"Χωρίς την επαφή με τον κόσμο δεν υπάρχει εξέλιξη"

13.07.2009
Τρεις άνθρωποι που κάνουνπερήφανη την Ελληνική μουσική σκηνή, με τα μεγαλύτερα ονόματα στη βαλίτσα των συνεργασιών τους, μας μιλούν για όλα αυτά που τους οδηγούν, που τους δυναμώνουν, που τους κάνουν... το Τρίφωνο.
Τρεις άνθρωποι που κάνουνπερήφανη την Ελληνική μουσική σκηνή, με τα μεγαλύτερα ονόματα στη βαλίτσα των συνεργασιών τους, με τη δύναμη να κάνουν τα όνειρά τους μουσικές αλήθειες και με την ικανότητα να τις αποκαλύπτουν σε σχηματικά ηχοχρώματα μπροστά (και μέσα) στις αισθήσεις των ακροατών, με την όρεξη να ψάχνουν και να ανακαλύπτουν νέους δρόμους, κάθε φορά καλύτερους, στο μουσικό τους ταξίδι, μας μιλούν για όλα αυτά που τους οδηγούν, που τους δυναμώνουν, που τους κάνουν... το Τρίφωνο.

Εβελίνα Σαρρή



Έχετε κάνει πάρα πολύ σπουδαίες συνεργασίες... Πρωτοψάλτη, Κραουνάκης, Γαλάνη, Αλεξίου, Μητροπάνος... Υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης που δεν έχετε και θέλετε άμεσα να συνεργαστείτε μαζί του?

Στα άμεσα σχέδια, είναι να παίξουμε μόνοι μας για ένα διάστημα... Να δοκιμάσουμε καινούρια πράγματα και να δοκιμαστούμε. Να προτείνουμε, να χαρούμε, τώρα ακριβώς που έχουμε και τη Λίνα Νικολακόπουλου στο πλάι μας. Σίγουρα όλες οι προηγούμενες συνεργασίες, μας έχουν εφοδιάσει με εμπειρίες καλές και μας έχουν κάνει και πιο γνωστούς σε ένα ευρύτερο κοινό. Και σίγουρα στο μέλλον θα υπάρξουν κι άλλες... Νιώθουμε όμως ότι αυτό που χρειαζόμαστε τώρα, είναι η περισυλλογή, η αναμέτρηση, και το ρίσκο! Να σας πούμε βέβαια ότι κάποια στιγμή αργότερα, θα νιώθαμε ιδιαίτερη χαρά αν συνεργαζόμασταν με τον Δ. Σαββόπουλο σε μια παράσταση με τα δικά του τραγούδια. Αρκετά απ αυτά συμπεριλαμβάνονται πάντα στα Live μας, μας εμπνέει η πορεία του, ο τρόπος του, ο κόσμος του. Θα ήταν σπουδαία εμπειρία για μας να τα τραγουδούσαμε μαζί του...

2. Έχετε μέχρι τώρα τρεις προσωπικές δουλειές... Καράβια μοιάζουν οι ψυχές, Τρίφωνο και Προσοχή Τρίφωνο που κυκλοφόρησε πέρυσι. Δουλεύετε το επόμενο άλμπουμ σας ή είναι ακόμη νωρίς?

Καθόλου νωρίς!!! Ήδη έχουμε ξεκινήσει τις συναντήσεις μας με τη Λινά, η όποια θα έχει την επιμέλεια και στις δυο επόμενες δισκογραφικές δουλείες μας, ακούμε υλικό, ψάχνουμε, και θα έχουμε την τιμή και τη χαρά να μοιραστούμε ολοκαίνουριους στίχους της και φυσικά να ετοιμάσουμε ολοκαίνουρια τραγούδια!

