Η εδαφική ολοκλήρωση της Ελλάδας

16.03.2001
Η Λένα Διβάνη , καθηγήτρια Ιστορίας ελληνικής και βαλκανικής εξωτερικής πολιτικής στη Νομική Σχολή Αθηνών, στο καινούριο της βιβλίο αναγφέρεται στο πως το ελληνικό έθνος συγκροτήθηκε με στόχο τη δημιουργία εθνικού κράτους και το πώς το αρχικό ελληνικό κράτος απέκτησε σταδιακά διευρυνόμενο τα σημερινά του σύνορα.
"Η μελέτη αυτή προσπαθεί να συνοψίσει την ελληνική και ξένη βιβλιογραφία των τελευταίων τριάντα χρόνων επί του θέματος της εδαφικής ενοποίησης της Ελλάδας, πατώντας πάντα στο κομμάτι της παλαιότερης που δεν γέρασε ανυπόφορα. Η λέξη "συνοψίσει" συνοψίζει, νομίζω, καίρια τα βάσανα της υπογράφουσας τα τελευταία τέσσερα χρόνια ... Αυτό που ελπίζω να μείνει απ' όλο το εγχείρημα είναι η ηχώ μιας φράσης του αείμνηστου Νίκου Σβορώνου : "Η εποχή μας είναι δύσκολη γιατι είναι μεταβατική. Χρειαζόμαστε απαντήσεις στο ερώτημα ποιοι είμαστε, για να δούμε προς τα πού θα πάμε. Εχουμε λοιπόν ανάγκη πατριδογνωσία και όχι πατριδολογίας - πόσο μάλλον πατριδοκαπηλίας".

Το βιβλίο χωρίζεται σε εννιά ευρύτερες θεματικές ενότητες. Η πρώτη θεματική ενότητα αναφέρεται στην Ιδρυση του Ελληνικού κράτους (1830-1832) με ιδιαίτερη έμφαση στην "αφύπνιση" του ελληνισμού, την Ιερά συμμαχία και τον αγγλορωσικό ανταγωνισμό, τον στρατιωτικό αγώνα (1821- 1824) και την επέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων. Η δεύτερη ενότητα αναφέρεται στα Επτάνησα (1864), από την Ενετοκρατία, το ρωσοτουρκικό συνασπισμό και την "Πολιτεία των Επτά Ηνωμένων Νήσων", μέχρι το διπλωματικό παζάρι της Βιέννης, την αγγλική προστασία και τη διαδικασία ενσωμάτωσης. Η τρίτη θεματική ενότητα αναφέρεται στη Θεσσαλία (1881), από την Αγγλία και τη καινούρια φάση της Μεγάλης ιδέας των Ελλήνων μέχρι το Συνέδριο του Βερολίνου και τον αγώνα για τον προσδιορισμό των συνόρων, ενώ η τέταρτη αναφέρεται στη Μακεδονία (1913), από την ΕΜΕΟ και το Μακεδονικό αγώνα μέχρι τους Βαλκανικούς Πολέμους και τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου. Η πέμπτη ενότητα αφορά στη Κρήτη (1913) και πιο συγκεκριμένα στην Ενετοκρατία, την οθωμανική κατοχή, τους απελευθερωτικούς αγώνες, την επανάσταση του 1866 και την ενσωμάτωση και η έκτη στην περιοχή της Ηπείρου (1913) και στις εξεγέρσεις των Ηπειρωτών, τους Βαλκανικούς Πολέμους, τον Α Παγκόσμιο και τη Συνδιάσκεψη της Ειρήνης. Η έβδομη αναφέρεται στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου (1913- 1923), ενώ η όγδοη στη Δυτική Θράκη (1920-1923) και στις ρίζες του ελληνοβουλγαρικού ανταγωνισμού μέχρι τη Συνθήκη της Λωζάνης. Τέλος, η ένατη αναφέρεται στη Δωδεκάνησο (1947) και στην επισημοποίηση της ιταλοκρατίας μέχρι τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Λένα Διβάνη , καθηγήτρια Ιστορίας ελληνικής και βαλκανικής εξωτερικής πολιτικής στη Νομική Σχολή Αθηνών, στο καινούριο της βιβλίο αναφέρεται στο πως το ελληνικό έθνος συγκροτήθηκε με στόχο τη δημιουργία εθνικού κράτους και το πώς το αρχικό ελληνικό κράτος απέκτησε σταδιακά διευρυνόμενο τα σημερινά του σύνορα.
Αυτό που προξενεί εντύπωση είναι η ιδιαίτερα χρηστική δομή του βιβλίου, καθώς ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει το βιβλίο από την αρχή μέχρι το τέλος γραμμικά, αλλά και κατά μεμονωμένα κεφάλαια, εφόσον αυτά διεκδικούν μία σχετική αυτονομία.

Εκδόσεις Καστανιώτη
Τίτλος: Η εδαφική ολοκλήρωση της Ελλάδος (1830- 1947)
Συγγραφέας: Λένα Διβάνη
Σελίδες:716
ISBN: 960-03-2902-8