Η Χάρις Αλεξίου αποκλειστικά στο E-go.gr

16.06.2006
Η Χάρις Αλεξίου, μας ανοίγει την καρδιά της λίγες μέρες πριν τη νέα της κυκλοφορία, Βύσσινο και Νεράντζι. "Τα καλύτερα θα ρθούν", τραγουδούσε στον προηγούμενο δίσκο της... και φαίνεται πως ήρθαν...(ξανά)!

Η Χάρις Αλεξίου...Ήρθε Ξανά, όπως λέει κι η ίδια στο πρώτο single της νέας δουλειάς της που κυκλοφορεί στις 23 Ιουνίου με τον γλυκόπικρο τίτλο "Βύσσινο και Νεράντζι". Η Χάρις Αλεξίου, με την αγάπη του κόσμου διάχυτη, με την εμπειρία της καταξιωμένης πορείας της στους ώμους, με την αγνή της διάθεση για το παραδοσιακό ελληνικό τραγούδι, με τον τίτλο της καλλιτεχνιδος με τις υψηλότερες πωλήσεις της χρονιάς επί 3 συνεχόμενα χρόνια, αλλά και με τη "μαγκιά" του καλλιτέχνη που 'ακούει' τον κόσμο και χαμηλώνει τις τιμές των άλμπουμ της, μας ανοίγει την καρδιά της λίγες μέρες πριν τη νέα της κυκλοφορία. "Τα καλύτερα θα ρθούν", τραγουδούσε στον προηγούμενο δίσκο της, και μάλλον ήρθαν...Ακούσματα πρωτόγνωρα και χαρούμενα όπως τα "Σταφυλάκια" -που της πάνε πολύ-, γλυκές μελωδίες όπως το "Με Ξέχασε η αγάπη μου" αλλά και μια καταπληκτική παρεϊστικη-συναυλιακή ατμόσφαιρα στο φινάλε του δίσκου ("Είμαι στο Μόλο") θα συνοδεύουν από τις 23 Ιουνίου και μετά, αυτό το αποκλειστικό της "κέρασμα" στους αναγνώστες του e-go.gr... Ένα κέρασμα όλο Βύσσινο Και Νεράντζι.

Aπό την Εβελίνα Σαρρή


Τι σημαίνει Βύσσινο και Νεράντζι για σας; Και πώς διαλέξατε τον τίτλο αυτό, για το δίσκο; Σας άρεσε απλά το ομότιτλο κομμάτι περισσότερο από όλα ή πρόκειται για ένα «γλυκόπικρο» άλμπουμ γενικότερα;

Ο τίτλος βγήκε βέβαια από το ομότιτλο κομμάτι. Δόθηκε στο άλμπουμ επειδή αυτό έχει τα παραδοσιακά χρώματα και ακούσματα, όπως ακριβώς και το γλυκό του κουταλιού είναι κάτι πολύ ελληνικό, παραδοσιακό. Οι δημιουργοί κι εγώ πιστεύουμε ότι αντιπροσωπεύει απόλυτα τη δουλειά μας.

Πως γεννήθηκε η ιδέα ενός άλμπουμ που ισορροπεί ανάμεσα στον παραδοσιακό και το σύγχρονο ήχο; Και αν ήταν δική σας, πόσο εύκολα η επιθυμία σας αυτή βρήκε τους δρόμους και τους τρόπους ώστε να γίνει πραγματικότητα;
Ήθελα χρόνια τώρα να κάνω ένα δίσκο με παραδοσιακά τραγούδια που όμως να έχουν γραφτεί σήμερα, αλλά πάντα το άφηνα γιατί ήθελα να συμβεί κάποια στιγμή που δε θα μου ζητάνε οι καιροί μία mainstream δουλειά, γιατί αυτή είναι μία δουλειά καρδιάς και βαθιάς μου επιθυμίας. Μέσα στην ησυχία που είχα λοιπόν, τελειώνοντας τις εμφανίσεις μου και τις υποχρεώσεις μου, μου αναδύθηκε αυτή η ανάγκη που γυρνούσε χρόνια στο μυαλό μου. Και ενώ πίστευα ότι θα με κουράσει να συλλέξω όλο αυτό το υλικό, τελικά έγινε πάρα πολύ απλά και αβίαστα. Τη στιγμή που το αποφάσισα, συναντήθηκα με τους δημιουργούς που ήταν σαν κι εκείνοι να ετοίμαζαν μια τέτοια δουλειά, χωρίς να έχουμε συνεννοηθεί.

