Τόμας Μπέρχαντ, Ο Μίμος των φωνών

23.03.2001
Εκατόν τέσσερις ιστορίες περιέχονται στο "Ο Μίμος των φωνών", όπου εμφανίζονται φιλόσοφοι, συγγραφείς, ηθοποιοί, μέντιουμ, μοδίστρες, υπάλληλοι, μαθητές ζωγράφοι, δήμαρχοι και πρόεδροι κρατών. Ανάμεσά τους συναντούμε και γνωστά ονόματα όπως του Χάμσουν, της Μπάχμαν, του πρώην βασιλιά Ουμβέρτου, του Κουνιάλ και άλλων.
Συνταγή
"Στο Λιντς πέθαναν την περασμένη εβδομάδα εκατόν ογδόντα άτομα, που είχαν αυτή τη γρίπη που θερίζει τον τελευταίο καιρό στην περιοχή, όχι όμως από τη γρίπη, αλλά εξαιτίας ενός νέου φαρμακοποιού, που δεν διάβασε ενός νέου φαρμακοποιού, που δεν διάβασε σωστά μία συνταγή. Οπως γράφει η εφημερίδα, ο φαρμακοποιός πρόκειται να δικαστεί για φόνο εξ αμελείας, πιθανότατα πριν από τα Χριστούγεννα."

Πάρα πολλά
"Ενας οικογενειάρχης που επί δεκαετίες ήταν γνωστός και αγαπητός για το ασυνήθιστο οικογενειακό πνεύμα που τον διέκρινε και που ένα πολύ ζεστό και υγρό απόγευμα Σαββάτου δολοφόνησε τα τέσσερα από τα έξι του παιδιά, είπε στο δικαστήριο πως είχε διαπιστώσει ξαφνικά ότι τα παιδιά του ήταν πάρα πολλά"

Γίγαντας
"Κάποιοι εργάτες σκάβοντας στο νεκροταφείο του Ελιξχάουζεν για να κατασκευάσουν έναν τάφο για έναν άρτι θανόντα τυροκόμο, βρήκαν σε βάθος εβδομηνταπέντε εκατοστών το σκελετό ενός ανθρώπου που είχε ύψος δύο μέτρα και εβδομηντατέσσερα εκατοστά και είχε πιθανότατα ταφεί εκεί πριν από εκατόν πενήντα χρόνια. Όμως οι κάτοικοι του Ελιξχάουζεν υπήρξαν πάντοτε κοντοί."

Προσεχτικά
"Ενας ταχυδρόμος που κατηγορείτο ότι σκότωσε μία έγκυο γυναίκα, είπε στο δικαστήριο πως δεν ήξερε γιατί τη σκότωσε, αλλά το έκανε όσο πιο προσεχτικά μπορούσε. Σε όλες τις ερωτήσεις του προέδρου του δικαστηρίου απαντούσε με τη λέξη προσεκτικά, οπότε η δίκη εναντίον του ανεστάλη."

Αυτές και άλλες εκατό ιστορίες περιέχονται στο "Ο Μίμος των φωνών", όπου εμφανίζονται φιλόσοφοι, συγγραφείς, ηθοποιοί, μέντιουμ, μοδίστρες, υπάλληλοι, μαθητές ζωγράφοι, δήμαρχοι και πρόεδροι κρατών. Ανάμεσά τους συναντούμε και γνωστά ονόματα όπως του Χάμσουν, της Μπάχμαν, του πρώην βασιλιά Ουμβέρτου, του Κουνιάλ και άλλων. Μερικές απ' αυτές τις ιστορίες διαβάζονται σαν ανέκδοτα, άλλες σαν παραβολές, σαν εξωφρενικά περιστατικά ή σαν παιχνίδια της μοίρας. Ο Μπέρχαντ εργάστηκε στα νιάτα του για αρκετά μεγάλο διάστημα ως δικαστικός ανταποκριτής και χρησιμοποίησε σ' αυτό το βιβλίο σημαντικό τμήμα από το υλικό που συγκέντρωσε τότε, που αναφέρεται σε φόνους ληστείες, απάτες και αυτοκτονίες. Οταν "Ο μίμος των φωνών" κυκλοφόρησε στην Αυστρία υποβλήθηκαν πολλές μηνύσεις εναντίον του από συγγενείς που αναγνώρισαν στο βιβλίο δικούς του ανθρώπους.

Εκδόσεις Αγρα
Τίτλος: Ο Μίμος των φωνών
Συγγραφέας: Τόμας Μπέρχαντ
Μετάφραση: Αλέξανδρος Ισάρης
Σελίδες: 496
ISBN: 960-325-060-Χ