"Μιας Πεντάρας Νιάτα" από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης

15.06.2001
Μια αγαπημένη κλασσική κωμωδία θα ανεβάσει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης αυτό το καλοκαίρι. Ο λόγος για το έργο των Ασημάκη Γιαλαμά - Κώστα Πρετεντέρη, "Μιας πεντάρας νιάτα". Μια από τις κλασσικότερες νεοελληνικές κωμωδίες, που ξεχωρίζει για την αρτιότητα της γραφής, το καλής ποιότητας άμεστο χιούμορ και τους σπαρταριστικούς διαλόγους.
Μια αγαπημένη κλασσική κωμωδία θα ανεβάσει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης αυτό το καλοκαίρι. Ο λόγος για το έργο των Ασημάκη Γιαλαμά - Κώστα Πρετεντέρη, "Μιας πεντάρας νιάτα". Μια από τις κλασσικότερες νεοελληνικές κωμωδίες, που ξεχωρίζει για την αρτιότητα της γραφής, το καλής ποιότητας άμεστο χιούμορ και τους σπαρταριστούς διαλόγους. Ένα έργο που γράφτηκε το 1966 παραμένει επίκαιρο αφού πραγματεύεται θέματα όπως, η ανεργία, η σεξουαλική παρενόχληση, τα προβλήματα των νέων ζευγαριών.
Η σκηνοθεσία ανήκει στην Νανά Νικολάου η οποία, σε συνέντευξη Τύπου μίλησε για ένα έργο μαστορικά γραμμένο στο οποίο κυριαρχεί η ίντριγκα και το χιούμορ. Στην παράσταση περιλαμβάνονται, εκτός από τα τραγούδια του συνθέτη Γιώργου Ζαμπέτα, όπως τα είχε γράψει για την κινηματογραφική ταινία, και άλλα, τα οποία είναι οργανικά δεμένα με την παράσταση.

Ο Γιώργος και η Ειρήνη είναι ένα νιόπαντρο ζευγάρι , όνειρό τους να αποκτήσουν ένα δικό τους σπίτι . Ωσπου να γίνει όμως αυτό, φιλοξενούνται στο δυάρι της μαμάς της Ειρήνης , κοκκέτας 50αρας χωρισμένης, που ερωτευμένη και αυτή, πρόκειται να έρθει εις γάμον κοινωνίαν με τον αγαπημένο της. Πρόβλημα στο νέο ζευγάρι, όμως είναι ότι ο Γιώργος δεν αφήνει την Ειρήνη να εργαστεί, γιατί φοβάται την σεξουαλική παρενόχληση του κάθε διευθυντή. Ενας τέτοιος, ωραίος και πράγματι ερωτιάρης διευθυντής είναι ο Δημήτρης, επιχειρηματίας και αφεντικό του Γιώργου. Μια σειρά από συμπτώσεις θα φέρουν την Ειρήνη στο γραφείο του Γιώργου την ημέρα ακριβώς που ο διευθυντής περιμένει μια καινούργια γραμματέα.

Οι παρεξηγήσεις δίνουν και παίρνουν μέχρι την τελική , ευτυχή για όλους , λύση. Παράλληλα με τους κεντρικούς ήρωες στήνεται ένα ολόκληρο γαιτανάκι με επεισόδια σπαρταριστά και κωμικές καταστάσεις με ήρωες τους υπόλοιπους ρόλους του έργου , που έχουν την δική τους σημασία και θέση στην κωμωδία , έτσι ώστε να εξασφαλίζεται για τον θεατή , συνεχής εγρήγορση , ποικιλία , εναλλαγές κωμικών επεισοδίων.

Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα ερμηνεύσουν η Ελένη Γερασιμίδου και ο Χάρης Σώζος.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Δημήτρη Κακριδά, οι φωτισμοί του Παναγιώτη Μανούση, ενώ η ενορχήστρωση των τραγουδιών ανήκει στον Νίκο Δημητράτο.
Πρωταγωνιστούν επίσης οι: Πελαγία Αγγελίδου, Νίκος Δημητράτος, Χρήστος Ευθυμίου, Νίκος Κάπιος, Χρήστος Κελαντώνης, Γιώργος Αβραμίδης, Μαρία Βοΐκου, Ειρήνη Γραμματικοπούλου, Δήμητρα Καλπάκη, Απόστολος Σοφιανός και Σωτήρης Τζιμόπουλος
Η πρεμιέρα του έργου θα γίνει στις 4 Ιουλίου στην Κοζάνη και ο θίασος θα περιοδεύσει σε διάφορα μέρη της Ελλάδας ενώ, στις 8 Σεπτεμβρίου η παράσταση θα ανέβει στο Ηρώδειο.