Και αν σου πω πως είμαι η μαμά σου θα το πιστέψεις;

06.04.2001
Κάποτε ήταν διάσημη πιανίστα, έκανε περιοδείες, εισέπραττε ενθουσιώδη χειροκροτήματα, άλλαζε εραστές και συζύγους, όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα πάνω της. Δεν είχε ποτέ χρόνο για την κόρη της, ναι , μάλλον δεν ήταν καλή μητέρα.Τώρα είναι καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι. Αν θέλουν να την κληρονομήσουν, πρέπει να τη φροντίσουν. Η άχαρη κόρη της την ταΐζει άνοστα φαγητά, την πλένει με σκληρό σφουγγάρι, της κάνει δώρα πλεχτές ρόμπες και περιμένει να πεθάνει.
Κάποτε ήταν διάσημη πιανίστα, έκανε περιοδείες, εισέπραττε ενθουσιώδη χειροκροτήματα, άλλαζε εραστές και συζύγους, όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα πάνω της. Δεν είχε ποτέ χρόνο για την κόρη της, ναι , μάλλον δεν ήταν καλή μητέρα.
Τώρα είναι καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι. Αν θέλουν να την κληρονομήσουν, πρέπει να τη φροντίσουν. Η άχαρη κόρη της την ταΐζει άνοστα φαγητά, την πλένει με σκληρό σφουγγάρι, της κάνει δώρα πλεχτές ρόμπες και περιμένει να πεθάνει.
Εκείνη πεισμώνει. Θέλει ακόμα να γοητεύει τους άντρες, λατρεύει το Σανέλ 5. Προς απογοήτευση όλων, είναι ακόμα ζωντανή. Αποφασίζει να μην είναι καθόλου συνεργάσιμη. Φτύνει το φαγητό της, λερώνει τα ρούχα και το κρεβάτι της και κάνει ό,τι μπορεί για να κάνει τη ζωή της κόρης της ανυπόφορη.
Μητέρα και κόρη δείχνουν τα δόντια τους καθημερινά. Τι απέγινε η ανοχή και η συγνώμη; Και για ποιον προορίζεται η λαχταριστή δηλητηριασμένη τούρτα στο ψυγείο;
Το μυθιστόρημα της Βαλερί Σομπάντ απέχει πολύ από αυτό που θα ήθελε να είναι. Προφανώς η συγγραφέας, θέλοντας να βάλει τα πάντα μέσα στο βιβλίο της, ξέχασε το βασικότερο: Τους ήρωες της. Οι ήρωες της και κατά συνέπεια οι πράξεις τους είναι επιφανειακοί, χωρίς κανένα βάθος που να δικαιολογεί το κίνητρο αυτών που αισθάνονται και πράττουν. Το αποτέλεσμα είναι ο αναγνώστης να χάνει το ενδιαφέρον του, αφού η πλοκή είναι αστήρικτη. Να προσθέσουμε ότι η μετάφραση επιβαρύνει την κατάσταση, καθώς το κείμενο είναι γεμάτο "γαλλισμούς" και "άνοστα" ελληνικά.

Εμπειρία Εκδοτική
Τίτλος: Και αν σου πω πως είμαι η μαμά σου θα το πιστέψεις;
Συγγραφέας: Βαλερί Σομπάντ
Μετάφραση: Μαρία Βλάχου
Σελίδες: 192
Τιμή : 3450 δρχ
ISBN: 960819608-6