Απόψε οι Pet Shop Boys στην Αθήνα!!!

15.11.2009
Απόψε στις 9.00 μ.μ. οι Pet Shop Boys θα εμφανιστούν στο «Metropolitan Expo» (πολύ κοντά στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος») στην Αττική. Αύριο θα κάνουν την ίδια δουλειά στο «ΠΑΟΚ Sports Arena (κλειστό γήπεδο μπάσκετ του ΠΑΟΚ) στη Θεσσαλονίκη.

Απόψε στις 9.00 μ.μ. οι Pet Shop Boys θα εμφανιστούν στο «Metropolitan Expo» (πολύ κοντά στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος») στην Αττική. Αύριο θα κάνουν την ίδια δουλειά στο «ΠΑΟΚ Sports Arena (κλειστό γήπεδο μπάσκετ του ΠΑΟΚ) στη Θεσσαλονίκη.

Το ντουέτο από τη Βρετανία σκηνοθέτησε μια ηλεκτροπόπ «παράσταση», που κρατά από τη δεκαετία του 80, έχει καταφέρει πωλήσεις που φτάνουν τα 100 εκατομμύρια (σε σινγκλ και άλμπουμ) και φτάνει εδώ για να φωτίσει τους λόγους που ύστερα από τρεις δεκαετίες καριέρας αντέχει στα τσαρτ όλου του κόσμου.

Οι δύο συναυλίες που θα δώσουν οι Pet Shop Boys στην Ελλάδα είναι ενταγμένες στην παγκόσμια περιοδεία τους με τίτλο «Ρandemonium On Τour».

Το ντουέτο έχει έως σήμερα κυκλοφορήσει δέκα επίσημα άλμπουμ. Το τελευταίο είχε τον τίτλο «Υes» και «βγήκε» στα δισκάδικα τον περασμένο Μάρτιο.



Μπορεί να «σιδέρωσαν» τα πρόσωπά τους με μπότοξ. Και μπορεί να τους έχουμε υποσυνείδητα καταχωρήσει ως συγκρότημα που γεννήθηκε στην καρδιά της δεκαετίας του ‘80 (η πρώτη φορά που ακούστηκαν ήταν τον Οκτώβριο του 1985 με το Τοπ-10 χιτ «West End Girls»), τότε που η άσπρη κάλτσα, το τζιν με πιέτες, το μαλλί του Μαραντόνα, τα σακάκια με βάτες μεγάλες, που σχεδόν χώραγε να προσγειωθεί αεροπλάνο, ήταν συνώνυμα του στυλ.

Ακόμα και αν οι Pet Shop Boys μεγαλούργησαν, εμπορικά, στη διάρκεια βασιλείας των νάιλον 80’s, δεν σταμάτησαν να ζουν όταν πέθανε. Προτείνουν, ακόμα, απροκάλυπτη, ζεματιστή, ελέκτρο - ντίσκο. Εκεί ζει ο λόγος που έως σήμερα οι πωλήσεις τους (σινγκλ, άλμπουμ) φτάνουν τα 100 εκατομμύρια αντίτυπα.

Οι Pet Shop Boys έρχονται στην Ελλάδα. Τη Παρασκευή 20 Νοεμβρίου θα εμφανιστούν στο «Metropolitan Expo» (πολύ κοντά στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος») στην Αττική. Το Σάββατο 21 Νοεμβρίου στο «ΠΑΟΚ Sports Arena» (κλειστό γήπεδο μπάσκετ του ΠΑΟΚ)» στη Θεσσαλονίκη.

Το ντουέτο που έστησαν ο τραγουδιστής Νιλ Τέναντ και ο αμίλητος οργανίστας Κρις Λόου, το 1981, κυκλοφόρησε το δέκατο άλμπουμ της καριέρας του, το «Yes», τον περασμένο Μάρτιο.

Η «σημερινή» περιοδεία τους έχει τον τίτλο «Pandemonium Tour». Ξεκίνησε στις 10 Ιουνίου από τη Ρωσία, θα τελειώσει στις 21 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο. Οι σταθμοί της περιλαμβάνουν 76 πόλεις. Ο περιορισμένος χρόνος που περάσαμε με τον Νιλ Τέναντ στο τηλέφωνο ξεκίνησε από τα ταξίδια που κάνει με τους Pet Shop Boys για ποπ δουλειές.

Σας αρέσει που βλέπετε διαφορετικές πόλεις κάθε μέρα;

Οχι και τόσο. Είναι ξεκάθαρο. Οι περιοδείες είναι μέρος της δουλειάς μας. Την επομένη της βραδιάς στην Αθήνα θα είμαστε στη Θεσσαλονίκη. Σπάνια ζω τις πόλεις που επισκεπτόμαστε στις περιοδείες μας. Από όσο θυμάμαι, μία από αυτές ήταν το Σαντιάγκο, στη Χιλή. Είχαμε τέσσερις ολόκληρες μέρες για να ξεκουραστούμε. Να δούμε τους ανθρώπους και την πόλη. Καλά ήταν.

