Η "Σταχτοπούτα" στο Coronet

30.11.2007
Το θέατρο Coronet παρουσιάζει τη "Σταχτοπούτα", το διάσημο παραμύθι του Charles Perrault, από το Κρατικό Μπαλέτο της Όπερας της Cluj, από την Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2007 μέχρι και την Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2008.
Το θέατρο Coronet παρουσιάζει τη "Σταχτοπούτα", το διάσημο παραμύθι του Charles Perrault, από το Κρατικό Μπαλέτο της Όπερας της Cluj, από την Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2007 μέχρι και την Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2008. Δείτε το Video της παράστασης!

Η «Σταχτοπούτα» με την πασίγνωστη πλοκή, που γίνεται ακόμα πιο μαγική μέσα από την ευφυή ματιά του σπουδαίου συνθέτη Sergei Prokofiev, γιορτάζει τα Χριστούγεννα στο Coronet.

Για λίγες παραστάσεις το Κρατικό Μπαλέτο της Όπερας της Cluj παρουσιάζει ένα από το πιο αγαπημένα και ρομαντικά παραμύθια που γράφτηκαν ποτέ με τους σολίστ Amalia Mindrutiou και Rares Cimpean.

Η Σταχτοπούτα γεννήθηκε σε μια πλούσια οικογένεια. Όταν όμως η μητέρα της πέθανε, ο πατέρας της ξαναπαντρεύτηκε μια άλλη γυναίκα, που είχε ήδη δύο κόρες. Οι τρεις γυναίκες φέρονταν πολύ άσχημα στη νεαρή κοπέλα, αντιμετωπίζοντάς τη σαν υπηρέτρια. Κι όλα αυτά εν αγνοία του πατέρα της...

Κάποια μέρα, ο βασιλιάς καλεί όλες τις γυναίκες της χώρας σε χορό, κατά τον οποίο ο πρίγκιπας θα διαλέξει τη γυναίκα του. Όσο όμως κι αν η Σταχτοπούτα θέλει να πάει, η μητριά της δεν της το επιτρέπει. Όταν όμως φεύγει για το χορό μαζί με τις κόρες της κάτι εντελώς απροσδόκητο συμβαίνει: η καλή νεράιδα επισκέπτεται τη Σταχτοπούτα για να τη βοηθήσει να πάει στο χορό. Χρειάζεται μόνο μια κολοκύθα, έξι ποντίκια, έναν αρουραίο και έξι σαύρες, που μεταμορφώνει σε άμαξα, έξι άλογα, έναν αμαξά και έξι λακέδες! Μαζί μ' αυτά, αλλάζει και τα κουρέλια της Σταχτοπούτας σε ένα πανέμορφο φόρεμα. Μόνο που τα μάγια θα λυθούν τα μεσάνυχτα.

Η Σταχτοπούτα φτάνει στο χορό και, φυσικά, κλέβει την παράσταση και μαζί την προσοχή του πρίγκιπα, που χορεύει μαζί της όλο το βράδυ. Πριν το ρολόι χτυπήσει δώδεκα εξαφανίζεται, με την υπόσχεση να έλθει ξανά το επόμενο βράδυ. Έτσι και γίνεται. Μόνο που η Σταχτοπούτα ξεχνιέται. Όταν ακούει το ρολόι φεύγει τρέχοντας από το παλάτι αλλά χάνει το γοβάκι της. Ο πρίγκιπας το βρίσκει και διατάζει την άλλη μέρα όλες τις κοπέλες της χώρας να το δοκιμάσουν, για να βρει σε πια ταιριάζει.

Όλες οι γυναίκες τρέχουν να το δοκιμάσουν, όμως σε καμία δεν ταιριάζει. Μέχρι που ο πρίγκιπας φτάνει στο σπίτι της Σταχτοπούτας. Η Σταχτοπούτα φορά το γοβάκι, ο πρίγκιπας βρίσκει την αγαπημένη του και το παραμύθι τελειώνει με τους πάντες -εκτός βέβαια από τη μητριά και τις κόρες της- ευχαριστημένους.

Αν και η "Σταχτοπούτα" αποδίδεται, όπως είπαμε, στο Γάλλο Charles Perrault, οι ρίζες του παραμυθιού βρίσκονται στα μέσα του 9ου αιώνα στην Κίνα, όπου και βρέθηκαν ορισμένα χειρόγραφα που αναφέρουν μια παρόμοια ιστορία. Ακόμα όμως κι ο Perrault δανείστηκε στοιχεία από την κινεζική παράδοση, η διήγησή του και ο τρόπος που μετέφερε αυτά τα στοιχεία είναι στοιχεία γνήσιας γραφής. Η "Σταχτοπούτα" δημοσιεύτηκε το 1697 στη συλλογή παραμυθιών "Ιστορίες της Μαμάς Χήνας" μαζί με άλλα πασίγνωστα έργα του Perrault, όπως "Ο Κυανοπώγων", "Η Ωραία Κοιμωμένη", "Η Κοκκινοσκουφίτσα" και "Ο Παπουτσωμένος Γάτος".

Η σκηνική μεταφορά της "Σταχτοπούτας" έχει αποτελέσει αντικείμενο ποικίλων παραλλαγών και προσαρμογών σε διαφορετικά είδη θεάματος. Ως μπαλέτο η "Σταχτοπούτα" έχει μια ιστορία σχεδόν δύο αιώνων με την πρώτη χορογραφημένη εκδοχή της από το σπουδαίο χορευτή και χορογράφο Λουί Αντουάν Ντιπόρ για το θέατρο Karntnertor της Βιέννης να χρονολογείται από το 1813.

Τη μεγάλη δημοτικότητα της όμως η Σταχτοπούτα την αποκτά το 1945, όταν ο Σεργκέι Προκόφιεφ, μετά από παλαιότερη παραγγελία των μπαλέτων Κίροφ, συνθέτει μια περίφημη μουσική για το γνωστό παραμύθι.
Η πρεμιέρα της Σταχτοπούτας με το ρωσικό τίτλο Zolushka έγινε με μεγάλη επιτυχία στις 21 Νοεμβρίου 1945 στη Μόσχα με τα μπαλέτα Μπολσόι, σε χορογραφία Ροστισλάβ Ζαχάροφ και σε λιμπρέτο του κριτικού χορού Νικολάι Βολκόφ. Έκτοτε το μπαλέτο Σταχτοπούτα προστίθεται στην ελίτ των έργων κλασικού ρεπερτορίου των συγκροτημάτων κλασικού χορού.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
Σκηνοθεσία-χορογραφία: Pavel Smok και Pavel Dumbala
Σκηνικά: Karel Glogr
Κοστούμια: Roman Solc
Διασκευή: Pavel Pokorny

ΔΙΑΝΟΜΗ
Σταχτοπούτα: Amalia Mindrutiou
Πρίγκηπας: Rares Cimpean
Γελωτοποιός: Lucian Puscas
Μητριά: Florina Iancu
Αδελφές: Melinda Jakab, Stefania Nagy
Πατέρας: Mihail Mindrutiu
Νεράιδα: Andrea Roman