GRΑΝDΕ DΑΜΕ

30.07.2007
Στον καινούριο της δίσκο, Ντάμα Κούπα, θεώρησε απαραίτητη την παρουσία των μουσικών στο στούντιο για καθαρά «ενεργειακούς» λόγους.

Στον καινούριο της δίσκο, Ντάμα Κούπα, θεώρησε απαραίτητη την παρουσία των μουσικών στο στούντιο για καθαρά «ενεργειακούς» λόγους. Μπορεί να ακούει τη μια στιγμή Φίλιπ Γκλας και την άλλη Tindersticks έχοντας πάντα την ίδια ανάγκη για δημιουργία, αλλά στο λιγοστό ελεύθερο χρόνο της προτιμάει να ακούει τη θάλασσα και να προσπαθεί να τη «μεταφράσει».


Από τον Λευτέρη Αμπατζή
Εικονογράφηση Μάριος Θεολόγης

Συμπληρώνετε φέτος 38 χρόνια στη δισκογραφία. Υπάρχει πάντα η ίδια δίψα για δημιουργία;

Ναι, αυτό δεν σβήνει ποτέ όταν ο άνθρωπος καταφέρνει να γίνεται ένα με την τέχνη του. Αν «πεθάνει» η ανάγκη, θα πεθάνει και ο ίδιος.

Το καλοκαίρι θα περάσει με συναυλίες αν κρίνω από το πρόγραμμά σας. Η καλοκαιρινή «πολιτιστική» δραστηριότητα δεν με ενθουσιάζει έτσι όπως γίνεται. Κάθε χρόνο τα πρόσωπα είναι τα ίδια και τα ίδια και η μια εκδήλωση διαδέχεται την άλλη με άναρχο τρόπο και εξωφρενική συχνότητα. Παρ όλα αυτά, είχα την ανάγκη να παρατείνω το υπέροχο κλίμα που ζήσαμε με τους φίλους μουσικούς στο στούντιο κατά τη διάρκεια της εγγραφής του δίσκου μου Ντάμα Κούπα και επέλεξα κάποιες πόλεις που κάνουν αξιοπρεπείς καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Πώς γεννήθηκε η Ντάμα Κούπα;

Η Ντάμα Κούπα είναι ένας δίσκος στον οποίο μάζεψα αγαπημένα πράγματα που ακούω τόσα χρόνια. Η παρουσία και ο λόγος της Λίνας Νικολακοπούλου είναι καταλυτικά και καθοριστικά για το αποτέλεσμα, γιατί μεταφέρει το ήδη υπάρχον αίσθημα με μοναδικό τρόπο και το κάνει δικό μας. Είμαι τυχερή που τραγουδώ τους στίχους αυτής της υπέροχης γυναίκας και, πάνω απ όλα, είμαι τυχερή που είναι φίλη μου. Θέλαμε να φτιάξουμε έναν πιο ακουστικό, ζωντανό ήχο, με την τεχνολογία πάντα παρούσα, να βοηθάει και όχι να καπελώνει το αποτέλεσμα. Ξέρετε, έχει άλλη διάσταση η μουσική όταν όλοι οι μουσικοί είναι παρόντες και παίζουν ζωντανά στο στούντιο. Δεν μετέχει μόνον το ταλέντο, υπάρχει και η σωματική ενέργεια.

Θεωρείτε ότι η παρέμβαση της τεχνολογίας κάνει κακό στη μουσική;

Οταν υφίσταται για να καλύψει την έλλειψη ταλέντου, ναι. Από την άλλη, μέσα από τη χρήση της τεχνολογίας «ελευθερώθηκαν» οι δημιουργοί στην έκφρασή τους. Οταν μέσω κομπιούτερ πλέον μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει τη μουσική του, τότε μιλάμε για μια μεγάλη νίκη της τεχνολογίας. Οποιος θέλει πια μπαίνει, για παράδειγμα, στο MySpace και «ανεβάζει» τα τραγούδια του. Εναπόκειται στον κόσμο να κάνει τις επιλογές του.

Γιατί δεν διαφημίζονται οι δουλειές σας με τη συχνότητα που μας βομβαρδίζουν οι εταιρείες με τους «αρτίστες» της πίστας;

Καταρχάς, το είδος που υπηρετούμε δεν είναι αναγκαίο να διαφημίζεται σαν ένα «καταναλώσιμο» είδος όπως αυτά στα οποία αναφέρεστε. Η διαφήμιση που απαιτείται έτσι ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος για την καινούρια δουλειά γίνεται. Αυτό, όμως, που συμβαίνει και είναι άθλιο και σκοτεινό -γιατί πιστεύω ότι γίνεται βάσει σχεδίου- είναι η απουσία της ευρείας ενημέρωσης και η παντελής απουσία του καλού υλικού στο όνομα του «τι πουλάει» γενικά.

Προσφέρεται η εποχή για μεγάλους δημιουργούς;

Τις εποχές τις φτιάχνουμε εμείς οι άνθρωποι. Πάντα υπάρχουν ευαίσθητοι και σημαντικοί καλλιτέχνες που ενεργοποιούνται ανάλογα με την εποχή τους. Και σήμερα υπάρχουν εικαστικοί, λογοτέχνες, στιχουργοί, ποιητές, κινηματογραφιστές, θέατρο, εξαιρετικοί μουσικοί. Το θέμα είναι ποιος τους βλέπει, ποιος τους ξέρει, ποιος επικοινωνεί το έργο τους.

Είναι αναγκαία η προσαρμοστικότητα του καλλιτέχνη στους σύγχρονους καιρούς;

Η καλή πρώτη ύλη είναι αυτή που κάνει τα καλά τραγούδια. Αυτό που αλλάζει είναι το «ένδυμα», δηλαδή ο ήχος, ο τρόπος μέσα στο χρόνο. Αυτό δείχνει προσαρμοστικότητα. Για μένα, καλλιτέχνης είναι ο άνθρωπος που μπορεί να προσαρμόζεται στην κάθε εποχή και να συνεχίζει την πορεία του χωρίς εκπτώσεις στις επιλογές του, αλλά με πειραματισμούς στις καινούριες τάσεις. Εκείνη τη στιγμή πρέπει να γίνεται τολμηρός και να προτείνει το καινούριο, έστω κι αν αυτό βρίσκει αντιδράσεις. Αυτό μου έχει συμβεί αρκετές φορές στην πορεία μου, για να δικαιωθώ ύστερα από κάποια χρόνια και να γίνει αντιληπτό το τι ήθελα να πω.

Τι μουσική ακούτε αυτόν τον καιρό;

Ακούω τα πάντα και αγοράζω συνέχεια μουσική από το ίντερνετ. Δεν έχω «κολλήματα». Μπορεί να ακούω Φίλιπ Γκλας και μετά να βάλω Tindersticks και μετά world music και στη συνέχεια Αρβο Παρτ. Δεν σταματώ πουθενά...

Διακοπές υπάρχουν στο πρόγραμμα;

Δεν έχω καιρό για μεγάλες διακοπές. Εχω ένα σπίτι κοντά στη θάλασσα, όχι μακριά από την Αθήνα, όπου πηγαίνω όταν έχω χρόνο. Την ακούω και προσπαθώ να τη «μεταφράσω» (γέλια)..