Οι HIM τα λένε όλα!

12.09.2007
Στις ζωντανές τους εμφανίσεις ο τραγουδιστής της μπάντας Βίλε Βάλο κινείται νωχελικά. Συχνά στήνεται μπροστά στο μικρόφωνο σαν «τίμιος» νάρκισσος. Εχει μάθει να ερμηνεύει τον ρόλο του ροκ «Τζον Τζον» (ναι, εκείνου που έκανε καριέρα ως ο κούκλος-ταίρι της Μπάρμπι) μοναδικά.

Συνέντευξη στον Γιάννη Παναγόπουλο
Υ[email protected]

Στις ζωντανές τους εμφανίσεις ο τραγουδιστής της μπάντας Βίλε Βάλο κινείται νωχελικά. Συχνά στήνεται μπροστά στο μικρόφωνο σαν «τίμιος» νάρκισσος. Εχει μάθει να ερμηνεύει τον ρόλο του ροκ «Τζον Τζον» (ναι, εκείνου που έκανε καριέρα ως ο κούκλος-ταίρι της Μπάρμπι) μοναδικά. Μπορεί να φιλήσει το μικρόφωνο λες και φιλά τα χείλια αληθινής γυναίκας. Νομίζω πως λόγω Βίλε Βάλο, η μπάντα του, οι Η.Ι.Μ., καταφέρνουν να είναι το πιο εμπορικό χαρντ ροκ συγκρότημα που γέννησε ποτέ η Φινλανδία.

Οι Η.Ι.Μ. την Παρασκευή θα εμφανιστούν στη «Μονή Λαζαριστών» στη Θεσσαλονίκη. Και την επόμενη βραδιά στο «Θέατρο Λυκαβηττού», στην Αθήνα. Το συγκρότημα φτάνει στην Ελλάδα την περίοδο που προωθεί το νέο του άλμπουμ με τίτλο «Venus Doom». Η Η.Ι.Μ. σχηματίσθηκαν το 1991.

Και ξεκίνησαν ως γκρουπ που διασκεύαζε τραγούδια συγκροτημάτων όπως οι Κις, οι Ντιπές Μόουντ και οι Ντάντζιγκ. Το πρώτο τους άλμπουμ κυκλοφόρησε το 1997 και είχε τον τίτλο «Greatest Love Songs Vol. 666». Το τραγούδι, από εκείνη τη δουλειά, που ξεχώρισε περισσότερο από τα άλλα, ήταν η διασκευή στο χιτ του Κρις Αϊζακ με τίτλο «Wicked Game».

Τώρα, ο Βίλε Βάλο είναι στην άλλη γραμμή του τηλεφώνου. Είναι πρωί. Νομίζω πως του λείπουν μερικές, χρήσιμες, ώρες ύπνου για να αντιμετωπίσει ιδανικά τις επόμενες ώρες της υπόλοιπης ημέρας του.

Προφανώς δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να μιλήσουμε. Γιατί δεν επιστρέφετε στο κρεβάτι σας;

Με ξύπνησαν, δεν ξύπνησα μόνος μου. Σήμερα έχω να κάνω μια σειρά από συνεντεύξεις. Γιατί λέτε να επιστρέψω στο κρεβάτι μου;

Νομίζω πως νυστάζετε. Το ακούω στη φωνή σας. Αλήθεια τι κάνατε χτες το βράδυ;

Επεσα για ύπνο νωρίς. Δεν είμαι αυτό που βλέπετε στα σόου και στα εξώφυλλά των άλμπουμ. Δεν είμαι τόσο εξωφρενικός στην καθημερινότητά μου.

Αναφέρατε τη λέξη σόου. Γιατί πλέον λέμε τις συναυλίες σόου;

Εχετε δίκιο. Η λέξη σόου είναι άθλια. Καταφέραμε να χωρέσουμε σε τέσσερα γράμματα οτιδήποτε βλέπουμε ή ακούμε. Είμαστε ο ορισμός της ολοκληρωτικής ισοπέδωσης. Πλέον σόου είναι τα πάντα. Μπορεί να είναι ένα άθλιο τηλεοπτικό πρόγραμμα. Μπορεί να είναι και η συναυλία ενός χαρισματικού μουσικού. Συνήθως τις συναυλίες τις ονομάζω λάιβ. Το λάιβ πάει περισσότερο με τη μουσική.

Δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεστε την Ελλάδα. Τι σας αρέσει και τι μισείτε σ' εμάς;

Οι Ελληνες οπαδοί μας είναι παράδειγμα αφοσίωσης στην μπάντα. Γι αυτό και όποτε μας έχουν προτείνει να έρθουμε στη χώρα σας πάντα απαντάμε ναι. Αυτό που δεν μ αρέσει σ' εσάς είναι ο τρόπος που φέρεστε στις πόλεις σας. Το χάος που επικρατεί στους δρόμους σας είναι ανεπανάληπτο.

Το λογότυπο του συγκροτήματός σας έχει γίνει επίμαχο. Πολλοί θεωρούν πως παραπέμπει σε σύμβολα της μαύρης μαγείας...

Συγνώμη για τη διακοπή. Ολα αυτά δεν έχουν καμία σχέση μ εμάς. Η Η.Ι.Μ. είναι μια μπάντα που αγαπά το χέβι μέταλ. Και το σύμβολό της αυτό καταδεικνύει.

Οι Η.Ι.Μ. θα εμφανισθούν την Παρασκευή στη «Μονή Λαζαριστών» στη Θεσσαλονίκη και το Σάββατο στο «Θέατρο Λυκαβηττού».

Οι τιμές εισιτηρίων για τις συναυλίες τους είναι 40 ευρώ προπώληση και 45 ευρώ ταμείο. Και στις δύο πόλεις (Αθήνα - Θεσσαλονίκη) οι πόρτες των χώρων που θα εμφανιστούν θ ανοίξουν στις 7.30 μ.μ.