Θερινή Ακαδημία Θεάτρου - Πρέσπες 2001

05.08.2001
Θερινή Ακαδημία Θεάτρου διοργανώνει για δεύτερη χρονιά το Εθνικό Θέατρο, μετά από την περσινή επιτυχία. Η Θερινή Ακαδημία Θεάτρου θα πραγματοποιηθεί στις Πρέσπες από τις 18 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου 2001, με κεντρικό θέμα έρευνας: "Μορφές του κωμικού. Φυσιογνωμίες, Μάσκες και Ζώα". Καλλιτεχνική υπεύθυνη της Θερινής Ακαδημίας Θεάτρου είναι, όπως και πέρυσι, η θεατρολόγος Ελένη Βαροπούλου.
Θερινή Ακαδημία Θεάτρου διοργανώνει για δεύτερη χρονιά το Εθνικό Θέατρο, μετά από την περυσινή επιτυχία. Η Θερινή Ακαδημία Θεάτρου θα πραγματοποιηθεί στις Πρέσπες από τις 18 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου 2001, με κεντρικό θέμα έρευνας: "Μορφές του κωμικού. Φυσιογνωμίες, Μάσκες και Ζώα". Καλλιτεχνική υπεύθυνη της Θερινής Ακαδημίας Θεάτρου είναι, όπως και πέρυσι, η θεατρολόγος Ελένη Βαροπούλου. Σκοπός της Θερινής Ακαδημίας να εξεταστούν και να αναδειχτούν οι όψεις του σώματος, τα προβλήματα της σωματικότητας, η ανθρώπινη φιγούρα σε σχέση με τα ζώα, η έκφραση του προσώπου και οι μάσκες.

Masterclasses:

19 Αυγούστου: Ο σκηνοθέτης Βασίλης Παπαβασιλείου με θέμα "Κωμικές Ιστορίες". Μια σκηνική εξομολόγηση - αναδρομή σε μορφές και τρόπους δουλειάς με επίκεντρο την έννοια του κωμικού και παραδείγματα από δραματουργίες όπως του Γκολντόνι, του Μαριβώ, το Χόρβατ, του Λαμπίς.

19 Αυγούστου: Η τραγουδίστρια - συνθέτρια Σαβίνα Γιαννάτου με θέμα "Η χρησιμότητα του άχρηστου ήχου". Ελεύθερος αυτοσχεδιασμός με τη φωνή: Οι φωνές των ζώων, οι ήχοι της φύσης και τα "παιχνίδια" των παιδιών, ως αφορμή για το φωνητικό αυτοσχεδιασμό.

26 Αυγούστου: Ο ηθοποιός - σκηνοθέτης Λάκης Λαζόπουλος με θέμα "Οι φυσιογνωμίες του κωμικού". Η διαδρομή του προσώπου από το τραγικό στο κωμικό. Οι μικρές κινήσεις των μυών του προσώπου και η συμβολή τους στην ανάδειξη του κωμικού στοιχείου. Αυτοσχεδιασμός με θέμα "Δραματικοί άνθρωποι σε αστείες καταστάσεις πως διαμορφώνουν τη φυσιογνωμία τους" .

Πρακτικά εργαστήρια:

20 - 22 Αυγούστου: Από την Ιταλία η χορογράφος και χορεύτρια Caterina Sagna και ο χορευτής Alessandro Bernadeschi θα διευθύνουν το εργαστήριο "Δίνοντας το λόγο στην κίνηση".

20 - 24 Αυγούστου: Ο σκηνοθέτης Γιάννης Κακλέας με θέμα "Τι θα γινόταν εάν... Πώς να ξαναπούμε μια ιστορία". Με αφετηρία τη δαιμονική αθωότητα του "Βασιλιά Ουμπού" του Αλφρέ Ζαρρύ το εργαστήριο στοχεύει σε ένα ταξίδι μεταμορφώσεων.

