Προς Δέκα Επιστολή

26.10.2001
Μια πρωτότυπη έκδοση με τίτλο "Προς Δέκα Επιστολή" παρουσιάζουν οι εκδόσεις "Μίλητος". Ένα έργο που δένει αρμονικά την εικαστική με τη λογοτεχνική δημιουργία. Δέκα ζωγραφικοί πίνακες-πορτραίτα του ζωγράφου Μιχάλη Αμάραντου, ήταν η αφορμή για τη συγγραφή αντίστοιχων επιστολών του συγγραφέα και δημοσιογράφου Γιώργου Δουατζή. Τα πρόσωπα που απεικονίζουν τα πορτραίτα αυτά, μετατρέπονται σε δέκτες των επιστολών.
Μια πρωτότυπη έκδοση με τίτλο "Προς Δέκα Επιστολή" παρουσιάζουν οι εκδόσεις "Μίλητος". Ένα έργο που δένει αρμονικά την εικαστική με τη λογοτεχνική δημιουργία.
Δέκα ζωγραφικοί πίνακες-πορτραίτα του ζωγράφου Μιχάλη Αμάραντου, ήταν η αφορμή για τη συγγραφή αντίστοιχων επιστολών του συγγραφέα και δημοσιογράφου Γιώργου Δουατζή. Τα πρόσωπα που απεικονίζουν τα πορτραίτα αυτά, μετατρέπονται σε δέκτες των επιστολών.
"Αυτά που σου στέλνω, γράφτηκαν σε διάφορες στιγμές, σε διάφορους τόπους και χώρους. Στο δρόμο, σε ένα πακέτο τσιγάρα, στο σπίτι, στο πλοίο, στις διακοπές, όπου φανταστείς... όπως θα δεις, δεν έχουν καμιά θεματική σχέση μεταξύ τους. Κάθε γράμμα και άλλο, κάθε παράγραφος ίσως, άλλο. Και ως περιεχόμενο και ως φόρμα γραφής διαφέρουν... αλλού καταιγιστικός χωρίς ανάσα λόγος. Αλλού "γειωμένος" λόγος κι αλλού ποτάμι ορμητικό, όπου τα συναισθήματα και οι ευαισθησίες, μόνο ντροπή δεν είναι".
Για τα έγχρωμα πορτραίτα και τα σκίτσα του Μ. Αμάραντου, γράφει χαρακτηριστικά στον πρόλογό του ο ιστορικός Τέχνης, Μάνος Στεφανίδης: "Ο ζωγράφος, θέλοντας να αποδώσει πρόσωπα, ξεκινά από τα προσωπεία τους, φιλοτεχνεί πρώτα τις μάσκες που είναι δυνατόν αυτά να φορέσουν και ώ του θαύματος, οι μορφές βρίσκουν το χαρακτήρα τους, τα πορτραίτα την ψυχή τους".

Εκδόσεις Μίλητος
Τίτλος: Προς Δέκα Επιστολή
Συγγραφέας: Γιώργος Δουατζής
Ζωγραφική: Μιχάλης Αμάραντος
Σελ.: 70