Ο "δάνδης φωτογράφος" στο Ρέθυμνο

16.03.2001
Ο "δάνδης φωτογράφος", Σεσίλ Μπίτον, φιλοξενείται από την Παρασκευή στο Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνου και θα διαρκέσει έως τις 27 Απριλίου. Ο Σεσίλ Μπίτον έμεινε γνωστός ως ο εντυπωσιακός φωτογράφος που απαθανάτισε γνωστές προσωπικότητες της δεκαετίας του '30 σε περίεργες στάσεις και με ανεπανάληπτο τρόπο, όπως τον πρίγκιπα Κάρολο μωρό και τον Τσώρτσιλ σε στάσεις που θύμιζαν τα αγαπημένα του σκυλιά, τα μπουλντόγκ, που αποτελούσαν και σύμβολα του πολεμικού του σθένους!
Ο "δάνδης φωτογράφος", Σεσίλ Μπίτον, φιλοξενείται από την Παρασκευή στο Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνου και θα διαρκέσει έως τις 27 Απριλίου.
Ο Σεσίλ Μπίτον έμεινε γνωστός ως ο εντυπωσιακός φωτογράφος που απαθανάτισε γνωστές προσωπικότητες της δεκαετίας του '30 σε περίεργες στάσεις και με ανεπανάληπτο τρόπο, όπως τον πρίγκιπα Κάρολο μωρό και τον Τσώρτσιλ σε στάσεις που θύμιζαν τα αγαπημένα του σκυλιά, τα μπουλντόγκ, που αποτελούσαν και σύμβολα του πολεμικού του σθένους.
Οπως αναφέρει και η εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" , τη μεγαλύτερη επιτυχία γνώρισαν οι φωτογραφίες των σταρ της εποχής του καθώς μέσα από αυτές απεικονίζεται η ανθρώπινη προσωπικότητα σε συνδυασμό με την αποθέωση των θεατρικών ρόλων. Το 1935 φωτογραφίζει το πορτρέτο της Μάρλεν Ντίτριχ και καθιερώνεται στον κόσμο του θεάματος. Κάνει μοναδικά πορτρέτα του Πάμπλο Πικάσο, του Ζαν Κοκτό και του Σαλβαντόρ Νταλί, εμπνευσμένα από την εικαστική γραφή του σουρεαλισμού και της νεορομαντικής ζωγραφικής. Ο "δάνδης φωτογράφος", κέρδισε το 1964 δύο βραβεία Οσκαρ για τα σκηνικά και τα κοστούμια που δημιούργησε για το φιλμ "Ωραία μου Κυρία", όπου πρωταγωνίστησε η Οντρεϊ Χέρμπορν. Η αποθέωσή του έρχεται το 1968 με τη μεγάλη αναδρομική έκθεση που του αφιερώνει η National Portait Gallery του Λονδίνου, που για πρώτη φορά στην ιστορία της φιλοξενεί στο χώρο της φωτογραφία.
Η έκθεσή του στην Ελλάδα, που οργανώθηκε από το Βρετανικό Συμβούλιο σε συνεργασία με το Κέντρο Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνου, απαρτίζεται από επτά ενότητες με τους τίτλους : Aρκαδικά ειδύλλια", "Λαμπερές υπάρξεις","Ιστορικά θεάματα", "Υψηλό στιλ","Οι τέχνες", "Σκηνοθετώντας με λαμπρότητα" και "Μία καινούργια γενιά μποέμ: Oι δεκαετίες του '60 και '70".