Ellada agapi mou!

18.06.2007
Ενα μόλις εικοσιτετράωρο πριν την παρθενική έναρξη του 1ου Scorpions Festival στο Γήπεδο Καραϊσκάκη, ο τραγουδιστής της θρυλικής μπάντας Κλάους Μάιν εξυμνεί στις Εικόνες εκτός από το νέο θεσμό, και το ελληνικό κοινό.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΜΙΧΑΛΟΥΔΗ

Η βελόνα του πικ απ χαράσσει τα αυλάκια του δίσκου. Ι’ m still loving you baby! Τα φώτα χαμηλώνουν, το βερμούτ πίνεται με πάγο, το χέρι γλιστρά συνεσταλμένα στη ραχοκοκαλιά της παρτενέρ. Γενιά πρώτη, άλλη γενιά, άλλη μια γενιά, η γενιά του Ιντερνετ και του ipod. Λέιζερ τεχνολογία και συναισθήματα που τρέχουν με ADSL. Οι σκορπιοί, λέει χαριτολογώντας ο Κλάους Μάιν, είναι οι μόνοι που θα επιβιώσουν έπειτα από μια φυσική καταστροφή. Επίσης και το ροκ! Φανταστείτε τον συνδυασμό! Οι σκορπιοί του ροκ επιστρέφουν ξανά και ξανά, σε τόπους και ήχους που λατρεύουν και λατρεύονται. Ενα εικοσιτετράωρο πριν αποθεωθούν από τη σκηνή του Γηπέδου Καραϊσκάκη για το 1ο Scorpions Festival με τους Τζο Κόκερ και Juliette & the Licks, ο ερμηνευτής Κλάους Μάιν δίνει -μεταξύ άλλων, στις Εικόνες, το στίγμα του νεοσύστατου και φιλόδοξου φεστιβάλ.

Εικόνες: Δωρίζετε στην ανθρωπότητα, λέξη που δανείστηκα από το νέο σας άλμπουμ Humanity, ένα νέο ροκ φεστιβάλ. Γιατί η έναρξη γίνεται εδώ και γιατί τώρα;

Κλάους Μάιν: Γιατί τώρα; Γιατί θέλαμε να το ανταποδώσουμε στο κοινό της Αθήνας. Σκεφτήκαμε ότι αφού ερχόμαστε στην Ελλάδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια, να κάναμε ένα δώρο στους ροκ θαυμαστές μας, υπό το όνομα των Scorpions. Θέλαμε αυτήν τη δυνατή σχέση που έχουμε με τους Ελληνες να την προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα και να δημιουργήσουμε κάτι που θα απολαμβάνουν και στα επόμενα χρόνια με ή χωρίς εμάς. Θέλουμε να κάνουμε κάτι δυναμικό που ο κόσμος θα απολαμβάνει. Είμαστε πολύ περήφανοι που θα παίξουμε δίπλα σε εξαίρετους καλεσμένους, τον θρυλικό Τζο Κόκερ και την Τζούλιετ Λιούις με την μπάντα της. Ελπίζω να κάνει μια καλή αρχή εδώ και να ταξιδέψει τα υπόλοιπα χρόνια παντού.

Αισθάνεστε ότι χρωστάτε αυτό το φεστιβάλ στη ροκ μουσική;

Δεν ξέρω αν το χρωστάμε στη ροκ, αλλά είναι πολύ ωραίο να υλοποιούνται νέες ιδέες. Ελπίζουμε πως ο κόσμος θα το αγαπήσει.

Ποια είναι η φιλοσοφία του φεστιβάλ;

Το να ενώσει τον κόσμο, να έρθουν κοντά με τη μουσική και να γιορτάσουν το ροκ, την ίδια τη ζωή σαν εραστές.

Η επιλογή των Τζο Κόκερ και Τζούλιετ Λιούις μοιάζει με έναν πολύ ενδιαφέροντα καλλιτεχνικό «γάμο».

Είναι ασυνήθιστη σύνθεση, ναι. Εγιναν πολλές συζητήσεις με συγκροτήματα και μάνατζερ, αλλά καταλήξαμε σε αυτήν τη σύνθεση γιατί είναι πολύ δυνατή. Μας αρέσει πάρα πολύ γιατί δημιουργείτε μια πολύ όμορφη γέφυρα ανάμεσα στον θρύλο Τζον Κόκερ, από τη γενιά του Γούντστοκ, στη νέα γενιά τραγουδιστών. Προτιμούμε να πάμε με κάτι διαφορετικό παρά με τα συνηθισμένα. Πολλές γενιές θα βρουν αυτό το φεστιβάλ πολύ ενδιαφέρον.

