Τo πρόγραμμα του Megaron Plus για το 2009

27.01.2009
Πλούσιο το πρόγραμμα του Megaron plus για το 2009 με πλήθος προσωπικοτήτων, εκδηλώσεων και συμποσίων να το διατρέχουν.
Πλούσιο το πρόγραμμα του Megaron plus για το 2009 με πλήθος προσωπικοτήτων, εκδηλώσεων και συμποσίων να το διατρέχουν.

Πιο συγκεκριμένα:
Διαλέξεις
- O γάλλος τραπεζίτης και Πρόεδρος του Ομίλου Ρότσιλντ, Νταβίντ ντε Ροτσίλντ θα δώσει μια εξαιρετικά επίκαιρη και ενδιαφέρουσα διάλεξη με θέμα: "Τι μας δίδαξε η οικονομική κρίση"

- O Ιρβιν Γιάλομ, ο διάσημος ψυχοθεραπευτής, ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια και δημοφιλέστατος συγγραφέας έρχεται στο Megaron Plus για να δώσει μια διάλεξη που αναμένεται ότι θα συναρπάσει. Θέμα της; "Με το βλέμμα στον ήλιο: ξεπερνώντας τον τρόμο του θανάτου". Τη διάλεξη που αναμένεται με ζωηρό ενδιαφέρον από τους χιλιάδες θαυμαστές του διάσημου ψυχοθεραπευτή και συγγραφέα θα προλογίσει ο καθηγητής της Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιάννης Ζέρβας (31/3)

- Tρεις σπουδαίοι ευρωπαίοι λογοτέχνες: o Νικολό Αμανίτι από την Ιταλία, ο γερμανός Ντάνιελ Κέλμαν και ο Σαντιάγκο Ρονκαλιόλο από την Ισπανία συναντώνται στην Αθήνα για μια διάλεξη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Θέμα της : «το σύγχρονο πρόσωπο της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας» (26/5)

- O δρ Ζακ Τεστάρ, επίτιμος διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας της Γαλλίας (I.N.S.E.R.M.), αγρονόμος και βιολόγος έχει επιλέξει ένα θέμα με πολλές και ενδιαφέρουσες παραμέτρους ; "Επιστήμη και δημοκρατία". Η διάλεξη πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (6/4)

- O διεθνούς φήμης ισραηλινός επιστήμονας Ααρον Τσεχάνοβερ (νόμπελ Χημείας 2004), καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Technion-Israel Institute of Technology στη Χάιφα θα δώσει διάλεξη με θέμα "Που μας οδηγεί η ιατρική του 21ου αιώνα;" . Η διάλεξη πραγματοποιείται με τη συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισραήλ. (31/12)

- Ο αστροφυσικός και Διευθυντής Έρευνας στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Παρισιού Νικόλας Πράντζος θα μιλήσει για τις «προοπτικές του ανθρώπου στο σύμπαν». Η διάλεξη πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. (19/5)

- Ο ισραηλινός συγγραφέας Ααρον Απελφελντ θα παρουσιάσει το έργο του - «Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης και ο Παύλος Μάτεσις συζητούν με τον Κώστα Γεωργουσόπουλο για το θέατρο και την ελληνική κοινωνία». Αυτό είναι το θέμα της συνάντησης κορυφής των τριών καταξιωμένων ανθρώπων του θεάτρου μας που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 27/1.

-O Γιώργος Βέλτσος, ο καθηγητής Θεωρίας της Επικοινωνίας του Παντείου Πανεπιστημίου συναντά το κοινό του Μegaron Plus στις 29/1 και δίνει διάλεξη με τίτλο «Απόλογος, Η ποιητική στροφή του Γιώργου Βέλτσου». Στην εκδήλωση θα συμμετέχει ο γνωστός σκηνοθέτης και ηθοποιός Μιχαήλ Μαρμαρινός.

- O Σερ Βασίλειος Μαρκεζίνης, εταίρος της Βρετανικής Ακαδημίας και Αντεπιστέλλον μέλος των Ακαδημιών Αθηνών, Παρισίων, Ρώμης, Βελγίου και Ολλανδίας θα δώσει διάλεξη με θέμα: "Σε αναζήτηση του νέου και των νέων: μια επισκόπηση ζωτικών θεμάτων της εποχής μας"

- O Ματθαίος Γιωσαφάτ θα μιλήσει με θέμα «Συνειδητοί και ασυνείδητοι παράγοντες στην επιλογή συντρόφου στο γάμο. Είδη γάμου και τα προβλήματα τους». Η διάλεξη του διακεκριμένου ψυχιάτρου- ψυχαναλυτή - ομαδικού αναλυτή και Προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας, που αναμένεται να προσελκύσει ένα ιδιαίτερα ευρύ κοινό, πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας

