Θοδωρής Αμπαζής

25.10.2001
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Παρακολούθησε μαθήματα πιάνου και θεωρητικών στο Εθνικό Ωδείο και στο Ωδείο N. Σκαλκώτας. Σπούδασε σύνθεση στη Μουσική Ακαδημία της Ουτρέχτης, με τον Henk Alkema και διεύθυνση ορχήστρας με τον David Porcelyn και τον Kenneth Mongomery.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Παρακολούθησε μαθήματα πιάνου και θεωρητικών στο Εθνικό Ωδείο και στο Ωδείο N. Σκαλκώτας. Σπούδασε σύνθεση στη Μουσική Ακαδημία της Ουτρέχτης, με τον Henk Alkema και διεύθυνση ορχήστρας με τον David Porcelyn και τον Kenneth Mongomery.
Με τριετή υποτροφία που έλαβε από το ΄Ίδρυμα Α. Ωνάσης", συνέχισε και ολοκλήρωσε το 1993 τις σπουδές του στη σύνθεση με τον καθηγητή Tristan Keuris. Το 1992 συμμετείχε στο σεμινάριο Σύγχρονης Μουσικής στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας και το 1993, με υποτροφία από το International Dance Trust, παρακολούθησε το διεθνές σεμινάριο για επαγγελματίες συνθέτες και χορογράφους στο Ουέiκφιλντ της Αγγλίας. Την περίοδο 1993-95 διεύρυνε τις γνώσεις του στη σύνθεση δίπλα στον καθηγητή Δημήτρη Τερζάκη, στην Μουσική Ακαδημία της Βέρνης.
Έργα του έχουν παιχτεί σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις από διάφορα μουσικά σύνολα , ενώ έχει συνεργαστεί με χορογράφους, σκηνοθέτες, ποιητές και εικαστικούς καλλιτέχνες.
Το 1991, με το έργο του Τάμα αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στο Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τον ίδιο χρόνο συνέθεσε το έργο Μήδεια, που τιμήθηκε από το δήμο της Ουτρέχτης. Το 1995 παρουσιάστηκε από τα Μπαλέτα της Στουτγκάρδης το έργο του Ορφέας, σε χορογραφία Roberto de Oliveira. Το 1996, με τη σύνθεση Agnus Dei, συμμετείχε στο πρόγραμμα εκδηλώσεων της Κοπεγχάγης, Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Τον ίδιο χρόνο παρουσιάστηκε στο Λονδίνο το μπαλέτο Helen, σε χορογραφία Mark Bruce και στο Άμστερνταμ το Aquarel, έργο για φλογέρες, παραγγελία του Διεθνούς Φεστιβάλ Φλογέρας της Ολλανδίας.
Το 1997 ίδρυσε μαζί με το σκηνοθέτη Philip Curtis το Music Theatre Group Amsterdam. Η μουσικοθεατρική κωμωδία Ο καναπές επιχορηγήθηκε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα "Καλειδοσκόπιο".
Τον Ιανουάριο του 2000 παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η όπερα δωματίου Απολογία του Σωκράτη, σε σκηνοθεσία Β.Αρδίτη και τον Μάρτιο, το μπαλέτο Ρηγμίνα σε χορογραφία Μ.Τσούτη.
Τον Απρίλιο του 2000 συμμετείχε στη Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών, στο Τορίνο. Τον Σεπτέμβριο του 2000 παρουσιάστηκε από την Κρατική Ορχήστρα Βορείου Ελλάδος το συμφωνικό έργο Αποχρώσεις και τον Οκτώβριο το αντιφασιστικό ορατόριο Περίπατος στον Άδη από την Ορχήστρα των Χρωμάτων. Toν Οκτώβριο του 2001 -στα πλαίσια του προγράμματος Rising Stars- θα παρουσιαστεί στη Νέα Υόρκη το έργο για κλαρινέτο και πιάνο "€".
Το φθινόπωρο του 2000 ίδρυσε μαζί με τις ηθοποιούς Τζ. Δαλιάνη, Μ. Καλλιμάνη και Δ. Σαριδάκη την ομάδα μουσικού θεάτρου ΟΠΕRΑ. Η πρώτη παραγωγή αυτής της ομάδας- Οι Σοφολογιότατες, του Μολιέρου- παρουσιάστηκε τον Μάiο του 2001 σε μουσική και σκηνοθεσία του ίδιου.
Στην Ελλάδα έγραψε μουσική για τα θεατρικά έργα "Γερτρούδη" (σκην. Ν.Κοντούρη), "Ο Δον Ζουάν έρχεται από τον πόλεμο" (σκην.Δ.Καταλειφός), "Φωτιά στο πρόσωπο" (σκην.Ε.Σαπουντζή), "Πριν την Αποχώρηση" (σκην.Σ.Λιβαθινός), "Οι Ρομαντικοί" (σκην.Σ.Λιβαθινός) και για τις ταινίες Λάθος Αιώνας (μικρού μήκους, σκην. Σ.Νιζήρης) και Κλέφτης ή Πραγματικότητα (μεγάλου μήκους, σκην. Α.Αγγελίδη).
Από τον Οκτώβριο του 2001 διδάσκει Μουσική στο Θέατρο στο Εργαστήρι Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου.