Χαλκιάς- Κόρπη- Σύρμας: Χαμένοι στους ψεύτικους παραδείσους του Καλιφόρνια Ντρίμιν [συνέντευξη]

06.12.2016
Στη σημερινή κοινωνία της κατανάλωσης προκατασκευασμένων ονείρων, ο αναστοχασμός πάνω στην έννοια «ονειρεύομαι» είναι, όχι απλά χρήσιμος, αλλά ζωτικά απαραίτητος. Το εντυπωσιακά επίκαιρο «Καλιφόρνια ντρίμιν» που παρουσιάζεται από την Εταιρεία Θεάτρου Ναυτίλος σε συνεργασία με τη Θεατρική ομάδα ΑΧ στο θέατρο Tempus Verum-Εν Αθήναις, διαποτίζεται απ’ το ιδιαίτερα αιχμηρό χιούμορ του Βασίλη Κατσικονούρη και έχει όλα τα χαρακτηριστικά της κωμωδίας, αλλά όχι μόνο.

Δύο κορίτσια και δύο αγόρια - ναυαγοί της ελπίδας - πιάνονται απ’ την πρώτη σανίδα ονείρου που θα βρουν μπροστά τους για να σωθούν. Δεν ξέρουν κολύμπι. Κανείς δεν τους έμαθε πώς να ζουν. Οι γονείς τους είναι «αδικαιολογήτως απόντες» μέσα στο πέλαγος που τους κληροδότησαν. Οι τέσσερις νέοι παρασύρονται σε περιπέτειες που ενώ προκαλούν το γέλιο, αφήνουν ωστόσο μία πικρή επίγευση. Ποια ακτή τους περιμένει άραγε;

Εμείς μιλήσαμε με τα μέλη της ομάδας για την ενδιαφέρουσα αυτή παράσταση...

Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση αυτή

Θανάσης Χαλκιάς: Πρόκειται για την ιστορία τεσσάρων νέων που ψάχνουν να βρουν τον δρόμο τους μέσα σε μία κοινωνία που τους παραπλανά αντί να τους βοηθά. Αυτό τους οδηγεί σε αδιέξοδα.

Μάγδα Κόρπη: Η παράσταση ακτινοβολεί το γλυκόπικρο κοκτέιλ μέσα στο οποίο κολυμπάμε σήμερα. Τέσσερις νέοι άνθρωποι βρισκόμενοι στο δρόμο προς την ενηλικίωση.

Γιώργος Σύρμας: Η παράσταση είναι ο δρόμος -περιπετειώδης πλην κωμικός- που επιλέγουν οι 4 νεαροί ήρωες του έργου για να ξεφύγουν από μια καθημερινότητα, μια πραγματικότητα που τους εγκλωβίζει.

Τι σας γοητεύει ιδιαίτερα στο έργο αυτό του Βασίλη Κατσικονούρη

Θανάσης Χαλκιάς: Το ότι διαπραγματεύεται ένα σοβαρό θέμα με απίστευτο χιούμορ. Το κωμικό στοιχείο είναι παρόν απ’ την πρώτη ως την τελευταία στιγμή.

Μάγδα Κόρπη: Το Καλιφόρνια Ντρίμιν του Β. Κατσικονούρη κυρίως με αφορά. Μου αρέσει ιδιαίτερα που με στόφα κωμωδίας μιλάει για τη δύσκολη πραγματικότητα που μας περιβάλλει. Με ενδιαφέρει που οι ήρωες είναι άνθρωποι που κυκλοφορούν δίπλα μας και που τους προβληματίζει το τώρα. Εντέλει, χαίρομαι που το έργο στο οποίο συμμετέχω μιλάει για το παρόν.

