«Γιατί κάνω καμιά ιεροσυλία;»

12.10.2009
«Κάνω ιεροσυλία επειδή αποφάσισα να παίξω ένα από τα πιο λατρεμένα μου πλάσματα; Είναι δυνατόν να λένε τέτοια πράγματα για να σαμποτάρουν μια φιλόδοξη παράσταση σαν τη δική μας; Οχι, δεν θα εξοργιστώ γιατί απαξιώ και να ασχοληθώ με τόση κακοήθεια και κακεντρέχεια. Και να σου πω και κάτι άλλο; Δεν θα ανταπαντήσω στις βρισιές τους.

«Κάνω ιεροσυλία επειδή αποφάσισα να παίξω ένα από τα πιο λατρεμένα μου πλάσματα; Είναι δυνατόν να λένε τέτοια πράγματα για να σαμποτάρουν μια φιλόδοξη παράσταση σαν τη δική μας; Οχι, δεν θα εξοργιστώ γιατί απαξιώ και να ασχοληθώ με τόση κακοήθεια και κακεντρέχεια. Και να σου πω και κάτι άλλο; Δεν θα ανταπαντήσω στις βρισιές τους.

Αντιθέτως, θα τους ευχαριστήσω γιατί μου έκαναν την πιο καλή διαφήμιση. Τέτοια διαφήμιση, αγάπη μου, θα έπρεπε να την πληρώσω χρυσάφι! Ε, ναι, κάνω χιούμορ, τι άλλο να κάνω;

Αφού είναι τρελή αυτή η επίθεση που μου κάνουν πριν καν δουν την παράστασή μας; Θα κάτσω να σκάσω; Ε, όχι, αγάπη μου! Εχω βάλει ένα πολύ δύσκολο στοίχημα και δεν θα χάσω χρόνο να ασχολούμαι με όλους αυτούς. Δεν θα το κάνω».

Ο Τάκης Ζαχαράτος έχει σταματήσει για λίγο την πρόβα του στη «Χαρτοπαίχτρα» του Δημήτρη Ψαθά που θα ανεβεί στο θέατρο «Πόρτα» της λεωφόρου Μεσογείων και μιλά για το έργο και για εκείνους που ασκούν κριτική πριν καν δουν!


Πες μου πώς ξεκίνησε το ανέβασμα της «Χαρτοπαίχτρας».

Είναι μεγάλη ιστορία. Θυμάμαι έπαιζα στη «Μέδουσα» και ήρθαν να με βρουν η λατρεμένη Ζωζώ Σαπουντζάκη με τον Φώτη Μεταξόπουλο. Εφτιαχναν μια παράσταση στο «Μινώα» και ήθελαν να «ντυθώ» τη Ρένα σε ένα βίντεο όπου Ζωζώ και Ρένα θα ήταν σε ένα καμαρίνι και θα γινόταν της τρελής.

Το έκανα με χαρά και καιρό μετά σκέφτηκα να το βάλω και σε μια δική μου παράσταση, στο «Ταμπού». Εκεί ήρθε να με δει ένα βράδυ ο Λάκης Λαζόπουλος που με ήθελε καλεσμένο για το «Τσαντίρι» του. Να παίξεις τη «Χαρτοπαίχτρα», μου είπε, σαν Βλαχοπούλου. Κράτησα την ιδέα μα δεν την υλοποίησα.

Λίγο καιρό μετά μιλήσαμε με τον Μιχάλη Αδάμ -που είναι παραγωγός στο Badminton και στο Πόρτα-και μου ζήτησε να συνεργαστούμε. Είχα δύο-τρία έργα υπόψη μου, μα ήρθε στον νου μου και η πρόταση του Λάκη. Του την είπα, ενθουσιάστηκε και βουτήξαμε όλοι μαζί στα βαθιά, για μια παραγωγή που σέβεται απόλυτα τη μεγάλη Ρένα, το έργο της, την ιστορία της και δεν έχει να κάνει με κανενός είδους ιεροσυλία φυσικά!

Παίζεις λοιπόν τη «Χαρτοπαίχτρα» του Δημήτρη Ψαθά ως Ρένα Βλαχοπούλου. Είναι εξαιρετικά τολμηρό κάτι τέτοιο. Και μένα, πρέπει να σου πω, δεν με ενθουσιάζει ως ιδέα. Σε έχω απολαύσει πολλές φορές να μιμείσαι και τη Βλαχοπούλου σε μια παράσταση που «ντυνόσουν» παράλληλα πολλά πρόσωπα, αλλά να παίζεις επί δύο ώρες σαν Ρένα...

Αφού δεν με έχεις δει, πώς προτρέχεις; Αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω. Δείτε με πρώτα και μετά σταυρώστε με (γέλια).

Φτιάξαμε μια υπερπαραγωγή, με τους καλύτερους των συντελεστών, με μουσική του μεγάλου Μίμη Πλέσσα. Θα συμμετείχε ο Πλέσσας σε μια ιεροσυλία; Απάντησέ μου.


Εγώ κάνω ερωτήσεις και παίζω τον δικηγόρο του διαβόλου!

