντα.