"Σάτιρα και Σατιρικά" στο Μegaron Plus!

28.03.2006
Το Megaron Plus, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που οργανώνει, παρουσιάζει μια ανατρεπτική παράσταση με θέμα τη σάτιρα σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Πρόκειται για μια πρωτότυπη διαδρομή της σατιρικής ποίησης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα: ποιητικός λόγος, μουσική, video και κίνηση των ηθοποιών-performers διαπλέκονται σ’ ένα σαγηνευτικό παιχνίδι.
Πότε: Τρίτη 4 Απριλίου
Που: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Τι: Σάτιρα και Σατιρικά
Ώρα έναρξης: 8.30 το βράδυ
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.
(Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 7.30 το βράδυ. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης αρχίζει μισή ώρα νωρίτερα).

Το Megaron Plus, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που οργανώνει, παρουσιάζει μια ανατρεπτική παράσταση με θέμα τη σάτιρα σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ).

Πρόκειται για μια πρωτότυπη διαδρομή της σατιρικής ποίησης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα: ποιητικός λόγος, μουσική, video και κίνηση των ηθοποιών-performers διαπλέκονται σ’ ένα σαγηνευτικό παιχνίδι.
Η παρουσίαση αυτή, σκηνοθετημένη από τον Γιάννη Κακλέα, στηρίζεται σε διαχρονικά σατιρικά ποιήματα και πεζά, τα οποία σε συνδυασμό με κωμικά στιγμιότυπα, αναπαριστούν την εποχή τους.
Η εκδήλωση «Σάτιρα και σατιρικά» διαθέτει γρήγορο ρυθμό κι εναλλαγές, κέφι και πολλή φαντασία, στοχεύοντας έτσι να κερδίσει το ενδιαφέρον του νεανικού κοινού.

Ο Γιάννης Κακλέας με τους ηθοποιούς του από την «Ομάδα Θέαμα», χαρακτηρίζονται από την ανατρεπτικότητα και τη ζωντάνια με τις οποίες προσεγγίζουν τις δουλειές τους. Αυτήν τη φορά, στήνουν για το κοινό του Megaron Plus το ευφάνταστο σκηνικό μιας μελλοντικής εποχής:

To 2.451 μ.Χ. και σε θερμοκρασία 451 βαθμών Φαρενάιτ, υπό την οποία το χαρτί ?άρα κι όλα τα βιβλία- έχουν καεί, η κάθε είδους σάτιρα, καθώς και οι ποιητές της τελούν υπό απαγόρευση. Να όμως που το σατιρικό πνεύμα «εκρήγνυται» και ο... «δαίμων της σάτιρας» εισβάλλει στην σκηνή παρέα με τον πλούσιο, ολοζώντανο και, εντέλει, ακαταμάχητο κόσμο του!
Ο Αισχύλος και ο Ευριπίδης διαγωνίζονται μπροστά στον Διόνυσο για το ποιος είναι καλύτερος, παίζοντας σκηνές από τους «Βατράχους» του Αριστοφάνη. Καρναβαλιστές σατιρίζουν τον «Ερωτόκριτο»... αποσπάσματα από τον «Επικήδειο» του Μποστ διαπλέκονται με βίντεο κλιπ και χορογραφημένα τραγούδια του Σαββόπουλου, του Γκάτσου, του Μαρκόπουλου, αλλά και του Κελαηδόνη.
Η ηθοποιοί ερμηνεύουν έργα των: Κωνσταντίνου Καβάφη, Γιώργου Σεφέρη, Ντίνου Χριστιανόπουλου, Κώστα Καρυωτάκη, Μανώλη Αναγνωστάκη, Αλέξανδρου Σχοινά, Ανδρέα Λασκαράτου, Πάνου Θασίτη, Κωνσταντίνου Σκώκου, Γιώργου Σουρή.
Τέλος, προβολές γελοιογραφιών και κόμιξ πλαισιώνονται από αποσπάσματα του Ψαθά και του Τσιφόρου, μιας που από μία τέτοια αναδρομή δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα επιθεωρησιακά νούμερα περασμένων αξέχαστων εποχών...

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Σκηνοθεσία-Επεξεργασία κειμένων : Γιάννης Κακλέας
Σκηνικά: Μανώλης Παντελιδάκης
Κοστούμια: Ειρήνη Τσακίρη
Χορογραφίες: Κυριάκος Κοσμίδης
Μουσική επιμέλεια: Ιάκωβος Δρόσος
Φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος
Video : Χάρης Λαλούσης - Πίνδαρος Ανδριόπουλος
Βασικός Αφηγητής: Θοδωρής Αθερίδης

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Εβελίνα Αραπίδου, Αλέξανδρος Γιαννής, Κατερίνα Λυπηρίδου, Σταύρος Μαυρίδης, Κώστας Μπάρας, Γιάννης Μποσταντζόγλου, Παναγιώτης Πετράκης, Βάνα Πεφάνη, Γιάννης Στεφόπουλος, Κώστας Φλωκατούλας.

Επιλογή κειμένων: Έγινε με βάση τη διαχρονικότητα, από τους καθηγητές νεοελληνιστές Νάσο Βαγενά και Ξενοφώντα Κοκόλη.

Η εκδήλωση οργανώνεται σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΙ (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου) στο πλαίσιο του εορτασμού για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2006.