Μέσα από το φακό του Αριστοτέλη Ζάχου

28.11.2007
Ήπειρος-Θεσσαλία-Μακεδονία. Μέσα από το φακό του Αριστοτέλη Ζάχου 1915-1931 (Through the lens of Aristotelis Zachos 1915-1931). Το λεύκωμα αυτό αποτελεί το δεύτερο ουσιαστικά τόμο της έκδοσης του φωτογραφικού αρχείου του αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχου.
Ήπειρος-Θεσσαλία-Μακεδονία. Μέσα από το φακό του Αριστοτέλη Ζάχου 1915-1931 (Through the lens of Aristotelis Zachos 1915-1931).
Το λεύκωμα αυτό αποτελεί το δεύτερο ουσιαστικά τόμο της έκδοσης του φωτογραφικού αρχείου του αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχου.
Ο πρώτος τόμος αφορούσε τη Θεσσαλονίκη των αρχών του 20ου αιώνα, και συγκεκριμένα της περιόδου 1912-1917.
Στον δεύτερο αυτό τόμο παρουσιάζεται υλικό από την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία εκτός της Θεσσαλονίκης), της περιόδου 1915-1931.

Στο υλικό, που έχει παραχωρηθεί από το Ε.Λ.Ι.Α. στα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής, προστέθηκε ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό που επισημάνθηκε στο φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου Μπενάκη και προέρχεται και αυτό από το φωτογραφικό αρχείο του Αρ.Ζάχου.

Χορηγός και του δεύτερου αυτού λευκώματος το Ιδρύμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή.

Η έκδοση περιλαμβάνει φωτογραφίες από τις περιοχές Άρτα, Βελτίστα, Γιάννενα, Δολιανά, Κεπέσοβο, Κόνιτσα, Κωστάνιανη, Νεγάδες, Άνω Βόλο, Αμπελάκια, Ελασσώνα, Ζαγορά, Καλαμπάκα, Μακρυνίτσα, Μηλιές, Πορταριά, Βέρροια, Νάουσα, Καστοριά, Σέρβια και Σιάτιστα. Το συνοδευτικό κείμενο του λευκώματος είναι της καθηγήτριας Ε.Μ.Π. Μάρως Καρδαμίτση-Αδάμη.

Στην έκδοση περιλαμβάνεται μία μελέτη του ίδιου του Α. Ζάχου, του 1911, που αποτελεί ίσως το πρώτο σχετικά με τη Λαϊκή μας Αρχιτεκτονική δημοσιευμένο κείμενο.

Τον υπομνηματισμό/σχολιασμό των φωτογραφιών έχουν κάνει, με υποδειγματικό τρόπο, οι αρχιτέκτονες-καθηγητές Γιάννης Κίζης, Σταύρος Μαμαλούκος και Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη.

Γλώσσα: Ελληνική/Αγγλική
Χρόνος έκδοσης: 2007
Εκδότης: Μουσείο Μπενάκη, Ε.Λ.Ι.Α., Ίδρυμα Π.& Ε. Μιχελή
Αρ. Σελίδων 397
Διαστάσεις: 21 x 21 cm