Σαμπανίκου- Αδάμου- Ζερίτης μάς φωνάζουν «Γύρισε Πίσω!» [συνέντευξη]

07.10.2016
Οι Βίκυ Αδάμου και Χριστίνα Σαμπανίκου αποτελούν τα τελευταία χρόνια ένα δημιουργικό δίδυμο που αιφνιδιάζει με το διαφορετικό βλέμμα και το καυστικό χιούμορ του.Mετά την τελευταία τους επιτυχημένη συνάντηση στη μαύρη κωμωδία «Σκάσε ή Η Χαμένη Παντόφλα του Μανώλη Καρέλη» ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους και μαζί με τον Θανάση Ζερίτη από τους 4Frontal, παρουσιάζουν το «Γύρισε Πίσω», ένα κωμικό μελλοντολογικό θρίλερ που εκτυλίσσεται σε μια αγνώριστη Αθήνα στο μέλλον.

Εμείς μιλήσαμε με τους τρεις πρωταγωνιστές της παράστασης στην προσπάθειά μας να μάθουμε όσο το δυνατόν περισότερα!

Πείτε μας λίγα λόγια για το ρόλο σας:

Χριστίνα Σαμπανίκου: H Ρόζα -η μία από τις δύο αδερφές που υποδύομαι εγώ- έχει πρόσφατα επιστρέψει από την Γερμανία όπου μεγάλωσε, καθώς ήταν εκείνη που πήρε μαζί του ο πατέρας τους μετά το διαζύγιο με την μητέρα της. Επέστρεψε-μεταξύ άλλων- για να αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο με την αδερφή της με την οποία χώρισαν αναγκαστικά σε μικρή ηλικία. Είναι η αισιόδοξη, η θετική, εκείνη που βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο. Την χαρακτηρίζει η αφέλεια και η πίστη πως οι ζωές τους μπορούν να επιστρέψουν στο σημείο που βρισκόντουσαν πριν όλα καταστραφούν. Είναι ο άνθρωπος που προσπαθεί να αντλήσει χαρά ακόμη και από τις πιο ασήμαντες αφορμές. Έχει ανάγκη από επικοινωνία και δράση και την βαθιά πεποίθηση πως τελικά ακόμα και μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες όλα θα πάνε καλά.

Θανάσης Ζερίτης: Στο Γυρίσε πίσω εγώ είμαι "ο ανθρωπος σας".Είμαι αυτός που εμφανίζεται όταν τον χρειάζεστε,αυτός που ισχυρίζεται τουλάχιστον οτι μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα των 2 ηρωίδων.Μια αναγκαστική μορφη διασκέδασης,ο ήρωας τους και ο δυνάστης τους.

Βίκυ Αδάμου: Η Έλσα Παπαδόγκονα είναι μια γυναίκα: συγγραφέας παύλα ποιήτρια. Έχει μάθει να επιβιώνει μέσω της φαντασίας αλλά τα τελευταία χρόνια, με τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τον υπόλοιπο κόσμο, δυσκολεύεται, γιατί όλα γύρω θυμίζουν φαντασία... Επιστημονική! Και όπως συμβαίνει συνήθως το ενα κακό διαδέχεται το άλλο και καπως έτσι χάνει και τον Άρη της. Τον έρωτά της.

Υποδέχεται την ανάπτυξη της Ελλάδας με κυνισμό. Είναι φύση κυκλοθυμική και γκρινιάρα, όμως ακόμα και έτσι θα ενδώσει στο καινούργιο και θα πιαστεί από κάθε ευκαιρία με την ελπίδα να πεθαίνει πάντα τελευταία...


Τι σημαίνει για εσας το… Γύρισε Πίσω;

Χριστίνα Σαμπανίκου: Στην εποχή της παιδικής αθωότητας και ασφάλειας. Στον τρόπο ζωής πριν όλα καταρρεύσουν. Γύρισε Πίσω εσύ που έφυγες. Γύρισε Πίσω στο σημείο που το αφήσαμε. Γύρισε Πίσω για να στηριχτούμε ο ένας στον άλλον.

Θανάσης Ζερίτης: Γύρισε πίσω για να είσαι ασφαλής ή γύρισε πίσω για να διορθώσεις τα λάθη του παρελθόντος ή ακόμη και γυρισε πίσω στα βασικά,στα ουσιώδη.

Βίκυ Αδάμου: Ο τίτλος της παράστασης γυρνάει κι αυτός και κινείται ολούθε μέσα στο έργο. Μου αρέσει το επιτακτικό και συγχρόνως αόριστο που έχει να φέρει. Ειναι ανοιχτός σε ερμηνείες. Για μένα είναι η απόφαση να επιστρέψεις ώστε να καταλάβεις. Να μάθεις πως έφτασες ως εδω και που μπορεί να σε βγάλει ένας δρόμος. Όχι όμως απαραίτητα για να τον ακολουθήσεις...


Αγαπημένη ατάκα

Χριστίνα Σαμπανίκου: Όλα για κάποιο λόγο γίνονται. Είναι η αγαπημένη φράση της Ρόζας που την επαναλαμβάνει συχνά για να πείσει τον εαυτό της και την αδερφή της Έλσα πως υπάρχει ένας λόγος που συμβαίνουν όλα τα άσχημα γιατί μόνο έτσι μπορεί να τα αντέξει. Πιστεύοντας πως κάτι καλό θα βγει ακόμα και από τις πιο στενάχωρες και δύσκολες καταστάσεις.

Θανάσης Ζερίτης: -Βλέπεις το ποτήρι μισοάδειο, για αυτό μιλάς έτσι. -Τι μισοάδειο Ρόζα; Άδειο είναι εντελώς, σταγόνα δεν έχει!
στα ουσιώδη.

-Βλέπεις το ποτήρι μισοάδειο, για αυτό μιλάς έτσι. -Τι μισοάδειο Ρόζα; Άδειο είναι εντελώς, σταγόνα δεν έχει!

Βίκυ Αδάμου: «Θα ζήσουμε πρέπει να ζήσουμε.» Είναι ένα διακείμενο μέσα στο έργο μας από τον θείο Βάνια του Τσέχοφ. Αυτή η ωμή αλήθεια με συνεφέρει με προσγειώνει και με απογειώνει ταυτόχρονα. Είμαι καλλιτέχνης μα πάνω απο όλα μαμά. Πρέπει να ζήσω για να δίνω και να εμπνέω ζωή.


Γ.Οικονόμου