Το τελευταίο σας άλμπουμ είχε, όπως τα περισσότερα της καριέρας σας, μία λέξη ως τίτλο. Ονομάστηκε «Yes». Πείτε μου σε ποιον, σε ποιους, θα λέγατε «ναι», στις μέρες μας;

Δεν φανταστήκαμε ένα πρόσωπο, μία ομάδα ανθρώπων. Πριν βρούμε τον τίτλο του άλμπουμ, σκεφτόμασταν πως έπρεπε να περιγράφει αυτό που πεθυμήσαμε περισσότερο. Το τελευταίο διάστημα ήταν ο οπτιμισμός, δηλαδή η αισιόδοξη πλευρά της ζωής. Το «Υes» είχε τέλεια εφαρμογή με αυτή την άποψη.

Θα μπορούσατε να πείτε «Yes» ακόμα και σε αυτό που σας θυμώνει;

Νομίζω πως παίζουμε με τις λέξεις. Κοιτάξτε, δεν αισθάνομαι ξεχωριστός. Το «Yes» αποθεώνει την ποπ - αρτ. Με την έννοια πως αξίζει να απαντάς θετικά σε οτιδήποτε νέο. Το ότι συχνά θυμώνω ή το ότι το ίδιο συχνά σκέφτομαι αρνητικά δεν έχει μεγάλη σημασία. Εχω μια πάγια ανάγκη. Να βρίσκομαι όσο πιο κοντά μπορώ στην αλήθεια. Ακόμα και αν κάτι που έκανα ή είπα δεν με βολεύει, θέλω να βρίσκομαι κοντά της.

Αντιπαθείτε το εκπαιδευτικό σύστημα της Αγγλίας; Ενα από τα μεγαλύτερα τραγούδια των Pet Shop Boys, το «It’s a sin», ένα εμπορικά μικρότερο το «This Must Be the Place I Waited Years to Leave» αναφέρονται στα σχολικά σας χρόνια.

Εχουν περάσει δεκάδες χρόνια από εκείνη την εποχή... Κοιτάξτε δεν σέβομαι την αναγκαστική αυστηρότητα, την αναγκαστική πλήξη του βρετανικού εκπαιδευτικού συστήματος.

Ο κόσμος εκεί μιλούσε διαρκώς για ποδόσφαιρο. Και οι καθηγητές δεν προχωρούσαν ποτέ πέρα από τη νοητή μπάρα που χώριζε εκείνους από εμάς, τους μαθητές τους. Ανάμεσά μας έπρεπε πάντα να υπάρχει ένα αδιαπέραστο σιδηρούν παραπέτασμα που θα έκοβε, λογόκρινε έστω και την υποψία επαφής μας....

Είπατε σιδηρούν παραπέτασμα και με επιστρέψατε στο 2004. Τότε που δώσατε τη δική σας ηχητική εκδοχή της ταινίας «Θωρηκτό Ποτέμκιν»...

Για το γεγονός αυτό δώσαμε μία δωρεάν συναυλία στο Λονδίνο....

Πολλοί έχουν πει πως η ταινία του Σεργκέι Αϊζενστάιν ήταν η αποθέωση της σοβιετικής προπαγάνδας...

Μιλάμε για ένα «αιώνιο» φιλμ που αποθέωνε τη μεγαλοπρέπεια της ανάγκης για ελευθερία. Ξέχωρα από τους μύθους μένω στο αισθητικό αποτέλεσμα. Το «Θωρηκτό Ποτέμκιν» είναι μια συγκλονιστική, ταινία.

Εχετε ποτέ φοβηθεί το μέγεθος της καριέρας σας;

Γιατί το λέτε αυτό;

Είναι πολλοί οι ποπ - σταρ που «κατάφεραν» να γίνουν μάρτυρες της δίψας τους για επιτυχία;

I’m not scared (σ.σ.: «Οχι, δεν φοβάμαι»).

Μόλις απαντήσατε με έναν τίτλο τραγουδιού σας. Το «I’m not scared» (σύνθεση των Pet Shop Boys) έδωσε πέντε λεπτά διασημότητας στο συγκρότημα που τραγουδούσε η ηθοποιός Πάτσι Κένζιτ, τους «Eighth Wonder»...

Πώς και τους θυμηθήκατε...

Εσείς με φέρατε σε αυτό το σημείο.

Ναι, έτσι είναι...

Ας μιλήσουμε παρακαλώ για ένα άλλο τραγούδι, το «Being Boring». Μια «ηδυπαθής» ηλεκτρική μπαλάντα που δεν μπήκε ποτέ σε κανένα Τοπ-10, αλλά οι οπαδοί σάς αγαπούν...

