Οι Ελληνες καλλιτέχνες στη 49η Μπιενάλε Βενετίας

23.05.2001
Η Ερση Χατζηαργυρού, ο Νίκος Ναυρίδης και ο Ηλίας Παπαηλιάκης θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στην 49η Μπιενάλε Βενετίας, ενώ υπεύθυνη για την ελληνική συμμετοχή είναι η διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης Λίνα Τσικούτα. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη τύπου παρουσιάζοντας την ελληνική συμμετοχή.
Η Ερση Χατζηαργυρού, ο Νίκος Ναυρίδης και ο Ηλίας Παπαηλιάκης θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στην 49η Μπιενάλε Βενετίας, ενώ υπεύθυνη για την ελληνική συμμετοχή είναι η διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης Λίνα Τσικούτα. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη τύπου παρουσιάζοντας την ελληνική συμμετοχή.
O κ. Βενιζέλος τόνισε παράλληλα ότι η Μπιενάλε της Βενετίας είναι ένα πολύ μεγάλο γεγονός και μία ευκαιρία για τη χώρα μας να εμφανιστεί σ' ένα διεθνές κοινό υψηλής ποιότητας και η Πολιτιστική Ολυμπιάδα, μέσα από μία παρουσίαση των εκδηλώσεων που έχουν μέχρι στιγμής προγραμματιστεί.
Το θέμα της 49ης Μπιενάλε, της πρώτης του αιώνα και της χιλιετίας είναι "Η σκηνή της ανθρωπότητας" και ο Ελβετός διευθυντής της Σάραλντ Ζέμαν την οραματίστηκε σαν μια εξέδρα υπερυψωμένη που δίνει μια θέα στην ανθρωπότητα και στα καλλιτεχνικά επιτεύγματα του προηγούμενου αιώνα, του 2ου αιώνα.
Eξάλλου, ο διευθυντής της έκθεσης επαναφέρει το θέμα της στρατευμένης τέχνης - της "αρτ αγκαζέ" όπως λέει- όχι με κάποια παλιομοδίτικη έννοια, αλλά με την έννοια του να σκύψει κανείς στα καθημερινά ζητήματα, τα παγκόσμια, τα πολύ προσωπικά που είναι και γενικότερα διαχρονικά του σύγχρονου ανθρώπου.
Τα εγκαίνια του Ελληνικού Περιπτέρου θα γίνουν στις 8 Ιουνίου μια μέρα πριν τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης. Στις 7 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση στον περίβολο του Αγίου Γεωργίου και του Ελληνικού Ινστιτούτου της Βενετίας, με τα τραγούδια της Μεσογείου και τη Σαβίνα Γιαννάτου.
Oπως είπε η κ. Τσικούτα, την ελληνική συμμετοχή την χαρακτηρίζει η πολυμορφία, με τη χρήση νέων τεχνολογιών και νέων μέσων, τα χάπενινγκς και τις περφόρμανς, δίπλα στην κλασική ζωγραφική και τη γλυπτική.
Η Ερση Χατζηαργυρού με σπουδές και πολύχρονη παραμονή στο Παρίσι (1976-1987) τοποθετεί ένα "κινητικό" έργο έξω από το ελληνικό περίπτερο. Το έργο βασίζεται στην προηγούμενη έρευνά της γύρω από το μυστηριώδες και επικίνδυνο τοπίο του αρχαιότερου ορυχείου της Ευρώπης, του Λαυρίου και ονομάζεται "Μήτις" από την ομηρική λέξη που υποδηλώνει το ανθρώπινο δημιούργημα, το κατασκεύασμα.
Ο Νίκος Ναυρίδης εκθέτει στο ελληνικό περίπτερο το έργο Looking for a place, μια εγκατάσταση βίντεο, με τέσσερις παράλληλες βιντεοπροβολές. Αυτό το εντυπωσιακό βίντεο αποτελεί στολίδι της ελληνικής πρότασης στην 49η Μπιενάλε καθώς πρόκειται για μια θεατρική σκηνή της ανθρώπινης ύπαρξης, η αγωνία του άγνωστου και η προσπάθεια εξεύρεσης προσωπικού τόπου.
Ο "βενιαμίν" της ελληνικής παρουσίας, Ηλίας Παπαηλιάκης δημιουργεί στο ελληνικό περίπτερο έναν ιδιαίτερο χώρο. Το έργο του βασίζεται στην ενασχόλησή του τα τελευταία χρόνια με τη διεύρυνση της επιβολής της κυρίαρχης εικόνας μέσα απο την ιστορία της τέχνης και την αντανάκλασή της στην εκάστοτε κοινωνική πραγματικότητα.
Η Μπιενάλε της Βενετίας ιδρύθηκε το 1898 και είναι το παλαιότερο διεθνές φεστιβάλ σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας. Με κοινό πάνω από δυο εκατομμύρια επισκέπτες και με περισσότερους από διακόσιους καλλιτέχνες από 57 χώρες (τόσες συμμετείχαν στην Μπιενάλε του 1997), θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά και αναγνωρισμένα διεθνή γεγονότα στο χώρο της τέχνης. Τα έργα συνοδεύονται από καταλόγους παρουσίασης, CD-ROM, ενώ ετοιμάζεται η ελληνική συμμετοχή στην Μπιενάλε θα φιλοξενηθεί και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Πολιτισμού.