O Δημήτρης Ζερβουδάκης στο e-go.gr

17.02.2010
O Δημήτρης Ζερβουδάκης με αφορμή τις εμφανίσεις του στο Δίπλα στο Ποτάμι, και την νέα του κυκλοφορία, μας παραχώρησε μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης.

O Δημήτρης Ζερβουδάκης με αφορμή τις εμφανίσεις του στο Δίπλα στο Ποτάμι, και την νέα του κυκλοφορία, μας παραχώρησε μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης.

Ποια είναι η αφορμή για τις εμφανίσεις στο Δίπλα στο ποτάμι;
Το γεγονός της νέας μας δισκογραφικής πρότασης, η συνεύρεση με την καινούργια μου ομάδα από φίλους μουσικούς συνοδοιπόρους, το ότι είχα πολλά χρόνια να βρεθώ στο αγαπητό αυτό στέκι της Δυτικής Αθήνας, μα τελικά και η θερμή υποδοχή από τους ιδιοκτήτες του χώρου, που ζήτησαν να έχουν την πρώτη ζωντανή εμφάνιση αυτού του δίσκου στην Αθήνα και τελικά δικαιώθηκαν!

Τι περιλαμβάνει η φετινή σου παράσταση;
Διάσπαρτα τα τραγούδια του καινούργιου δίσκου με τίτλο « Πώς να αναπνεύσω» , ανάμεσα στα τραγούδια της εικοσάχρονης και πλέον πορείας μου στην περιπέτεια της μουσικής! Μοιράζομαι το πατάρι με την Σοφία Γεωργαντζή που συμμετέχει και δημιουργικά στην παράσταση και τον δίσκο έχοντας γράψει μερικά από τα πιο όμορφα τραγούδια, καθώς και τραγούδια φίλων που είχα την τύχη να τραγουδήσω μες τα χρόνια!

Μιλησέ μας λίγο για το νέο σου άλμπουμ. Κυκλοφορεί σε ανεξάρτητη εταιρία αν δεν κάνω λάθος...
Θα προτιμούσα το «ευκαιρία» αντί του εταιρία! Μια ανεξάρτητη παραγωγή που κυκλοφόρησε από το « ΚΥΜΑ» μια προσπάθεια παραγωγής μουσικής με έδρα την Θεσσαλονίκη που ίδρυσα μέσα από την ανάγκη να κυκλοφορήσω την δουλειά μου μόνος χωρίς παρεμβάσεις και εξαρτήσεις πάνω από όλα! Δώδεκα νέα τραγούδια που συμπυκνώνουν την αγάπη μου στην ενότητα των αντιθέτων, την προτίμησή μου στην ελευθερία της έκφρασης είτε μέσω της υγιούς λαϊκής περσόνας που με αφορά με πάθος, είτε μέσω της ροκ εκφοράς μου που μου ανήκει είναι δικιά μου και αδιαπραγμάτευτη?

Πιστεύεις ότι ζούμε το τέλος της δισκογραφίας;
Ο Χ Ι?!

Είσαι ένας ιδιαίτερος καλλιτέχνης που ακροβατεί μεταξύ λαϊκού και ροκ. Ποιες είναι οι μουσικές σου επιρροές;
Από τον Βαμβακάρη και τον Χατζηδάκι μέχρι τον Μαιλς Ντέιβις η τον Σοπέν. Η αγάπη μου για το πηγαίο και το πρωτοποριακό. Η μουσική σαν κώδικας επικοινωνίας του πλανήτη. Ζω με την αντίληψη του πολίτη του κόσμου. Κρατώ την ταυτότητά μου σαν σημείο αναγνώρισης και πλούτου. Ε.ίμαι ανοιχτός στις επιρροές λατρεύω τις εθνικές μουσικές των λαών τον τρόπο τους, γοητεύομαι και τους «κλέβω» !

Θα δοκίμαζες να ηχογραφήσεις έναν αμιγώς λαϊκό δίσκο και να συνεργαστείς με κάποια λαϊκά ονόματα; Αν ναι, ποια θα ήταν αυτά;
Σέβομαι ιδιαίτερα τους ανθρώπους που ασκούν το είδος που προανέφερες! Θα το έκανα μόνον αν συνέτρεχε ουσιαστικός λόγος δημιουργικότητας και αγάπης μεταξύ μας! Δυστυχώς μας χωρίζουν πολλά λόγω επιλογών στο πως ο καθένας ολοκληρώνεται μέσα στην προσπάθειά του και πως την αντιλαμβάνεται γενικότερα. Δεν λέω πως η δική μου προσέγγιση είναι η σωστή, μα εγώ αυτήν αγαπώ και υπηρετώ εδώ και χρόνια!