Ο ιδρυτής των Scorpions Ρούντολφ Σένκερ είπε σχετικά με το φεστιβάλ ότι «θα τραγουδάμε μέχρι να βγει ο ήλιος νυχτιάτικα». Φαίνεται πως έχετε μαγικές ικανότητες.

Λοιπόν, το ελπίζω! Είμαστε απλά μουσικοί που προσπαθούμε να κάνουμε κάτι ξεχωριστό. Είπαμε πως είμαστε άφθαρτοι στον προηγούμενο δίσκο μας, τώρα αν έχουμε και μαγικές ικανότητες θα το μάθουμε στο μέλλον. Ο Ρούντολφ πιστεύει σε αυτά, είναι ωραίο να έχεις κάποιον με τόσο ισχυρό όραμα στο γκρουπ.>

Αυτό το φεστιβάλ έχει στοιχεία υστεροφημίας;

Ελπίζουμε πως θα μείνει για χρόνια. Δεν ξέρω πόσο θα υπάρχουν ακόμα οι Scorpions, αλλά με το φεστιβάλ η μουσική μας θα συνεχίσει να υπάρχει για πολύ χρόνο. Θα ήμουν περήφανος αν γινόταν στην Αθήνα Scorpions festival κάθε χρόνο και να ερχόμαστε ως καλεσμένοι!

Το τελευταίο σας άλμπουμ Humanity hour 1, κρύβει κάποιο μήνυμα που θέλετε να περάσετε;

Ναι, στη φωτογραφία του άλμπουμ είναι ένα ρομπότ το οποίο μοιάζει να κοιτάζει το μέλλον. Είναι καιρός πια να γυρίσουμε και να κοιτάξουμε πίσω και να ανακαλύψουμε ξανά τον δρόμο της ανθρωπότητας. Είναι κάτι σαν επιστροφή στα 60s, «κάντε έρωτα, όχι πόλεμο». Θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα και στη νέα γενιά λέγοντάς τους ότι «ξέρουμε ότι ένα τραγούδι δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, αλλά δεν θέλουμε να σταματήσουμε να πιστεύουμε». Οταν γράψαμε το Wind of change ήταν για τον ψυχρό πόλεμο. Από τότε νέες απειλές εμφανίστηκαν. Αυτό που μας εκπλήσσει είναι ότι ενώ ταξιδεύουμε σε κάθε γωνιά του πλανήτη, η μουσική μας τους ενώνει όλους. Είναι συγκινητικό όταν άνθρωποι για παράδειγμα από τη Βηρυτό την περίοδο του πολέμου άκουγαν τα τραγούδια μας, σε εκείνες τις λίγες ώρες που είχαν ηλεκτρικό, και μας έλεγαν ότι τους έδιναν ελπίδα. Η μουσική είναι κάτι παραπάνω από το hey baby, lets rock!

Αυτό το συναίσθημα δίνει και σε εσάς τη δύναμη να συνεχίσετε;

Ναι, αυτό μας δίνει κίνητρο και μας εμπνέει. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα του άλμπουμ μας. Τα συναισθήματα είναι τα ίδια σε όλο τον κόσμο, αλλά όταν βλέπεις τι συμβαίνει είναι πολύ διαφορετικά. Σκοπός της μουσικής είναι να κάνουμε κάτι προς το καλύτερο.

Εχετε διαγράψει μια πορεία 40 χρόνων. Είσαστε η ζωντανή απόδειξη ότι η καλή μουσική είναι διαχρονική.

Ευτυχώς, δεν είμαστε μόνοι. Είναι και οι Rolling Stones, οι οποίοι ακόμα απολαμβάνουν και ζουν το όνειρό τους, ό,τι δηλαδή κάνουμε κι εμείς. Αισθάνομαι ότι είμαστε προνομιούχοι έχοντας ένα πλατύ, νεανικό κοινό. Πολλοί δεν είχαν καν γεννηθεί όταν γράψαμε το Ι’m still loving you ή το Rock you like a hurricane.

