«Οδοιπορικό στον Άθω» από το ΕΙΠ

09.01.2008
Το φωτογραφικό οδοιπορικό του Ελβετού φωτογράφου Fred Boissonnas στο Άγιον Όρος παρουσιάζεται στο ΕΙΠ στο Βερολίνο από τις 17 Ιανουαρίου έως τις 28 Μαρτίου 2008.
Τι: Έκθεση φωτογραφίας του Fred Boissonnas «Οδοιπορικό στον Άθω,1928 ? 1930»
Πότε: 17 Ιανουαρίου - 28 Μαρτίου 2008
Που: στο Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βερολίνο

Το φωτογραφικό οδοιπορικό του Ελβετού φωτογράφου Fred Boissonnas στο Άγιον Όρος παρουσιάζεται στο ΕΙΠ στο Βερολίνο από τις 17 Ιανουαρίου έως τις 28 Μαρτίου 2008.

Ο Frédéric Boissonnas (1858 - 1944) σημάδεψε τη φωτογραφική τέχνη στην Ελλάδα του 20ού αιώνα. Έθεσε ως στόχο του έργου του τη δημιουργία και προβολή μιας θετικής εικόνας για την Ελλάδα και κέρδισε απόλυτη αναγνώριση από τις ελληνικές κυβερνήσεις. Η έκθεση με τίτλο «Οδοιπορικό στον Άθω, 1928 ? 1930» αποτελεί τον απολογισμό των δύο ταξιδιών που έκανε στο Άγιον Όρος το 1928 και το 1930.
Ο καλλιτέχνης αναδεικνύει την αρχιτεκτονική και φυσική ιδιαιτερότητα του Άθω και αποτυπώνει την ατμόσφαιρα στους εσωτερικούς χώρους και την καθημερινότητα στο Άγιον Όρος, δημιουργώντας ένα είδος tableau vivant που αναδεικνύει τον χώρο ως πεδίο καθημερινής δράσης.

Η έκθεση οργανώθηκε από το ΕΙΠ με τη συνεργασία του Μουσείου Φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης, του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού και της Αγιορείτικης Εστίας και συνοδεύεται από κατάλογο σε επιμέλεια Στέργιου Καράβατου και Ηρακλή Παπαϊωάννου.

Ο Frédéric Boissonnas, γιος ενός από τους πρώτους φωτογράφους της Ελβετίας, γνώρισε πανευρωπαϊκή αναγνώριση στην Διεθνή Έκθεση του Παρισιού το 1900, κερδίζοντας χρυσό μετάλλιο με τη φωτογραφία της χιονοσκεπούς κορυφής του Λευκού Όρους. Στην Ελλάδα πήγε το 1903, όπου καθιερώθηκε πολύ γρήγορα. Το 1910 η ελληνική κυβέρνηση του ανέθεσε την δημιουργία λευκώματος υπό τον τίτλο «Η εικόνα της Ελλάδας», όπου αποτύπωσε πολεμικές συρράξεις και την καθημερινή ζωή στην τότε Ελλάδα, καθώς και στις τότε διεκδικούμενες περιοχές (Ήπειρος, Μακεδονία, Κρήτη, Δωδεκάνησος, Κύπρος και Μικρά Ασία).