3. Ερωφίλη, τελείωσες φυσιοθεραπεία αλλά σε κέρδισε η αγάπη σου για τη μουσική.
Νίκο συνέβη το ίδιο με τα Οικονομικά και την αγάπη σου για τη μουσική. Υπάρχουν στιγμές που αμφιβάλλετε αν πήρατε τη σωστή απόφαση?


Ερωφιλη: Σπούδασα παράλληλα και χορό.. Στη σχολή της Ραλλους Μάνου, δηλ έχω και πτυχίο απ το Ελληνικό Χορόδραμα.. Ότι κι αν έκανα μέχρι σήμερα, δεν υπήρξε στιγμή στη ζωή μου που δε με συντρόφευε η μουσική.. Χόρευα και τραγουδούσα από πολύ μικρή. Φυσ/πεια σπούδασα γιατί δεν μ αρέσει να αφήνω τίποτε στη μέση, ήμουν καλή μαθήτρια πέρασα και οι δικοί μου ήθελαν μετά να μπω στην Ιατρική. Τα πτυχία υπάρχουν σαν εφόδια δια πάσα χρησιν...Υπαρχουν στιγμές που νιώθω ότι θα θελα να είχα ένα εισόδημα από άλλη πηγή, να είχα διαχωρίσει την αγάπη μου και την ενασχόληση μου με τη μουσική, απ το ότι τώρα η δουλεία μου είναι η μουσική και το τραγούδι, και είναι και ο τρόπος με τον όποιο επιβιώνω... Αυτή η σχέση φθείρει στην ψυχή μου, και γίνομαι κυκλοθυμική.. αλλά ευτυχώς δεν κραταει πολύ.. στιγμές.. Σε καμιά περίπτωση δεν αμφιβάλλω, θα ήθελα βέβαια να είχα συνδυάσει και το χορό, η να προλάβαινα να τον διδάξω σε παιδιά, αλλά σε μια άλλη ζωή!
Νίκος: Κι εγώ στην Αμερική από πολύ μικρός ασχολήθηκα με τη μουσική, στην εκκλησία με τις χορωδίες , στους χορούς μας , σε εκδηλώσεις και αργότερα και επαγγελματικά. Επίσης εκτός απ τα οικονομικά ασχολήθηκα με τον αθλητισμό, συγκεκριμένα με το πρωταθλητισμό στην ελληνορωμαϊκή και μάλιστα με πολλές διακρίσεις. Όταν ήρθε η ώρα να διαλέξω δεν αμφέβαλλα καθόλου για το τι μ άρεσε να κάνω. Αυτή τη στιγμή η ζωή μου είναι η γυναίκα μου τα παιδιά μου και η μουσική! Ότι άλλο κι αν απασχολήσει τη σκέψη μου (όπως ανέφερε και η Ερωφιλη είναι στιγμιαίο). Η μουσική για μένα είναι κινητήριος δύναμη, έμπνευση, δημιουργία , και ελπίζω να μοιράζω το χρόνο μου σωστά , στις μεγάλες μου αγάπες.. Γιατί τώρα ασχολούμαι και με Programming, ηχοληψία , ενορχήστρωση και σύνθεση , εκτός από το τραγούδι. ολοκληρωτική βουτιά στη μουσική!!! Όχι δεν αμφιβάλω καθόλου!

4.Δημήτρη σπούδασες βυζαντινή μουσική. Σε γοήτευε από την αρχή αυτό ή ήταν ένα πρώτο βήμα που ήθελες να κάνεις για να καταλήξεις σ αυτό που κάνεις σήμερα?
Και τα δυο μπορώ να πρωταρχικά σπούδασα βυζαντινή μουσική γιατί τέλειωσα εκκλησιαστικό λύκειο , όμως με γήτευσε και με βοήθησε να εξελίξω αυτά που είχα μέσα μου, να σκαλίζω το μπουζούκι, να τραγουδώ από μικρός, να μελετά ηπειρωτικά, και αργότερα Να μάθω και αλλά όργανα (στούμπους, μαντολίνο, κιθάρα,καβαλ κ.α.). Σαν άνθρωπος είμαι ανήσυχος και προλαβαίνω να μοιράσω το χρόνο και σε άλλες ασχολίες, ( γυμναστική, φιλοσοφία, διάβασμα). Όμως μελετά αρκετές ώρες την ημέρα μουσική, και λειτουργώ λίγο περισσότερο σαν μουσικός απ ότι σαν τραγουδιστής. Φέτος ήρθε η ώρα να γνωρίσω τη δασκάλα της Ερωφιλης στη φωνητική! Έτσι θα ισορροπήσω τους ρόλους μου σαν μουσικός, και τραγουδιστής. Επίσης έχω την ανάγκη να γραφώ και τραγούδια (στίχους και μουσική.