Αλήθεια, έχετε αναλογιστεί πόσες γενιές έχετε αναθρέψει;

Τρεις-τέσσερις γενιές. Είναι εκπληκτικό όταν οι μεγαλύτερες γενιές ανακατεύονται ανάμεσα στο νεανικό πλήθος.

Πώς αισθάνεστε που είστε μέρος αναμνήσεων τόσων γενεών;

Είναι υπέροχο! Οπως στη Γαλλία για παράδειγμα, μου είπαν ότι χάρη στο Still loving you είχανε έξαρση του baby boom γιατί πολλά ζευγάρια έκαναν έρωτα υπό τους ήχους του τραγουδιού! Οπως οι γονείς μας, μας έλεγαν για τους δικούς τους, αγαπημένους τους καλλιτέχνες, τώρα εμείς είμαστε σε αυτήν τη θέση.

Ποια μουσική θεωρείτε πως θα επιβιώσει μετά από μια μεγάλη υποτιθέμενη καταστροφή;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα επιβιώσουν οι σκορπιοί!

Ποια στοιχεία παραμένουν τα ίδια και ποια έχουν αλλάξει;

Αυτό που παραμένει το ίδιο είναι αναμφισβήτητα η φωνή μου και η ροκ δύναμη της κιθάρας. Αυτό που άλλαξε είναι η αποχώρηση κάποιων παλαιών μελών. Είμαι ακόμα εδώ, και τραγουδώ με την καρδιά μου! Ακόμα ζούμε το όνειρό μας.

Εμείς έχουμε τους δικούς μας Scorpions, οι δικοί σας ποιοι είναι;

Μεγάλωσα με Beatles, Rolling Stones, Who, Led Zeppelin. Οποτε τους ακούω μου φέρνουν πίσω αναμνήσεις. Εξακολουθώ όμως να ακούω και νέα γκρουπ στο ipod.

Οι Scorpions έχουν εξελίξει περαιτέρω τη ροκ μουσική;

Δεν ξέρω, δεν είμαι σίγουρος. Ελπίζω με το νέο άλμπουμ, να είναι ένα παράδειγμα για μπάντες που θα ακολουθήσουν στο μέλλον. Να λένε, θέλουμε αυτό τον ήχο! Γιατί είναι μοντέρνος αλλά ακόμα ροκάρει! Αυτό είναι το αποτύπωμα του γκρουπ. Ακούγεται σαν τώρα.

Γνωρίζετε πόσα γκρουπ έχουν δημιουργηθεί χάρη σε εσάς;

Εχουμε πολλές tribute μπάντες σε όλο τον κόσμο και μια από αυτές είναι πολύ γνωστή στον Καναδά όπου και παίξαμε μαζί πέρυσι.

Σας έχει απογοητεύσει ποτέ η ροκ;

Εχει τα πάνω και τα κάτω της, είναι ένας κύκλος. Η ροκ μουσική όλα αυτά τα χρόνια έχει πολλές μορφές και πρόσωπα. Τα νέα συγκροτήματα που βγαίνουν παίζουν με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο. Εχω ακούσει πολλές φορές ότι η ροκ είναι νεκρή, αλλά δεν είναι.

Εχετε ανέβει στη σκηνή εκατομμύρια φορές. Κάθε φορά πριν βγείτε τι είναι αυτό που λέτε στον εαυτό σας;

Λέω μια προσευχή. Χρειάζομαι μια στιγμή με τον εαυτό μου. Ο,τι και να φέρει η νύχτα, είμαστε ένα πολύ δυνατό συγκρότημα και μπορούμε να πάμε μέχρι και στο φεγγάρι.

Τι έχετε μάθει τόσα χρόνια που επισκέπτεστε την Ελλάδα;

Αγαπώ την Ελλάδα. Η πρώτη λέξη που έμαθα είναι το «αγκάπη μου». Είναι και κάποιο διάσημο τραγούδι νομίζω, έτσι δεν είναι;

[ΙΝFΟ]
1ο Scorpions Festival: 18 Ιουνίου,
Γήπεδο Καραϊσκάκη.
Scorpions, Τζο Κόκερ, Juliette and the Licks
Τιμή εισιτηρίων: u40, u50, u80.
Προπώληση: Village cinemas,
στα τηλ.: 210 810 8080 & 801 100 9191, Virgin Megastores, Ticket House (210 3608366), στα ταμεία Γηπέδου Καραϊσκάκη: 210 4832731.