Γιώργος Ανδρέου- Θοδωρής Γκόνης στη «Στουρνάρα και Πατησίων Γωνία» [συνέντευξη]

17.01.2017
Ο Θοδωρής Γκόνης (ένας Νότιος που θητεύει στο Βορρά) κι ο Γιώργος Ανδρέου (ένας Βόρειος που θητεύει στο Νότο) διατηρούν εδώ και χρόνια συνομιλία (δημόσια κι ιδιωτική) με καρπούς κείμενα, στίχους και μουσικές. Αποφάσισαν λοιπόν (επειδή το καλάθι βάρυνε) να δεχτούν μια πρόταση της Μαργαρίτας Μυτιληναίου και να παρουσιάσουν στο θέατρο «Άλφα.Ιδέα» ένα χορταστικό κομμάτι από την κοινή τους δημιουργική παραγωγή.

Eμείς μιλήσαμε μαζί τους για τους οκτώ θεατρικούς μονολόγους και τα δεκατρία τραγούδια που αποτελούν το υλικό της παράστασης «ΣΤΟΥΡΝΑΡA ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΓΩΝΙΑ».

Τι θα δούμε στη μουσική παράσταση «Στουρνάρα και Πατησίων Γωνία»;

Το υλικό της παράστασης είναι καρπός της καλλιτεχνικής και ιδιωτικής συνομιλίας (και φιλίας μας). Περιλαμβάνει δεκατρία τραγούδια και οκτώ μονολόγους.

Τα έξι τραγούδια κατάγονται από την παράσταση "ΚΑΡΟΛΟΥ ΝΤΗΛ ΚΑΙ ΤΣΙΜΙΣΚΗ" που παρουσιάστηκε στο αίθριο του Μεγάρου Μουσικής το καλοκαίρι του 2007 (κύκλος εκδηλώσεων σε επιμέλεια Άννας Νταλάρα) και αφορούν γυναικείες μορφές, της ιστορίας όσο και της λογοτεχνίας. Τα τραγούδια συνοδεύονται από θεατρικούς μονολόγους, στους οποίους οι γυναίκες αυτές μιλούν, εξομολογούνται, φανερώνουν και κρύβουν - ως πρόσωπα σημερινά και διαχρονικά συγχρόνως.

Τα υπόλοιπα επτά τραγούδια και τα κείμενα που τα συνοδεύουν, αποτελούν την ενότητα "Ο ΓΑΪΔΑΡΟΣ ΜΟΥ ΚΑΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΟΥ" και παρουσιάζονται πρώτη φορά.

Πώς προέκυψε η ιδέα;

Το υλικό αυτό δεν έχει ερμηνευτεί (στο μεγαλύτερο του κομμάτι) επί σκηνής και δεν έχει δισκογραφηθεί. Νιώσαμε πως ήρθε η ώρα να το παρουσιάσουμε και να το επικοινωνήσουμε. Την αφορμή και την ευκαιρία μας την έδωσε η πρόταση της Μαργαρίτας Μυτιληναίου - να φιλοξενηθεί στο θέατρο Άλφα.Ιδέα μια εργασία της επιλογής μας. Η εποχή μας είναι κατά την γνώμη μας ανοιχτή και ευαίσθητη σε καλλιτεχνικές δράσεις που επιχειρούν να απομακρυνθούν από τα "συνηθισμένα" και "προφανή", τόσο του Τραγουδιού όσο και του Θεάτρου. Η παράσταση μας επιχειρεί να...δικαιώσει το "είδος μικτόν και νόμιμον" της ρήσης του Διον. Σολωμού - κι ελπίζουμε να το κατορθώσει...

Οι θεατρικοί μονόλογοι που θα παρουσιαστούν συνδέονται μεταξύ τους ή είναι αυτόνομοι;

Όλοι οι μονόλογοι διατηρούν μια χαλαρή συνάφεια ως προς την οπτική και την διάθεση. "Είναι άλλωστε παιδιά του ίδιου...πατέρα" (Θ. Γκόνης), "με διαφορετικές όμως...μητέρες!" (Γ. Ανδρέου).

Καθ΄όλη τη διάρκεια των παραστάσεων θα παρελάσουν πολλοί διαφορετικοί και σημαντικοί καλλιτέχνες οπότε κάθε παράσταση μπορεί να θεωρηθεί και μοναδική. Μιλήστε μας για τους καλλιτέχνες που θα δούμε και για το τι θα παρουσιάσει ο καθένας.

Δύο σημαντικές ερμηνεύτριες θα αποδώσουν το ίδιο μερίδιο του μουσικού υλικού, σε διαφορετικές ημερομηνίες: 18/1/ η Γιώτα Νέγκα, 25/1 και ½ η Ελένη Τσαλιγοπούλου. Όντας και η Ελένη και η Γιώτα συνοδοιπόροι μας καλλιτεχνικοί εδώ και πολλά χρόνια, αισθανθήκαμε πως θα ήταν πολύ ωραίο να τις αφήσουμε να "υποδυθούν" στην ίδια παράσταση, με τον ξεχωριστό της τρόπο η καθεμία, τα τραγούδια μας. Η Ελένη άλλωστε υπήρξε η ερμηνεύτρια του "ΚΑΡΟΛΟΥ ΝΤΗΛ ΚΑΙ ΤΣΙΜΙΣΚΗ" στο Αίθριο του Μεγάρου, ενώ η Γιώτα του "ΕΧΩ ΑΝΘΡΩΠΟ", μιας μουσικής και θεατρικής παράστασης που δημιούργησε ο Θοδωρής Γκ.με μουσικές του Κώστα Λειβαδά.

Μια εξαίρετη ηθοποιός, η Ελένη Κοκκίδου έχει αναλάβει το "βάρος" τεσσάρων μονολόγων αλλά (επειδή τραγουδάει θαυμάσια) και δύο τραγουδιών.

Δύο νέες γυναίκες που έχουν ξεχωρίσει στην τέχνη τους, συμπληρώνουν την καλή παρέα: Η ερμηνεύτρια Κορίνα Λεγάκη και η ηθοποιός Μυρτώ Γκόνη.

Ο Θοδωρής Γκόνης έχει αναλάβει την ευθύνη δύο μονολόγων (του).

Δίπλα στο πιάνο του Γιώργου Ανδρέου θα βρίσκεται με το τσέλο του ο Μιχάλης Πορφύρης. Τον ήχο φροντίζει ο Παναγιώτης Πετρονικολός.