Paulo Coelho, Οι εξομολογήσεις ενός Προσκυνητή

17.04.2001
Σ' αυτό το βιβλίο ο Πάουλο Κοέλο αποκαλύπτεται, αφηγούμενος σημαντικές περιόδους της ζωής του. Μιλά για τις γυναίκες και για την επιρροή τους στη ζωή του, για τη συγγραφή και για το πώς αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως συγγραφέα. Αυτές οι συζητήσεις ανιχνεύουν μια πλούσια και πολυποίκιλη διαδρομή και μας βοηθούν να ανακαλύψουμε μια σύνθετη και αντιφατική προσωπικότητα, που μας εντυπωσιάζει με την ήρεμη βεβαιότητά της.
Σήμερα ο Πάουλο Κοέλο είναι πρώτα απ' όλα αναγνωρισμένος ως συγγραφέας. Όμως, πολλοί από τους κριτικούς φροντίζουν να του αρνούνται αυτή τη λογοτεχνική διάσταση, κατατάσσοντας τα βιβλία του στην κατηγορία του αποκρυφισμού ή της προσωπικής ανάπτυξης. Ο Κοέλο διεκδικεί το δικαίωμα να γράφει απλά για να αγγίζει το κοινό. Θεωρεί τον εαυτό του αφηγητή ιστοριών και εκτιμά ότι στα βιβλιοπωλεία τα βιβλία του πρέπει να βρίσκονται στο τμήμα της λογοτεχνίας ή της φιλοσοφίας. Αναφερόμενος μάλιστα στην πορεία της δημιουργίας του, διαβεβαιώνει πως "για να γράψει χρειάζεται να κάνει έρωτα με τη ζωή".
Ποιος είναι όμως στην πραγματικότητα ο Πάουλο Κοέλο; Ο Κοέλο αποκαλύπτεται, και ανοίγει για πρώτη φορά την ψυχή του αποκαλύπτοντας σκέψεις, συναισθήματα και εμπειρίες που βίωσε κατά τη διάρκεια της πολυτάραχης ζωής του, σε μία σειρά συζητήσεων - εξομολογήσεων με τον Juan Arias. Οι συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν στο σπίτι του Κοέλο στο Ρίο ντε Τζανέιρο, μπροστά στην υπέροχη παραλία της Κοπακαμπάνα, στις αρχές του Ιουλίου 1998, μέσα στον πυρετό του Παγκοσμίου Κυπέλλου που γινόταν στην Γαλλία.
Ο συγγραφέας του "Αλχημιστή" μιλά για την παιδική ηλικία και την νεότητά του, που ήταν γεμάτη δοκιμασίες, όπως αυτή του ψυχιατρείου και αυτή της φυλακής, όπου βασανίστηκε από μια παραστρατιωτική ομάδα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στη Βραζιλία. Μιλά επίσης για την προσωπική του ζωή, για τις γυναίκες που τον "σημάδεψαν", για τη συγγραφή και για το πώς αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως συγγραφέα. Δεν απουσιάζουν όμως και οι αναφορές στη μαύρη μαγεία, στις σατανιστικές τελετές και στο πέρασμά του από την έρημο των ναρκωτικών.
Αυτές οι συζητήσεις ανιχνεύουν μια πλούσια και πολυποίκιλη διαδρομή και μας βοηθούν να ανακαλύψουμε μια σύνθετη και αντιφατική προσωπικότητα, που μας εντυπωσιάζει με την ήρεμη βεβαιότητά της. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο τέλος αυτής της αμφίδρομης επικοινωνίας ο Κοέλο εξέφρασε την επιθυμία "να μην χρειαστεί πια να ξαναμιλήσει για τη ζωή του τα επόμενα είκοσι χρόνια".

Εκδόσεις Νέα Σύνορα - Λιβάνη
Τίτλος: Paulo Coelho, Οι Εξομολογήσεις του Προσκυνητή
Συγγραφέας: Juan Arias
Μετάφραση: Κατερίνα Καλαντζοπούλου
Σελίδες: 312
Τιμή: 5000
ISBN: 960-14-0358-2