Κυριάκος Καραϊσκος: Μάχεται για το καλό παιδικό βιβλίο [συνέντευξη]

17.02.2017
Μέσα στα χρόνια της κρίσης δεν υπάρχει μόνο εσωστρέφεια, κατήφεια και κατεβασμένα ρολλά. Υπάρχουν και άνθρωποι που παλεύουν, δρατηριοποιούνται και προσπαθούν με μεράκι να πετύχουν το όραμά τους.

Ένας απο αυτούς είναι και ο Κυριάκος Καραϊσκος ιδρυτής και εκδότης στις εκδόσεις Διάπλαση που πορεύονται εδώ και χρόνια στο χώρο του παιδικού βιβλίου.

Από το 2002 και μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει απο τη Διάπλαση περίπου 350 τίτλοι βιβλίων, που τα περισσότερα περιέχουν και CD και καλύπτουν όλο το φάσμα της παιδικής ηλικίας, αλλά και ειδικές εκδόσεις που αφορούν την τέχνη και την διατροφή.

Εκδίδονται περίπου 30 με 40 νέοι τίτλοι κάθε χρόνο είτε από δημιουργούς εγνωσμένης αξίας αλλά και από νεοεισερχόμενους στον εκδοτικό χώρο. Επίσης βιβλία των εκδόσεων Διάπλαση έχουν βραβευτεί τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο ενώ κάποια έχουν βρεθεί υποψήφια σε λίστες βραβείων.

Στην κουβέντα που κάναμε με τον κ. Καραϊσκο είχαμε την ευκαρία να γνωρίσουμε καλύτερα το όραμα και το πάθος του για το καλό παιδικό βιβλίο, αλλά και να ακούσουμε την γνώμη του για την πορεία του ευαίσθητου αυτού προϊόντος στην δυσκολη εποχή που βιώνουμε.

Μιλήστε για τις εκδόσεις Διάπλαση. Πότε ξεκίνησαν και γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το παιδικό βιβλίο;
Οι εκδόσεις Διάπλαση γεννήθηκαν μέσα από το 1ο παιδικό-παιδαγωγικό βιβλιοπωλείο το οποίο είχα δημιουργήσει στο κέντρο της Αθήνας. Το βιβλιοπωλείο είχε ανοίξει το 2000 και το πρώτο βιβλίο εκδόθηκε το 2002, αλλά πιο συστηματική βιβλιοπαραγωγή άρχισε να γίνεται από το 2007 και μετά. Καθημερινά βλέπαμε το αναγνωστικό κοινό να αναζητά βιβλία τα οποία δεν υπήρχαν στην Ελληνική αγορά και αυτό το κενό θέλαμε να καλύψουμε.

Πως επιλέγετε ένα βιβλίο για να το εκδώσετε; Ποια είναι τα κριτήρια;
Το βασικό κριτήριο είναι η ποιότητα του κειμένου. Όλα ξεκινάνε από ένα καλό γραπτό. Ποτέ δεν κοιτάξαμε ποιος το υπογράφει. Αν κοιτάζαμε κάτι τέτοιο θα είχαμε συνεργαστεί με όλους τους γνωστούς συγγραφείς. Από την στιγμή που θα μας αρέσει το κείμενο αρχίζουμε να ονειρευόμαστε την εικονογράφηση, την μουσική εφόσον αποφασίσουμε να έχει CD και τους υπόλοιπους συντελεστές.

Δίνετε μεγάλη έμφαση στην εικονογράφηση του κάθε βιβλίου. Όλα τα βιβλία σας έχουν μια ξεχωριστή αισθητική. Συνεργάζεστε με εικαστικούς καλλιτέχνες; Η εικόνα είναι το πρώτο ερέθισμα στο παιδί ώστε να το παρακινήσει να διαβάσει το βιβλίο;
Συνήθως το ίδιο το κείμενο μας οδηγεί στον εικονογράφο που πρέπει να το αναλάβει. Η εικόνα είναι πολύ σοβαρή υπόθεση γιατί συμβάλλει στην αισθητική καλλιέργεια του παιδιού. Θεωρώ ότι η αισθητική δεν είναι καθόλου υποκειμενική, υπάρχουν κανόνες γι αυτή. Για αυτό άλλωστε διδάσκεται στα πανεπιστήμια. Η καλή εικόνα είναι πάντα το ζητούμενο στις εκδόσεις μας. Συνεργαζόμαστε με πολλούς ταλαντούχους εικονογράφους και είμαστε διαρκώς σε αναζήτηση νέων καλλιτεχνών που θα εικονογραφήσουν τα βιβλία μας. Όταν η εικονογράφηση συμπληρώνει το κείμενο και το πάει λίγο πιο πέρα τότε είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. Εκτός όμως από την εικονογράφηση για μας μεγάλη σημασία έχει και το κατασκευαστικό μέρος του βιβλίου, όπως η ποιότητα του χαρτιού, της εκτύπωσης, το πάχος του εξωφύλλου και πολλές άλλες λεπτομέρειες οι οποίες συμβάλλουν συνολικά στην αισθητική αναβάθμισή του.

Πολλά από τα βιβλία σας συνοδεύονται και με CD. Ο ήχος βοηθάει δημιουργικά την φαντασία του παιδιού;
Ασφαλώς βοηθάει την φαντασία του παιδιού. Επιπλέον το φέρνει και σε επαφή και με την τέχνη της μουσικής. Το CD προστίθεται όπου υπάρχει λόγος. Δεν βάζουμε CD στα βιβλία μας για να αποφύγουν τα παιδιά το διάβασμα. Βάζουμε CD στα εκπαιδευτικά βιβλία για να μάθουν τα παιδιά με διασκεδαστικό τρόπο το θέμα του βιβλίου, το οποίο διαφορετικά μπορεί να ήταν και άχαρο, αλλά και σε βιβλία παιδικής λογοτεχνίας στα οποία υπάρχουν τραγούδια που εξυπηρετούν την εξέλιξη της ιστορίας.

Τα παιδικά βιβλία πρέπει να έχουν και εκπαιδευτικό χαρακτήρα;

Όλα τα καλά βιβλία έχουν και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Το μήνυμα όμως στα βιβλία παιδικής λογοτεχνίας πρέπει να δίνεται με έμμεσο τρόπο και χωρίς διδακτισμό.

Η κρίση έχει επηρεάσει τις εκδόσεις των παιδικών βιβλίων; Και εάν ναι πώς την αντιμετωπίζετε; Είστε αισιόδοξος για το μέλλον των παιδικών βιβλίων;
Η κρίση δεν μας επηρέασε, ίσως γιατί μας έκανε πιο προσεκτικούς στις επιλογές μας. Σίγουρα όμως επηρέασε το σύνολο του εκδοτικού χώρου και αυτό μετακύλησε και σε μας. Το φαινόμενο των βιβλιοπωλείων που κλείνουν είναι καθημερινό πλέον και πολλά προσπαθούν ν΄ αντέξουν στην κρίση. Αντιστεκόμαστε στην κρίση με ακόμη μεγαλύτερες και πιο προσεγμένες παραγωγές γιατί θεωρούμε ότι το αναγνωστικό κοινό έχει γίνει πιο απαιτητικό στις επιλογές του.

Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον του παιδικού βιβλίου και ευτυχώς υπάρχουν πολλές καινούριες ιδέες στις οποίες θα κινηθούμε. Πιστεύουμε και επενδύουμε στο παιδικό βιβλίο γιατί αυτό θα δημιουργήσει τους αυριανούς αναγνώστες και πολίτες.

Γ.Οικονόμου