Η τελετή παράδοσης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

23.02.2017
Με μία εμβληματική γιορτή, παραδόθηκε στις Ελληνίδες και τους Έλληνες το μνημειώδες έργο-πνοή για την Αττική, αλλά και ολόκληρη τη χώρα, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Παρόντες πλήθος κόσμου, οι άνθρωποι του Ιδρύματος, και σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας. Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο επίτροπος μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος, οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Παπανδρέου, οι πρόεδροι της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, καθώς επίσης και οι δήμαρχοι Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης και Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Το έργο παρέδωσε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», Ανδρέας Δρακόπουλος, ενώ τη μεταβίβαση υπέγραψαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Χριστίνα Λαμπροπούλου, οικονομική διευθύντρια του Ιδρύματος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έκανε λόγο για «τη μεγαλύτερη δωρεά των τελευταίων χρόνων στο δημόσιο», ενώ τόνισε τη «μεγάλη ευθύνη για το ελληνικό δημόσιο». «Οποιαδήποτε παράλειψη δε θα είναι παράλειψη έναντι των δωρητών, αλλά έναντι του πολιτισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι «το ΚΠΙΣΝ ήρθε να προσφέρει στον τόπο, σε μία εποχή που οι περισσότεροι ήρθαν για να πάρουν», διαβεβαιώνοντας ότι «πρόκειται για ένα έργο για όλους και όχι για την ελίτ». Τόνισε δε, ότι «δεν είναι σωστό να δημιουργούμε την εντύπωση ότι η ελληνική πολιτεία, και οι πολίτες δεν είναι σε θέση να κρατήσουν ένα στολίδι σαν και αυτό και να το αξιοποιήσουν», υπενθυμίζοντας την ευθύνη και την υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας «να κρατήσει και να πολλαπλασιάσει την αίγλη αυτού του δημόσιου χώρου πολιτισμού», όπως είπε.

Σε μία χαρακτηριστική στιγμή της εκδήλωσης, χειροκροτήματα απέσπασαν τα μηνύματα που ανάγνωσε ο κ. Δρακόπουλος, μέσω των οποίων πολίτες εξέφραζαν τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο το δημόσιο θα καταφέρει να διατηρήσει το έργο.

«Εάν φορέσουμε όλοι τη φανέλα με τα χρώματα της Εθνικής Ελλάδας, τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα», ανέφερε ο κ. Δρακόπουλος ευχαριστώντας όλους όσοι συνεργάστηκαν για την ολοκλήρωση του έργου, ενώ καταλήγοντας, ανακοίνωσε τη δωρεά 143 ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ.

Απ΄ την πλευρά του ο Ρέντσο Πιάνο, η αρχιτεκτονική διάνοια πίσω από το έργο, όπως είπε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, οραματίστηκε ένα «χώρο, όπου ο κόσμος μπορεί να έρχεται κοντά και να παραμένει κοντά».

Από Χατζιδάκι μέχρι Τσιτσάνη στην Αίθουσα της Λυρικής

Στην Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ, την τελετή παράδοσης του έργου ακολούθησε πολιτιστικό πρόγραμμα. Ένα πρωτότυπο καλλιτεχνικό πείραμα συνύπαρξης και ποικιλομορφίας που έφερε την υπογραφή του Θωμά Μοσχόπουλου.

Από Μάνο Χατζιδάκι, το "Impossible Dream" του αξέχαστου Frank Sinatra που ερμήνευσε η Νατάσσα Μποφίλιου, αυτοσχεδιασμούς του πιανίστα Γιώργου Κοντραφούρη, μέχρι την «Αρχόντισσα» του Βασίλη Τσιτσάνη που ερμήνευσε μοναδικά ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και τη διεθνούς φήμης σοπράνο Sumi Jo η οποία ντυμένη στα κατάλευκά τραγούδησε την άρια Casta Diva από την όπερα Norma και απέσπασε παρατεταμένο χειροκρότημα, ενώ θερμά χειροκροτήθηκε και η Παιδική Χορωδία της Λυρικής.

Χορός, μουσική, τραγούδι, αφηγήσεις, και απαγγελίες από κορυφαίους Έλληνες ηθοποιούς, αστική κουλτούρα και happenings συναντήθηκαν σε ένα δημιουργικό διάλογο που αντανακλά τις απεριόριστες δυνατότητες έκφρασης που αγκαλιάζει το ΚΠΙΣΝ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αποσπάσματα του προγράμματος αποκαλύφθηκαν σε ποικίλα σημεία του ΚΠΙΣΝ, προσκαλώντας τους επισκέπτες να γίνουν μέρος της γιορτής, ενώ οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν την εκδήλωση μέσα από ζωντανή μετάδοση σε οθόνες στην Αγορά, τον Πύργο Βιβλίων, το Φάρο και το Ξέφωτο.

Στο τέλος, η ιστορική εκδήλωση έκλεισε με ένα εντυπωσιακό show πυροτεχνημάτων, ενώ η γιορτή συνεχίστηκε με πάρτι στην Αγορά και dj set από την dj Kafka (Κατερίνα Καφεντζή).

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε συνταξιούχος επισκέπτης του ΚΠΙΣΝ, «επαφίεται πλέον σε εμάς το κατά πόσο θα το διατηρήσουμε».