5. Κυκλοφορείτε εκπληκτικές δουλειές ως Τρίφωνο, αλλά και προσωπικούς δίσκους, πράγμα πολύ όμορφο για τους τρεις σας και τη σχέση σας. Θεωρείτε ότι μπορεί κάποια στιγμή να έρθουν σε αντιπαράθεση τα 'συμφέροντα,' οι επιθυμίες σας, οι προτιμήσεις σας σε σόλο δουλειά εις βάρος του γκρουπ?

Από την ώρα που αποφασίσαμε να δισκογραφουμε σαν γκρουπ, σαν Τριφωνο και οι τρεις, δεν έχουμε κυκλοφορήσει προσωπικές δουλείες, παρά μόνο σαν συμμέτοχες όταν μας καλούν και πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη επιλογή κάνει καλό και στην ομάδα. Μέχρι στιγμής υπάρχει κατανόηση στις ανάγκες μας, ελευθερία μέσα στο τριφωνο, με την άνοια ότι και στα c.d. μας και στα live, πάντα υπάρχει χώρος για προσωπικές στιγμές, σόλο τραγούδια, κλπ. Ο Δημήτρης για παράδειγμα έχει αναφέρει σαν επιθυμία, κάποια στιγμή να ηχογραφήσει ένα c.d. με ηπειρωτικά,και πραγματικά αν υπάρχει χρόνος θα είμαστε κοντά του σε όλα. Βέβαια προβλήματα θα προκύψουν μόνο όταν η ισορροπία μεταξύ προσωπικών επίλογων και φιλοδοξιών, διαφοροποιηθούν σημαντικά σε σχέση με τον ρολό και την πορεία του Τριφωνου. Τότε θα πρέπει να αποφασίσουμε με ποια φόρμουλα συνεχίζουμε η διακόπτουμε αυτό το ταξίδι των τριών.

6. Είστε ‘on the road’ αυτό τον καιρό για συναυλίες σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Πόσο σημαντική είναι η επαφή με τον κόσμο? Αν έπρεπε να διαλέξετε ΜΟΝΟ το ένα για το υπόλοιπο της καριέρας σας, θα προτιμούσατε τις ζωντανές εμφανίσεις ή τα studio sessions?

Είναι πολύ σημαντική η επαφή με τον κόσμο!! Χωρίς αυτήν δεν υπάρχει εξέλιξη, η ικανοποίηση του να μοιράζεσαι, οι στιγμές αυτές που δημιουργούν την επομένη έμπνευση? Αφουγκραζόμαστε,νιώθουμε, γεμίζουμε εικόνες, μπαταρίες, μοιραζόμαστε και χαιρόμαστε..Αυτό τα λέει όλα!! Σαφέστατα θα διαλέγαμε λοιπόν τις ζωντανές εμφανίσεις και θα βρίσκαμε τρόπο να δημιουργούμε τα καινούρια μας στη διάρκεια μιας συναυλίας και θα τα ηχογραφούσαμε όλα επί τόπου!