Κλασική ερώτηση, αλλά πόσο διαφορετικό είναι το κοινό της Αθήνας, από αυτό της πόλης που ζεις, της Θεσσαλονίκης;
Το κοινό της Αθήνας είναι πιο δεκτικό στις προτάσεις πιο ανοιχτό θα έλεγα! Οι Θεσσαλονικείς είμαστε λίγο πιο αργοί στο να εκδηλωθούμε. Αγαπούμε όμως με το ίδιο πάθος την ίδια ένταση! Τόσα χρόνια το γεγονός της καταγωγής μου από την Σαλονίκη μου ανοίγει διάπλατα τις πόρτες στις καρδιές των Αθηναίων και όχι μόνον!

Σε μια ομολογουμένως δύσκολη χρονιά, πως βλέπεις να κυλούν τα φετινά live;
Εμείς έχουμε το ρυθμό μας! Οι Εμφανίσεις μας είναι επιλεκτικές συγκεκριμένες και αφορούν έτσι και αλλιώς κάποιους ανθρώπους που είναι κοντά μας με ιδιαίτερη θέρμη! Φέτος ξεκίνησα τραγουδώντας στην αρχή του χειμώνα στην Αθήνα! Τώρα στη μέση κάνουμε το ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ. Έχω μεγάλη χαρά για αυτό, διότι για πρώτη φορά κάνω τόσο μεγάλο κύκλο εμφανίσεων στην Αθήνα?και συνεχίζω!

Σε είδαμε να συμμετέχεις σε μια παράσταση του Διονύση Τσακνή, κι εκείνος ήταν παρόν στο πρώτο σου Live την περασμένη Παρασκευή. Ψήνετε κάποια συνεργασία επί σκηνής;
Κατ΄αρχήν επιθυμώ να καταγραφεί η εκτίμησή μου για τον Διονύση και το έργο του! Η πρόσκλησή του να συμμετάσχω στις εμφανίσεις του και η ανταπόκρισή του να έρθει κι αυτός με τη σειρά του είναι από τις δυνατές στιγμές χαράς που συμβαίνουν όλο και πιο σπάνια! Ναι ήταν εκεί, ήμουν εκεί ! Τώρα όλα είναι πιο εύκολα στο να κάνουμε κάτι από κοινού και με αγάπη!

Τα τελευταία δυο χρόνια έχουν εμφανιστεί πολλά νέα παιδιά στο χώρο του εναλλακτικού τραγουδιού. Έχεις διακρίνει κάποια; Θα ήθελες να συνεργαστείς μαζί τους;
Ήδη θεωρώ πως το κάνω μέσα από την συνεργασία μου με την Σοφία την Γεωργαντζή! Λειτούργησε δημιουργικά σαν μια συμπληρωματική προσέγγιση σε αυτόν τον δίσκο κάνοντας το ντεμπούτο της, χαρίζοντάς μου παράλληλα αμέριστη βοήθεια. Ετοιμάζει την παραγωγή της με πραγματικά εξαιρετικά δικά της, σε στίχους και μουσική, τραγούδια και χαίρομαι που θα είμαι εκεί!

Είσαι ουσιαστικά επισκέπτης στην Αθήνα, μια που ζεις στην Θεσσαλονίκη. Πως αισθάνεσαι όταν κατεβαίνεις στην Αθήνα;
Στην Αθήνα έχω καλούς και πιστούς φίλους με όλη τη σημασία του όρου! Να αναφέρω τον Σπύρο Οικονομάκο που έχει και την επιμέλεια της παραγωγής μας! Στα τύμπανα Θανάσης Αρχανιώτης, ακ.ηλ. κιθάρα Νίκος Παπαδόπουλος ,μπάσο Θάνος Κολοκυθάς , πιάνο πλήκτρα Χρίστος Τόλης, ακορντεόν Μερόπη Βλαχογιάννη, βιολί Ιάσων Τουφεξής. Αυτοί και όχι μόνον με κάνουν να ανυπομονώ για το επόμενο ταξίδι μου στην πρωτεύουσα! Αυτοί και η κοινή μας αλήθεια, η αγάπη μας για αυτό που είμαστε και κάνουμε! ΜΟΥΣΙΚΗ!

Τι θα ακολουθήσει μετά τις εμφανίσεις στην Αθήνα;
Ξάνθη, Κομοτηνή, Καλαμπάκα, Μυτιλήνη, Βόλος, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Κύπρος Πελοπόννησος και πάλι από την αρχή...!!!