Ο Παπαδιαμάντης στον Τεχνοχώρο

30.03.2001
Με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση και τα 90 από το θάνατο του "Αγίου" των ελληνικών γραμμάτων, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, το "Ηθοποιών Θέατρο" ανεβάζει μια παράσταση που ερευνά τους δραματικούς πυρήνες επτά διηγημάτών του.Δέκα νέοι ηθοποιοί, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Στάθη Λιβαθινού, αποφάσισαν να βυθιστούν στον Παπαδαμάντιο κόσμο και στην υπέροχη γλώσσα του.
Με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση και τα 90 από το θάνατο του "Αγίου" των ελληνικών γραμμάτων, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, το "Ηθοποιών Θέατρο" ανεβάζει μια παράσταση που ερευνά τους δραματικούς πυρήνες επτά διηγημάτών του.
Δέκα νέοι ηθοποιοί, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Στάθη Λιβαθινού, αποφάσισαν να βυθιστούν στον Παπαδαμάντιο κόσμο και στην υπέροχη γλώσσα του. Η παράσταση στήνεται μέσα από την διαδοχή επτά αυτούσιων διηγημάτων (Η Νοσταλγός, Όνειρο στο Κύμα, Έρως-Θέρος, Άγια και Πεθαμένα, Έρωτας στα Χιόνια, Το Μοιρολόγι της Φώκιας, Το Καμίνι).
Τα κείμενα του Παπαδιαμάντη αποτελούν φιλόξενο έδαφος σπουδής, καθώς και μια μοναδική ικανότητα επαφής με την ελληνική γλώσσα. Συνδετικός κρίκος της παράστασης, εκτός φυσικά από τα ίδια τα κείμενα, είναι τα "πάθια και οι καυμοί των ανθρώπων", ο Έρωτας και ο Θάνατος.
Μια παράσταση που σηματοδοτεί την έκρηξη επιστροφής προς το "ακριβό του καθενός", αυτό δηλαδή που παραμένει πάντα η εσωτερική, κρυφή πατρίδα μας, ο τόπος και το ήθος μας και τέλος η αναπόδραστη συγγένεια προς το ανθρώπινο.