Η περιοδεύουσα έκθεση «Από τη χώρα του χρυσόμαλλου δέρατος: Θησαυροί της αρχαίας Κολχίδας» προβάλλει με τρόπο εντυπωσιακό τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε στα ανατολικά παράλια του Εύξεινου Πόντου από τον 5ο έως τον 2ο αι. π.Χ.
Στόχος της είναι τόσο η ανάδειξη των ισχυρών πολιτισμικών δεσμών ανάμεσα στην αρχαία Ελλάδα και στην Κολχίδα, όσο και η γνωριμία του ελληνικού κοινού με τον εκθαμβωτικό κόσμο της Ανατολής.
Τα 140 έργα της έκθεσης -ανάμεσα στα οποία και 100 κοσμήματα- προέρχονται από ανασκαφές που έχουν πραγματοποιηθεί στο Βάνι, θρησκευτικό κέντρο της αρχαίας Κολχίδας (σημερινή δυτική Γεωργία).
Τα κοσμήματα, όλα από χρυσό και ασήμι, καθώς και τα ασημένια και χάλκινα σκεύη έχουν βρεθεί σε πλούσιες ταφές και ιερά κτήρια. Κατασκευασμένα από τον 5ο έως τον 2ο αι. π.Χ, υποδεικνύουν με την τεχνική τους αρτιότητα και την απαράμιλλη καλλιτεχνική τους ποιότητα όχι μόνο το υψηλό οικονομικό επίπεδο, αλλά και τη σαφή διαστρωμάτωση της κολχικής κοινωνίας. Η εξαιρετικά ανεπτυγμένη χρυσοχοϊκή τέχνη στο Βάνι μας επιτρέπει να τοποθετήσουμε την Κολχίδα δίπλα στα μεγάλα κέντρα κοσμηματοτεχνίας της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Λυδίας, της Βακτριανής και του Ιράν.
Οι εμφανείς συνάφειες ως προς τις τεχνικές και την τυπολογία ανάμεσα στα κολχικά κοσμήματα και σε αντίστοιχα έργα από τον ελλαδικό χώρο προϋποθέτουν εμπορικές και οικονομικές επαφές με την Ελλάδα του 5ου και 4ου αι. π.Χ., γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την ελληνική, εισηγμένη στην Κολχίδα κεραμική της συγκεκριμένης περιόδου. Οι σχέσεις αυτές θα ενταθούν από τα μέσα του 4ου και σε όλη τη διάρκεια του 3ου αι. π.Χ., όπως φαίνεται και από την υιοθέτηση ελληνικών εθίμων ταφής.
Τα μοναδικής αισθητικής αξίας αυτά κοσμήματα επιβεβαιώνουν τη ρευστότητα των ορίων ανάμεσα στο μύθο και την πραγματικότητα. Στην αρχαία ελληνική γραμματεία, δίπλα στις Μυκήνες, τις Σάρδεις και τη Βαβυλώνα, «πολύχρυση» είναι και η Κολχίδα. Εκεί θα φθάσουν οι μυθικοί Αργοναύτες σε αναζήτηση του χρυσόμαλλου δέρατος, στην απόκτηση του οποίου καθοριστική υπήρξε η βοήθεια της Μήδειας, κόρης του βασιλιά της χώρας Αιήτη.
Σε τούτο το ταξίδι και στη συνάντηση των πολιτισμένων Ελλήνων με τη βάρβαρη Μήδεια -την οποία ο Ευριπίδης θα αναδείξει σε μία από τις πιο αινιγματικές προσωπικότητες της παγκόσμιας δραματουργίας- θα αφιερωθεί ένα σημαντικό επεισόδιο της κλασικής λογοτεχνίας.
Η έκθεση αυτή έχει ήδη παρουσιαστεί στα Κρατικά Μουσεία του Βερολίνου, στο Μουσείο Ασιατικών Τεχνών της Νίκαιας, στο Νομισματικό Μουσείο στο Παρίσι, στο Smithsonian Institution της Washington, στο Institute for the Study of the Ancient World του Πανεπιστημίου της Ν. Υόρκης, στο Museum of Fine Arts του Houston, και στο Fitzwilliam Museum του Cambridge.
Τα αντικείμενα της έκθεσης ανήκουν στο Εθνικό Μουσείο της Γεωργίας, Τιφλίδα.
Παράλληλα, στις 26/1/2009, διοργανώνεται από το Μουσείο Μπενάκη ημερίδα στην οποία θα παρουσιαστούν αναλυτικά τα ευρήματα από το Βάνι που φιλοξενούνται στην έκθεση και θα συζητηθούν τα νεότερα πορίσματα της έρευνας σχετικά με την ιστορικότητα του μύθου της αργοναυτικής εκστρατείας.
Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Άγγελος Δεληβορριάς και ομιλητές θα είναι οι:
Χρίστος Ντούμας, Aegeans in the Black Sea: How Reality is reflected in Myth.
Βασιλική Αδρύμη-Σισμάνη, The "well built" Iolkos and the Golden Fleece: Myth and Reality.
David Lordkipanidze, Georgia before the Argonauts.
Darejan Kacharava, Excavating graves at Vani.
Guram Kvirkvelia, The recently found sanctuary in Vani.
Nino Lordkipanidze, The "buried" bronze statuettes from Vani.
Μουσείο Μπενάκη - Κεντρικό Κτήριο
20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ? 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009
Κουμπάρη 1, 106 74, Τηλ.: 210 3671000
www.benaki.gr
Ωράριο λειτουργίας
Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 09.00-17.00
Πέμτπη: 09.00-24.00
Κυριακή: 09.00-15.00
Τρίτη: ΚΛΕΙΣΤΑ