Ο Μάκης Σεβίλογλου που είχαμε συνεργαστεί στον προηγούμενο δίσκο μου, είχε δώσει το στίγμα του και ήξερα ότι θα τον εμπιστευτώ και σ αυτή τη δουλειά. Ο Θοδωρής Παπαδόπουλος και η Σμαρώ ήρθαν μετά. Έδωσαν κάποια τραγούδια που είχαν γράψει και μαθαίνοντας ότι θα κάνω μια τέτοια δουλειά μου τα παρουσίασαν και χωρίς κανένα δισταγμό τα επέλεξα. Είχα αρκετό καιρό μπροστά μου για να τα ακούω όσο ήμουν στο εξωτερικό και όταν μπήκα πια στο στούντιο ήμουν απολύτως σίγουρη για αυτό που πήγαινα να κάνω και για το πόσο πολύ μου άρεσε. Και βέβαια περάσαμε πολύ καλά εκεί, είχαμε πολλές εκπλήξεις γιατί τα τραγούδια διαμορφώνονταν εκεί και οι μουσικοί είχαν πολύ σημαντικό ρόλο στο να αρθρωθούν οι μελωδίες αυτές και οι στίχοι έτσι όπως έγιναν τελικά. Ήταν πολύ ευτυχισμένες στιγμές.

Μιλώντας για στίχους και μουσικές, με φέρνετε στην επόμενη μου ερώτηση. «Βάσανα γλυκά δεμένα» είναι τίτλος που «φωνάζει» ότι είναι δικό σας τραγούδι, όσον αφορά και την επιλογή των λέξεων ακόμη και τη συντακτική τους σειρά. Με αφορμή αυτό, θα ήθελα να μας πείτε, τα τραγούδια γράφτηκαν ειδικά για σας ή τα διαλέξατε εσείς ανάμεσα από δημιουργίες άλλων συνθετών/στιχουργών;
Η ευτυχής συγκυρία είναι ότι έχουμε μία κοινή αισθητική με τους δημιουργούς αυτούς. Είμαι σίγουρη ότι όταν έγραφαν τα τραγούδια τους, δεν είχαν εμένα στο νου τους. Και γι αυτό και το αγαπάω και περισσότερο το αποτέλεσμα, γιατί δεν είναι μια δουλειά παραγγελίας αυτή. Γι αυτό είναι και αγνά και καθαρά αυτά τα τραγούδια. Όχι ότι δε γίνονται σπουδαία πράγματα με αναθέσεις, αλλά για μένα μετράει ακόμη περισσότερο έτσι.
Εσείς επεμβαίνετε στο στίχο ή τη μουσική ενός κομματιού που δεν έχετε γράψει εσείς;
Πάντοτε συνεργαζόμαστε, γιατί έχοντας και η ίδια την εμπειρία της σύνθεσης, ξέρω πως όταν πάμε να μπούμε στο στούντιο γίνεται κι άλλη επεξεργασία στους στίχους και στις μουσικές. Εδώ πρέπει να σας πω ότι ούτε αυτό έγινε, δε χρειάστηκε να επέμβω πουθενά. Και ενώ θέλω ό,τι τραγουδάω να το καταλαβαίνει η δική μου η ψυχή και το μυαλό μου, εδώ δε χρειάστηκε να παρέμβω, ίσα ίσα μόνοι τους οι δημιουργοί έκαναν όποιες αλλαγές χρειάστηκαν.

