Αναδρομική Γιάννη Σεργουλόπουλου 1920-2002

23.07.2007
Σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά νεοκλασικά κτήρια της Χώρας της Άνδρου, στην Πλατεία Γηροκομείου, φιλοξενείται από τις 28 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου η έκθεση του ζωγράφου Γιάννη Σεργουλόπουλου
Σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά νεοκλασικά κτήρια της Χώρας της Άνδρου, στην Πλατεία Γηροκομείου, φιλοξενείται από τις 28 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου η έκθεση του ζωγράφου Γιάννη Σεργουλόπουλου.

Το κτήριο της Πλατείας Γηροκομείου είναι ένας νέος εκθεσιακός 'τόπος', που φέρει πολύπλευρες επιδράσεις από το αρχιτεκτονικό παρελθόν της πρωτεύουσας του νησιού. Σε κάθε σημείο του χώρου παρουσιάζεται στον θεατή ένα κομμάτι της αστικής αρχιτεκτονικής του νησιού και του παρελθόντος. Η ευφυής αρχιτεκτονική των Ανδριωτών μαστόρων "δένει" με την πρωτότυπη ζωγραφική του Γιάννη Σεργουλόπουλου, ενός δημιουργού που κατάγεται από το νησί.

Ο Γιάννης Σεργουλόπουλος (1920-2002) αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση ζωγράφου του μοντερνισμού. Σπουδαστής στο εργαστήριο του Θεόδωρου Λαζαρή και στη συνέχεια με μεγάλη μαθητεία στο Παρίσι, το έργο του χαρακτηρίζεται από εντάσεις και ανατροπές. Ξεκινά την καριέρα του υιοθετώντας μια μετακυβιστική αντίληψη του τοπίου σε απόλυτη συνάφεια με την πρωτοπορία της εποχής. Πρόκειται για μια περίοδο που έδωσε πολλά και δυνατά έργα που κρατούν -μετά από πενήντα χρόνια- τον νεωτερισμό και τη δύναμή τους. Οι εσωτερικές αντιφάσεις του μοντερνισμού -σύμφωνα με τον καλλιτέχνη- τον οδηγούν στην τελευταία περίοδο της δημιουργίας του στην παράσταση.