7. Πώς επιλέγετε τους συνεργάτες σας? Έρχονται νέοι στιχουργοί και συνθέτες σε σας? Εσείς τους αναζητάτε? Ή καλύπτετε τις ανάγκες σας "εκ των έσω" (δηλ. είτε μόνοι σας, είτε με ανθρώπους που ήδη έχετε συνεργαστεί?)

Συμβαίνουν και τα δυο. Και έρχονται σε μας, και έχουμε ανοιχτές τις κεραίες μας σε ότι συμβαίνει γύρω μας, και εκ των εσω όταν προκυπτει μας δινει αυτονομια και δυναμη. Αλλα το σημαντικο, είναι να βρίσκουμε και να καταθέτουμε κάθε φορά μουσικές και στίχους που μας αντιπροσωπεύουν κι έχουν λόγο ύπαρξης.. Θα αναφέρουμε για άλλη μια φορά τη συνεργασία μας σε όλα τα επίπεδα με τη Λινά Νικολακόπουλου , απ τις σημαντικότερες στιχουργούς της εποχής μας, και όχι μόνο. ΟΙ κουβέντες που κάνουμε μαζί της, η μάτια της στα πράγματα, η εμπιστοσύνη και η σχέση που αναπτύσσεται παίζει σημαντικό ρολό στη εξέλιξη μας από δω και περά..

8. Τι ενοχλεί τον καθένα σας στην ελληνική μουσική πραγματικότητα?
Τον καθένα και όλους μαζί: η υποκρισία, η υπερπροβολη του φτηνού και του εύκολου. Το σταρ συστεμ, που χτιζει κατά το δοκούν μια μουσική βιομηχανία που όσο γεμίζει τις τσέπες τους υποστηρίζει τα δημιουργήματα του ,και σε μια νύχτα αν σταματήσει να τα χρειάζεται τα γκρεμίζει. Που σπρώχνει νέα παιδιά που αγαπούν τη μουσική να τραγουδάμε μόνο pop και να μοιάζουν με μοντέλα, που ακόμη και να μη νοιάζονται για τη μουσική τα παρασύρουν ότι η μουσική έχει μόνο χρήμα και δόξα... Αλλά έχει και κόπο και πόνο και δουλειά πολύ δουλειά. Αν θες το καλό της, αν την αγαπάς, όπως και κάθε αληθινή αγάπη. Αυτά και πολλά αλλά?..

9. Ποια θεωρείτε ότι είναι η δύναμη του σχήματός σας?

Η δύναμη των τριών!! Και τώρα των τεσσάρων... Ότι έχουμε τη δυνατότητα και μόνοι μας σε μια παράσταση να παρουσιάσουμε διαφορετικές εικόνες και ακούσματα, σόλο φωνές, ντουέτα, τριφωνίες, να λειτουργούμε σαν όργανα και σαν φωνές. Πιστεύουμε ότι ο τρόπος που δουλεύουμε η παρουσιάζουμε κάτι μας έχει διαφοροποιήσει ήδη, αλλά δε μας έχει εφησυχάσει.. Κάθε φορά θέλουμε να πηγαίνουμε παραπέρα, να τολμάμε κάτι διαφορετικό, και το ότι έχουμε τη δυνατότητα να παρουσιάζουμε ο καθένας απ τους τρεις τη διαφορετικότητα του. Πράγμα που συμβαίνει και στις ζωντανές εμφανίσεις και στα c.d.

10. Έχετε υποθετικά την τιμή να βάλετε σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας ένα άλμπουμ να ακούσουν όλα τα παιδιά. Ποια θα ήταν αυτή η επιλογή του καθένα σας ξεχωριστά?

Νικος: "Άξιον εστί" Μίκης Θεοδωράκης - Οδυσσέας Ελύτης
Ερωφιλη: Συμφωνώ με τον Νικό αλλά δεν θα μπορούσα να μην προτείνω και "Το χαμόγελο της Τζοκοντας’"Του Μάνου Χατζιδάκι
Δημητρης: ’"Τα μυστικά του κήπου" Νικος Κυπουργος