20 - 24 Αυγούστου: Εργαστήριο με θέμα "Ένα όνειρο καλοκαιρινής νύχτας" θα πραγματοποιήσει ο Λιθουανός σκηνοθέτης Oskaras Korsunovas, ενώ ο χορογράφος και χορευτής Koen Augustijnen με τον Guy Cools, διευθυντή του Θεατρικού και Χορευτικού Τομέα του Arts Centre Vooruit του Βελγίου, θα κάνουν εργαστήριο με θέμα "Ο κόσμος ανάποδα", μια έρευνα γύρω από την παράδοση του καρναβαλιού, της μεταμφίεσης και της αλλαγής ταυτότητας.

27 - 29 Αυγούστου: Οι Arlette Bonnard και Alain Enjary θα πραγματοποιήσουν εργαστήριο εμπνευσμένο από το θεατρικό έργο "Ζώα (και άλλα ζώα)" ρίχνοντας το βάρος στη φαντασία και τις αυτοσχεδιαστικές τεχνικές.

27 - 31 Αυγούστου: Ο σκηνοθέτης Κώστας Τσιάνος με θέμα "Η φωνή και το σώμα των ζωομορφικών χορών: από τους "Βατράχους" στους "Ορνιθες"". Υποκριτική και χορογραφική διδασκαλία μέρους από τα χορικά των αριστοφανικών ζωμορφικών χορών.

27 - 31 Αυγούστου: Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Centre for Performing Reasearch της Ουαλίας, Richard Gough, θα πραγματοποιήσει εργαστήριο με θέμα "Οικογενειακά λευκώματα. Από την πινακοθήκη με τα πορτρέτα στην κάμαρα των ήχων", μια έρευνα της σωματικότητας βασισμένη πάνω σε πορτρέτα του διάσημου φωτογράφου Σάντερ.

27 - 31 Αυγούστου: "Κάνοντας το σώμα όλο μάτια" είναι ο τίτλος του εργαστηρίου του σκηνοθέτη Philip Zarrilli, με θέμα τις πολεμικές τέχνες.

30 Αυγούστου και 1 Σεπτεμβρίου: Ο σκηνογράφος Γιάννης Μετζικώφ με θέμα "Μάσκα: το άλλο μας πρόσωπο", ένα θεωρητικό και πρακτικό σεμινάριο.

Στις 31 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί ένα πενθήμερο θεωρητικό εργαστήριο, απευθυνόμενο σε νέους θεατρολόγους. Στο πλαίσιο αυτό θα μιλήσουν οι καθηγητές: Mike Pearson, Hans-Thies Lehmann, Christel Weiler και ο δραματουργός Guy Cools. Τέλος ο κλασικός φιλόλογος Δημήτρης Μαρωνίτης θα διαβάσει αποσπάσματα της "Οδύσσειας" του Ομήρου που έχουν σχέση με προσωπεία και ζώα, σ' έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Στην Πινακοθήκη Καλλιτεχνών της Φλώρινας θα φιλοξενηθεί εικαστικό γεγονός με θέμα "Ζωολογικοί Κήποι". Πρόκειται για έκθεση με έργα σπουδαστών από τα εργαστήρια ζωγραφικής και γλυπτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Την έκθεση επιμελείται η Ελένη Βαροπούλου. Στις 2 Σεπτεμβρίου οι ηθοποιοί και οι περφόρμερς, που διευθύνουν τα εργαστήρια, μαζί με άλλους διεθνούς φήμης καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν στο κοινό τα αποτελέσματα της δουλειάς των εργαστηρίων ή θα πραγματοποιήσουν ατομικές εμφανίσεις.

Οι εργασίες της Δεύτερης Θερινής Ακαδημίας Θεάτρου θα πραγματοποιηθούν στους εξής χώρους:

Νέο Αμφιθέατρο Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας
Εκκλησία Άγιου Αχίλλειου
Πολιτιστικό Κέντρο Άγιου Γερμανού (Πρέσπες)
Θεματικό Κέντρο Πύλης (Πρέσπες)
Νέο Κέντρο Πληροφόρησης Αγίου Γερμανού (Πρέσπες)

Φέτος οι δραστηριότητες της Θερινής Ακαδημίας εντάσσονται στο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.