- O Κλήμης Ναυρίδης, καθηγητής Ψυχολογίας και Επικοινωνίας, Επικοινωνιακών Πρακτικών και Σχεδιασμού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει επιλέξει να μιλήσει για τη «βία στο σχολείο» σε μια διάλεξη που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας. (18/11)


Η ιστορική έρευνα, η επικοινωνία, η φιλοσοφία, η ποίηση, το περιβάλλον, η βιβλιοθηκονομία, αλλά και η τέχνη σε συνδυασμό με τη γαστρονομία με ημερίδες, κύκλους εκδηλώσεων και διεθνείς συναντήσεις, έχουν σημαντική θέση στο πρόγραμμα του Megaron Plus για το 2008 :

Κύκλος ποίησης

Στο πλαίσιο του Κύκλου διαλέξεων «Η ποιητική γενιά του 70», τον σχεδιασμό και την παρουσίαση του οποίου κάνει ο διευθυντής του περιοδικού Νέα Εστία Σταύρος Ζουμπουλάκης, οι ποιητές Γιάννης Βαρβέρης, Λευτέρης Πούλιος, Διονύσης Καψάλης και η Τζένη Μαστοράκη μιλούν για το έργο τους.

Κύκλος Φιλοσοφίας
- Δραματοποιημένες διαλέξεις με θέμα τη ζωή, τη δράση και τις ιδέες του Φρειδερίκου Νίτσε και του Αρθούρου Σοπενχάουερ με τίτλο Η φιλοσοφία στη σκηνή παρουσιάζει ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης. Πρόκειται για διαδραστικές εκδηλώσεις, στα όρια του θεάτρου και των φιλοσοφικών διαλόγων, της μουσικής και τις οπτικοακουστικής τέχνης.

Γαστρονομία και Τέχνη
- Γαστρονομία και Τέχνη είναι ο τίτλος εκδήλωσης που περιέχει τρεις ομιλίες για το φαγητό σε σχέση με τις Τέχνες, τη Ζωγραφική, και τον Κινηματογράφο με την παρεμβολή της Μουσικής σε τρία μέρη.
Ομιλητές είναι : o Γιάννης Ευσταθιάδης, ο Μάνος Στεφανίδης και ο Αχιλλέας Κυριακίδης ενώ τις μουσικές παρεμβάσεις έχει επιμεληθεί ο Διονύσης Μαλλούχος.

Διεθνή Συμπόσια ? Συναντήσεις
- «Η δημοσιογραφία στην εποχή του Διαδικτύου» είναι το ο θέμα της συζήτησης αυτής στην οποία μετέχουν διευθυντές έγκριτων εφημερίδων, όπως ο Ερίκ Φοτορινό της εφημερίδας Le Monde, o διευθυντής της Εl Pais Χαβιέ Μορένο, ο διευθυντής της διαδικτυακής έκδοσης των New York Times, Τζιμ Ρόμπερτς και η διευθύντρια του διαδικτυακού Comment is Free της Guardian, Τζορτζίνα Χένρυ. Η συνάντηση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου.

Συντονίζει ο καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Ψυχογιός.

-Δημόσια συζήτηση για την πτώση του τείχους του Βερολίνου το 1989. Στην διεθνούς ενδιαφέροντος αυτή συζήτηση που διοργανώνεται με τη συνεργασία της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, θα μετάσχουν: ο τελευταίος πρωθυπουργός της Λαικής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Λόταρ ντε Μεζιέρ, ο Δήμαρχος του Βερολίνου, Βάλτερ Μόμπερ, ο πρωθυπουργός της Ρηνανίας(Δυτική Γερμανία) & Θουριγγίας(Ανατολική Γερμανία) και Πρόεδρος του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ, δρ Μπέρνχαρντ Φόγκελ, ο δρ Χάινερ Γκάισλερ, Γενικός Γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος και ο δρ Ρίχαρντ Σρέντερ, Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος SPD στην τελευταία βουλή της Λ.Δ.Γ.

- Ημερίδα με θέμα : "Οι βιβλιοθήκες στον 21ο αιώνα : Καινοτομία-Δημιουργικότητα και Κοινωνικά Δίκτυα"
Στρογγυλό Τραπέζι. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν βέλτιστες πρακτικές, νέες υπηρεσίες και μέθοδοι στρατηγικής ανάπτυξης από τον χώρο των βιβλιοθηκών σε διεθνές επίπεδο. Δύο διακεκριμένοι εμπειρογνώμονες από την Ευρώπη και την Αμερική θα αναλάβουν να παρουσιάσουν τη διεθνή εμπειρία. Στο στρογγυλό τραπέζι θα συζητηθούν ανάμεσα στους έλληνες και ξένους ομιλητές ζητήματα συνεργασίας των ιδρυμάτων καθώς και ο ρόλος των βιβλιοθηκών στο νέο ψηφιακό περιβάλλον.