Το «Ήρθα Ξανά», είναι το πρώτο single του άλμπουμ. Βασισμένη σε τι κάνατε αυτή την επιλογή; Είδατε ίσως κάποιες αντιδράσεις στις προακροάσεις, νιώθατε διαφορετικά μ’ αυτό το τραγούδι από ότι με τα υπόλοιπα;
Ήταν πραγματικά δύσκολο για μένα να αποφασίζω ποιο από όλα θα βγει πρώτο. Γιατί όταν είσαι 3 μήνες στο στούντιο, τα αγαπάς όλα τα τραγούδια και πολλές φορές λες μέσα σου «με τι ξεκινάω τώρα». Έχεις πάντα την αγωνία του τι βγαίνει πρώτο στον κόσμο γιατί θέλεις απ αυτό, το κοινό να καταλάβει όλο το δίσκο. Αυτό δε μπορεί να γίνει βεβαίως, αλλά επειδή είναι ένα πολύ δροσερό, τρυφερό και χαρούμενο τραγούδι και επειδή έχουμε την κυκλοφορία μέσα στο καλοκαίρι, νιώσαμε ότι αυτό το τραγούδι θα ακούγεται πιο ευχάριστα στον κόσμο αυτή την περίοδο. Και βέβαια πιστεύουμε όλοι μας ότι ο κάθε σταθμός, ο κάθε ακροατής θα διαλέξει αυτό που ταιριάζει σ εκείνον.

Το άλμπουμ κυκλοφορεί 23 Ιουνίου, μία ημερομηνία που αν δεν την πούμε αντί-εμπορική δισκογραφικά, θα την πούμε σίγουρα δύσκολη. Και εμείς ως κοινό φανταζόμαστε ότι καλλιτέχνες σαν εσάς δεν επηρεάζονται στις πωλήσεις τους από τέτοια θέματα ίσως, αλλά εσάς ως απόλυτο και άμεσο αποδέκτη, σας απασχόλησε αυτό;
Δεν ήθελα σε καμία περίπτωση τελειώνοντας τη δουλεία να τη βάλω στο ψυγείο και να τα ξαναπούμε πάλι τον Σεπτέμβρη. Ήμασταν τόσο ερωτευμένοι όλοι με το αποτέλεσμα και με ό,τι ζήσαμε που δε θέλαμε καθόλου να περιμένουμε για να βγει στον κόσμο. Θεωρώ επίσης ότι όταν μία δουλειά ενδιαφέρει τον κόσμο και κάνεις τραγούδια που πιστεύεις ότι θα αγαπηθούν, δεν παίζει ρόλο το πότε βγαίνουν. Τέλος υπάρχει και κάτι άλλο που είναι σημαντικό. Δε σκέφτηκα καθόλου ανταγωνιστικά γι αυτή τη δουλειά, δεν είχα εμπορικό κριτήριο. Ήταν πολύ αγνή η σχέση μου με τη συγκεκριμένη παραγωγή.

Τα τελευταία σας άλμπουμ κυκλοφορούν σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή. Αντιλαμβάνεστε τις δυσκολίες του κόσμου και συμβαίνει αυτό; Είναι direct χτύπημα στην πειρατεία;
Ακούμε χρόνια τώρα τον κόσμο να λέει ότι οι δίσκοι είναι ακριβοί κι εγώ δε μπορούσα να μη δώσω σημασία ή να μη το έχω ακούσει. Από τη στιγμή λοιπόν που έκανα τη δική μου δισκογραφική εταιρεία και μπορώ να αποφασίσω μόνη μου για τις τιμές, μπορούσα να προχωρήσω σε μια τέτοια κίνηση. Αν με ρωτήσετε βέβαια βαθιά μέσα μου δεν πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε τόσο αυστηροί με τις τιμές των δίσκων κι έτσι κι αλλιώς δε μπορουμενα χτυπήσουμε την πειρατεία με 3 και 5 ευρώ. Πιστεύω ότι για να γίνει μια καλή παραγωγή/έκδοση, δεν πρέπει κανείς να τσιγκουνεύεται το κόστος της. Παρολαυτά, την απόφαση που πηρά πριν από 3 χρονιά δε θέλω να την αλλάξω με τίποτα, και όσο παράγω εγώ τους δίσκους μου, θα μείνει έτσι.