Με μεγάλη επιτυχία βλέπω (γέλια). Στο ξαναλέω. Περιμένετε μέχρι την Τρίτη 13 του μηνός και μετά πείτε ό,τι θέλετε. Να μας δείτε όμως πρώτα! Ο Μυριανθόπουλος έχει κάνει τέλεια δουλειά, έχουμε τις μουσικές του Πλέσσα -με στίχους Γιώργου Μίτσιγκα-, έχουμε κοστούμια της Μπρέισγουελ, έχουμε μια ομάδα ηθοποιών εξαιρετική -Μποστατζόγλου, Παπουτσή, Λιακόπουλο, Συριώτη, Μάντζιου, Χιωτίνη- και μας περιμένετε στη γωνία;


Πάντως είναι εντελώς «σουρεάλ». Παίζεις τη Βλαχοπούλου που παίζει τη «Χαρτοπαίχτρα». Πόσο δύσκολο είναι;

Πολύ δύσκολο, πολύ απαιτητικό μα και πολύ απολαυστικό.

Και το γουστάρω πολύ. Να σου πω κάτι; Αν το έκανα για τα χρήματα, θα μπορούσα να κάνω ένα σόου σε μουσική σκηνή ή σε πίστα και να βγάζω σε ένα βράδυ όσα βγάζω σε έναν μήνα.

Μόνο και μόνο αυτό δεν τους λέει κάτι; Οχι, δεν τους λέει (γελά).

Θέλουν να χύσουν χολή και δεν στέκονται στο ότι φτιάχνουμε μια παράσταση 30 χρόνια από τον θάνατο του Ψαθά -με τη σύμφωνη γνώμη της υπέροχης κυρίας Μαρίας Ψαθά που είναι μαζί μας από την αρχή-, δεν τους νοιάζει που «κοιτάμε» πίσω μέσα από το σήμερα, με αγάπη και σεβασμό στο ένδοξο παρελθόν. Δεν είναι μικρόψυχο όλο αυτό; Εγώ νομίζω ναι.


Πέρσι έκανες το θεατρικό σου ντεμπούτο στο «Σεσουάρ» και μένεις τελικά στο θέατρο, με έναν κωμικό ρόλο και πάλι.

Μα τι θες να κάνω, αγάπη μου; Να παίξω Αντιγόνη; (γέλια) Πρέπει να ‘ρθουν οι πρώτες ρυτίδες για ένα τέτοιο βήμα. Και επειδή δεν θα ‘ρθουν ποτέ (γελάει για ώρα δυνατά) δεν ξέρω αν θα αναλάβω έναν τέτοιο ρόλο.

Για να σοβαρευτούμε όμως. Το θέατρο με ενδιαφέρει πολύ κι είμαι στα πρώτα βήματα. Πέρασα εξαιρετικά πέρσι με το «Σεσουάρ» και περνάω θαυμάσια τώρα στη νέα αυτή παράσταση. Δεν κάνω μεγαλεπήβολα σχέδια. Δεν παίρνουν τα μυαλά μου αέρα. Προχωρώ βάση ενστίκτου πάντοτε.

Από τότε που ήμουν κομμωτής, που δοκίμαζα μιμήσεις, που ξεκίνησα τα σόου, που τα εξέλιξα σε παραστάσεις, που μπήκα στο θέατρο.

Το ένστικτό μου με οδήγησε στη «Χαρτοπαίχτρα». Δίνω τον καλύτερό μου εαυτό, έχοντας στο πλάι μου τους καλύτερους συνεργάτες. Κόβω χαρτιά, μοιράζω και ελπίζω να φέρουμε άσους. Σταματήστε λοιπόν αυτήν την γκρίνια. Σιχαίνομαι και την γκρίνια και την γκίνια! Οπως και η «Χαρτοπαίχτρα». Γκαντέμηδες, μείνετε μακριά μας (γελά).


Ταυτότητα
Η «Χαρτοπαίχτρα» του Δημήτρη Ψαθά ανεβαίνει στο θέατρο «Πόρτα» της λεωφόρου Μεσογείων την Τρίτη 13 Οκτωβρίου σε σκηνοθεσία Βασίλη Μυριανθόπουλου. Μαζί με τον Τάκη Ζαχαράτο που «ντύνεται» τον ομώνυμο ρόλο θα δούμε τους Γιάννη Μποστατζογλου, Τζέση Παπουτσή, Δημήτρη Λιακόπουλο, Κατερίνα Μάντζιου, Χρήστο Συριώτη, Κατερίνα Χιωτίνη.

Μαζί τους και οι Αννα Αθανασιάδη, Θοδωρής Ευστριατιάδης, Γιάννης Μάνιος, Νίκος Μπουρνιάς και ο Πάνος Ρεντούμης. Ξεχωριστά να αναφέρουμε ότι σε ρόλους-έκπληξη θα δούμε τους Μιχάλη Γιαννάτο - Γιώργο Γιαννόπουλο. Την παραγωγή υπογράφει ο Μιχάλης Αδάμ.

Bασίλης Mπουζιώτης