Γιώργος Σύρμας: Οι χαρακτήρες είναι τόσο ανάγλυφοι ενώ οι σχέσεις μεταξύ τους πολύ καλά καμουφλαρισμένες. Η ανάσυρση της αλήθειας των ανθρωπίνων σχέσεων είναι το πιο γοητευτικό κομμάτι του έργου.
Μπορείτε να μας ψυχογραφήσετε λίγο τους ήρωες; Πού κινούνται οι ζωές τους;

Θανάσης Χαλκιάς: Τέσσερις νέοι που με αγωνία ψάχνουν να βρουν τη θέση τους στον κόσμο των ενηλίκων, να εξερευνήσουν τη φιλία και τον έρωτα, πλην όμως με ελλιπή μόρφωση, θύματα αμέτρητων στερεοτύπων, χωρίς κριτική σκέψη, εύκολα θύματα για όποιον θελήσει να τους χειραγωγήσει.

Μάγδα Κόρπη: Οι ήρωες δεν καταφέρνουν να επικοινωνήσουν, κάνουν λάθη, έχουν παιδικές αντιδράσεις, είναι ναυαγοί σε μια χαοτική θάλασσα, όμως τελικά επιμένουν στην ανθρώπινη επαφή, θέλουν να πορευτούν μαζί και αυτό για εμένα είναι ελπιδοφόρο.

Γιώργος Σύρμας: Οι χαρακτήρες είναι βαθιά μόνοι. Στην πραγματικότητα τα όνειρα που κυνηγούν προορίζονται για να καλύψουν τη μοναξιά αυτή.

Τι συμβολίζει η Καλιφόρνια;

Θανάσης Χαλκιάς: Τους ψεύτικους παραδείσους.

Μάγδα Κόρπη: Προσωπικά, η Καλιφόρνια συμβολίζει το δικαίωμα στο όνειρο· εκείνο που φαντάζει ανέφικτο, το άλλο που φαντάζει ανώριμο, αλλά και εκείνο που τελικά θα πραγματοποιηθεί.

Γιώργος Σύρμας: Η Καλιφόρνια είναι μια ανεπαρκής σανίδα σωτηρίας από μια ζωή που δύσκολα αντέχεται.

Πού αγγίζει το σήμερα

Θανάσης Χαλκιάς: Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι νέοι στην Ελλάδα, απ’ τη μια βρίσκονται σε τρομερό αδιέξοδο έχοντας χάσει κάθε ελπίδα για το μέλλον, κι απ’ την άλλη πολιορκούνται με πληθώρα αποπροσανατολιστικών προτύπων που τους εμποδίζει να αντιδράσουν ουσιαστικά.

Μάγδα Κόρπη: Σήμερα υπάρχει ένα φρένο ως προς τις επιλογές. Πολύς κόσμος δεν έχει τη δυνατότητα να ονειρευτεί. Στο έργο, μέσα από τους τέσσερις ήρωες, ερχόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο με τα δικά μας αδιέξοδα και ματαιώσεις όμως μέσα από μια τρυφερή ματιά.

Γιώργος Σύρμας: Δεν έχει πάψει ποτέ να επιζητείται αφελώς το γρήγορο, χωρίς κόπο, θαυματουργό κέρδος.

Αγαπημένη φράση από το έργο

Θανάσης Χαλκιάς: «Δεν παίζουν με τ’ ανθρώπινα όνειρα ρε φίλε, όχι, δεν παίζουν».

Μάγδα Κόρπη: « Άμα αγαπήσεις, έτσι κι αλλιώς αλλάζεις!»

Γιώργος Σύρμας: Έχω αγαπημένες στιγμές, όχι φράσεις.

Μελλοντικά σχέδια

Θανάσης Χαλκιάς: Προς το παρόν δίνουμε ένα μεγάλο μέρος της ενέργειας στο Καλιφόρνια ντρίμιν, αλλά η μέχρι στιγμής θεατρική μας συνύπαρξη, μας επιτρέπει να σκεφτόμαστε μια μελλοντική συνεργασία, που όμως είναι ακόμη νωρίς για να καθορίσουμε.

Μάγδα Κόρπη: Προς το παρόν έχουμε αφοσιωθεί στην τρέχουσα παράσταση, αλλά παράλληλα ιχνηλατούμε τις επόμενες μας κινήσεις.

Γιώργος Σύρμας: Πάντα υπάρχουν. Για την ώρα παλεύω με την αδυναμία μου να απολαμβάνω το παρόν.

Γεωργία Οικονόμου