Όλες οι παραπάνω διαλέξεις και εκδηλώσεις του Megaron Plus πραγματοποιούνται με τη χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης.

Πόλος έλξης, ιδιαίτερα των νέων, ο κύκλος των διαλέξεων της αρχιτεκτονικής του Megaron Plus φιλοξενεί και φέτος λαμπρούς και διεθνώς αναγνωρισμένους εκπροσώπους του χώρου.
Τον κύκλο άνοιξε στις 24/1, ο διάσημος Ιταλός αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο, το αρχιτεκτονικό γραφείο του οποίου έχει αναλάβει τον σχεδιασμό του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στη διάλεξη του, ο διάσημος αρχιτέκτων παρουσίασε την προμελέτη του Κέντρου, ο σχεδιασμός και η λειτουργία του οποίου θα βασίζεται στις βέλτιστες πρακτικές οι οποίες έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία σε κορυφαία αντίστοιχα ιδρύματα ανά τον κόσμο και θα δώσει στην Αθήνα μέρος από τη λάμψη της διεθνούς αρχιτεκτονικής.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».
Στο ίδιο πεδίο θα φιλοξενηθούν ακόμη τρεις διαλέξεις διεθνούς φήμης αρχιτεκτόνων, που πραγματοποιούνται με τη χορηγία της Διεθνούς Επιθεώρησης Αρχιτεκτονικής ΔΟΜΕΣ.
Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει και να γνωρίσει το έργο τριών καταξιωμένων διεθνώς αρχιτεκτόνων. Πρόκειται για το γάλλο αρχιτέκτονα Νικολά Γκουενέλ, τον Γιούργκεν Μάγιερ από το Βερολίνο και τον αμερικανό Νιλ Ντενάρι. Τις διαλέξεις θα προλογίσει ο αρχιτέκτονας Μέμος Φιλιππίδης.

Το πρόγραμμα συμπληρώνουν δύο ακόμη εκδηλώσεις που αναμένεται να προκαλέσουν το μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού του Megaron Plus:
-Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα : "Το Βυζάντιο και η αρχαία ελληνική σκέψη". Την παρουσίαση και το συντονισμό της εκδήλωσης υπογράφει η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ

- Σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο που φέτος γιορτάζει τα 75 χρόνια από την ίδρυση του, το Megaron Plus φιλοξενεί τον Σερ Ρόμπερτ Ουίνστον, καθηγητή Επιστήμης & Κοινωνίας και Ομότιμο Καθηγητή Γονιμότητας στο Imperial College του Λονδίνου που θα θέσει ένα θέμα που απασχολεί όλους μας : "μπορεί η επιστήμη να μας κάνει ευτυχισμένους ;"

- Στον τομέα των εκθέσεων για το 2009 οργανώνονται:

- "Η μεταμόρφωση των αντικειμένων" είναι ο τίτλος του εικαστικού εργαστηριού που θα συναρπάσει τους μικρούς φιλότεχνους και παρουσιάζεται σε συνεργασία με το Κέντρο Πομπιντού του Παρισιού.
Πρόκειται για ένα εικαστικό εργαστήρι γύρω από το έργο του Claude Courtecuisse, όπου χρηστικά αντικείμενα της καθημερινότητας όπως ποτήρια, κούπες, κουζινικά σκεύη κ.α. αποτελούν τις πρώτες ύλες για την δημιουργία πρωτότυπων γλυπτικών κατασκευών στο ύφος του γάλλου καλλιτέχνη. Χρησιμοποιώντας αυτά τα αντικείμενα τα παιδιά κατασκευάζουν τα δικά τους έργα, ασκούν την φαντασία και την συνδυαστική τους σκέψη και έρχονται σε επαφή με τις έννοιες της ύλης, του χρώματος και της κλίμακας.

- «Νερό για όλους». Πρόκειται για μια εκπαιδευτική αλλά και διασκεδαστική συγχρόνως, έκθεση της Cite des Sciences-La Villette του Παρισιού που παρουσιάζει στοιχεία σχετικά με τα αποθέματα νερού στον πλανήτη μας και ερευνά τρόπους για την καλύτερη διαχείριση του. Στο πλαίσιο της Έκθεσης που θα διαρκέσει δύο μήνες(Οκτώβριος-Νοέμβριος 2009) θα πραγματοποιηθεί Διεθνές Συμπόσιο με το ίδιο θέμα.

-Τόσο η Έκθεση όσο και το Συμπόσιο διοργανώνονται με τη συνεργασία και
-Την καθοριστική συμβολή του Συμβουλίου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΣΕΒ,
- Του Ιδρύματος Ευγενίδου, της Γαλλικής Πρεσβείας και του Γαλλικού Ινστιτούτου.