Νιώθετε χορτασμένη από αναγνώριση και καταξίωση;
Απολύτως! Δε θα μπορούσα να σας πω κάτι άλλο. Έχω πάρει την αναγνώριση από νεαρή τραγουδίστρια κι άλας και είμαι από τους πιο τυχερούς ανθρώπους αυτής της δουλειάς. Μου άνοιξαν αμέσως οι πόρτες, συνεργάστηκα με σπουδαίους ανθρώπους, συνθέτες, στιχουργούς, οι δίσκοι μου είχαν πάντα και εμπορική επιτυχία, ικανοποιήθηκαν και πραγματοποιήθηκαν όνειρα πριν καλά καλά τα κάνω μερικές φορές και βρίσκομαι σε ένα σημείο που δεν έχω καμένα λόγο (πια) να νοιάζομαι για το ποσό ανταγωνιστική θα είμαι μέσα στην αγορά.

Αλλά με ένα μαγικό τρόπο το καταφέρνετε και είστε πάντα στην επικαιρότητα με τις δουλειές σας, όπως μεταφράζεται αυτό- και στις προτιμήσεις και την αγάπη του κόσμου αλλά και στα νούμερα και στις πωλήσεις.
Αυτό είναι κάτι που δε μπορώ να το εξηγήσω, απλά το χαίρομαι. Χαίρομαι την αποδοχή που έχει η δουλειά μου και καμιά φορά αυτό μας κάνει να θέλουμε να περισσότερα πράγματα συνεχώς- αλλά εγώ έχω την ησυχία, τη γαλήνη και την ειρήνη μέσα μου για να κάνω ωραία πράγματα, πράγματα που πρώτα από όλα αρέσουν σε μένα. Έχετε νιώσει ποτέ, τελειώνοντας ένα δίσκο ότι δεν είναι καλύτερος από τον προηγούμενο? Τα ξεχνάω όλα όταν κανό μια δουλειά. Δε γίνεται να σκέφτεσαι την προηγούμενη δουλειά όταν κάνεις μια καινούργια. Ένας νέος δίσκος είναι καινούργιος έρωτας κάθε φόρα. Εμείς σ αυτή τη δουλειά, είμαστε πολύ άπιστοι. Μετά από χρόνια, όταν έχεις απόσταση και ακούς τα παλιά σου δισκάκια και βλέπεις τι έχει αντέξει στο χρόνο, τι αγαπάς ακόμη πολύ, τότε ίσως κρίνεις, αλλά σίγουρα κάθε φορά η καινούργια αγάπη είναι μπροστά από όλες.

Πώς νοιώθετε που τα παιδιά από τα διάφορα talent show, που πρεσβεύουν εντελώς διαφορετικό είδος μουσικής από το δικό σας, όταν ρωτούνται για τα πρότυπα τους, αναφέρουν πάντα εσάς και τονίζουν το πόσο θέλουν να σας μοιάσουν; Σας ενοχλεί ή σας κολακεύει;
Με κολακεύει πολύ. Όταν κάποιος σε θεωρεί πρότυπο του, μόνο να κολακευτείς μπορείς απ αυτό και πραγματικά εύχομαι σ αυτά τα νέα παιδιά, να αναζητήσουν και να βρουν το στίγμα τους και τον εαυτό τους. Κι εγώ ήμουν πιτσιρίκα και πάτησα σε άλλες φωνές, ήθελα να μοιάσω, να κλέψω, να μάθω από τους παλιότερους και φαίνεται ότι κατάφερα να βρω το δικό μου τρόπο. Ίσως είναι και το πιο σημαντικό, το πρώτο από όλα, να βρει κανείς τη δική του ταυτότητα.