Ο Τουταγχαμών και σε χαρτομάντιλα!

15.11.2007
Μπορεί να αποτελέσει γεγονός της χρονιάς, να μην πούμε και της δεκαετίας, και να προσελκύσει και δύο εκατομμύρια επισκέπτες, αλλά η μεγάλη έκθεση "Τουταγχαμών και η Χρυσή Εποχή των Φαραώ" στο Ο2 του Λονδίνου δέχεται ήδη τα πυρά της κριτικής των «Τάιμς του Λονδίνου».
Μπορεί να αποτελέσει γεγονός της χρονιάς, να μην πούμε και της δεκαετίας, και να προσελκύσει και δύο εκατομμύρια επισκέπτες, αλλά η μεγάλη έκθεση "Τουταγχαμών και η Χρυσή Εποχή των Φαραώ" στο Ο2 (Millenium Dome) του Λονδίνου δέχεται ήδη τα πυρά της κριτικής των «Τάιμς του Λονδίνου».

Με προπωλημένα τριακόσιες χιλιάδες εισιτήρια πριν καν ανοίξει η αυλαία (που ανοίγει σήμερα) και με πανάκριβη είσοδο (αλλά και διαφόρων ειδών "προσφορές"), ήτοι 20 στερλίνες, οι διοργανωτές είναι σίγουρα «υπεράνω» κριτικής. Το ίδιο και η Αίγυπτος που έχει συμφωνηθεί να πάρει τη μερίδα του λέοντος από τις εισπράξεις.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως η έκθεση έχει λίγα αντικείμενα (μόλις 130) και από αυτά υπάρχουν αρκετά που δεν προέρχονται από τον τάφο του νεαρού Φαραώ.

Μερικοί άλλοι βασιλείς, όπως ο Ακενατόν, «βοηθούν» τον επισκέπτη να μυηθεί στην αρχαία Αίγυπτο, βλέποντας ευρήματα από τους δικούς τους τάφους. Βεβαίως, ο προσφερόμενος χώρος ήταν πολύ μεγάλος. Και τι έγινε για να καλυφθεί αυτό; Τα εκθέματα τοποθετήθηκαν πιο... αραιά στο χώρο!

Τη μεγαλύτερη κριτική δέχεται όμως το πωλητήριο της έκθεσης, με προϊόντα που χαρακτηρίζονται «κουρέλια». Το πιο κιτς από αυτά είναι μια βάση για χαρτομάντιλα σε σχήμα σαρκοφάγου, με το μαντιλάκι να βγαίνει... από το ρουθούνι του Τουταγχαμών.

Κάτι αυτά, κάτι η συμμετοχή του Ομάρ Σαρίφ στο βίντεο της εισαγωγής, κάτι η μουσική από την ταινία «Κλεοπάτρα» με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ που ακούγεται στο καφέ της αίθουσας, δεν θέλουν και πολύ οι εφημερίδες να τα «ρίξουν» χοντρά.

Το θέμα είναι τι θα κάνει το κοινό. Την προηγούμενη φορά πάντως, σε μια απείρως καλύτερη έκθεση στο Βρετανικό Μουσείο, το 1972, πήγαν ενάμισι εκατομμύριο επισκέπτες.