Σήμερα λέω πως δεν μπόρεσε να μπει στα τσαρτ γιατί δεν είναι κομμάτι της μίας εβδομάδας. Το «Being Boring», η πορεία του ανάμεσα στο κοινό μας δεν είχε να κάνει με τον χρόνο. Η νόρμα λέει πως ένα ποπ κομμάτι είναι πετυχημένο αν πάει αμέσως στο Τοπ-10. Οι κανόνες της ποπ δισκογραφίας αγνοούν εκείνο τον κόσμο που για να αγαπήσει κάτι θέλει πρώτα να το ζήσει. Να δει τον εαυτό του μέσα από τους στίχους του. Γι’ αυτό το τραγούδι είμαι πολύ περήφανος. Αφορά τις ανάγκες των ανθρώπων και την αλλαγή στις συνήθειές τους στο πέρασμα του χρόνου.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ
Επιτυχίες και αποτυχίες

Ο Νιλ Τέναντ και ο Κρις Λόου, οι Pet Shop Boys δηλαδή, γνωρίστηκαν σε ένα κατάστημα ηλεκτρονικών στην Κινγκς Ρόουντ του Λονδίνου τον Αύγουστο του 1981. Οι πρώτες πρόβες έγιναν στο διαμέρισμα του Τέναντ, στο Τσέλσι, το 1982.

Το πρώτο τους χιτ ήταν το τραγούδι «West End Girls» που, ύστερα από διάφορες ερασιτεχνικές επανακυκλοφορίες του στο παρελθόν, κατάφερε, το 1985, να φτάσει στην πρώτη θέση των αγγλικών και αμερικανικών τσαρτ. Ως σινγκλ έχει πουλήσει κοντά στο 1,5 εκατομμύριο αντίτυπα. Υπολογίζεται πως είναι το κομμάτι των «Πετ Σοπ Μπόις» που έχουν ακούσει οι περισσότεροι.

Η πετυχημένη πορεία του ντουέτου κρατά έως σήμερα. Εχει κυκλοφορήσει 10 επίσημα άλμπουμ. Εχει εργαστεί κάνοντας ρεμίξ σε τραγούδια καλλιτεχνών που του άρεσε, όπως οι «Μπλερ», η Μαντόνα. «Μελανό» σημείο αυτής της τόσο πετυχημένης πορείας τους είναι οι κατά καιρούς διασκευές που έκαναν σε ροκ τραγούδια.

Θεωρείται, για παράδειγμα, πως η διασκευή τους στο «Where the Streets Have No Name» των «U2» ήταν εγκληματικά κακόγουστη.

Οπως και αν έχει, οι Pet Shop Boys δεν είναι μια απλή ποπ ατραξιόν. Το γκέι κοινό τούς λατρεύει, αν και δεν έχουν αποκαλύψει τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις.

Το ντουέτο από το Λονδίνο υπολογίζει να κυκλοφορήσει τον Δεκέμβριο το μίνι άλμπουμ με τίτλο «Christmas».

Η δουλειά θα περιέχει 5 κομμάτια διασκευές τους σε τραγούδια καλλιτεχνών όπως οι «Κόλντπλεϊ» και οι «Μάντνες».

Στατιστική και Pet Shop Boys
Από τη στιγμή που το ντουέτο κυκλοφόρησε το πρώτο πετυχημένο του σινγκλ, έχει καταφέρει να φτάσει 42 φορές στο βρετανικό Τοπ-30. Και 22 φορές στο βρετανικό Τοπ-10. Τέσσερις φορές έφτασε στην πρώτη θέση του ίδιου τσαρτ. Εχουν κυκλοφορήσει δέκα «επίσημα», ένα λάιβ και δύο άλμπουμ που συνόδευαν θεατρικές παραστάσεις και σάουντρακ.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Οι Pet Shop Boys θα εμφανιστούν την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου στο «Mετροπόλιταν Εξπο» (Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος») και το Σάββατο 21 Νοεμβρίου στο «ΠΑΟΚ Sports Arena» (Πυλαία, Θεσσαλονίκη).

Τιμές εισιτηρίων για τη συναυλία της Αθήνας: Προπώληση: € 45. Στο ταμείο: € 50. VIP: € 70. Σημεία προπώλησης: Ticket House: Πανεπιστημίου 42 (Εντός Στοάς), Public: Καραγεώργη Σερβίας 1, Πλατεία Συντάγματος. Ticket Services: Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου. Metropolis - Ομόνοια: Πανεπιστημίου 54. Metropolis - Γλυφάδα: Μεταξά 1. Metropolis - Χαλάνδρι: Ηρ. Πολυτεχνείου 30. Με πιστωτική: 210-7234567. Στο Ιντερνετ: www.ticketservices.gr.

Τιμή εισιτηρίου για τη συναυλία της Θεσσαλονίκης: € 40. Σημεία προπώλησης: Metropolis: Τσιμισκή 33. Musicland: Μητροπόλεως 102. Με πιστωτική: 210-7234567. Στο Ιντερνετ www.ticketservices.gr

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