«Έκανα την ελέκτρο κάθαρσή μου»

01.03.2010
Της πήρε καιρό να φτιάξει ένα άλμπουμ με σενάριο βασισμένο στα όνειρά της. Η Έμα Σάπλιν θεωρεί πως με το «Macadam Flower» προσεγγίζει το απόλυτο του υποσυνειδήτου της. Μας λέει: «Είναι ελέκτρο.

Της πήρε καιρό να φτιάξει ένα άλμπουμ με σενάριο βασισμένο στα όνειρά της. Η Έμα Σάπλιν θεωρεί πως με το «Macadam Flower» προσεγγίζει το απόλυτο του υποσυνειδήτου της. Μας λέει: «Είναι ελέκτρο.

Είναι ατμοσφαιρικό. Είναι ορχηστικό. Είναι ποπ. Είναι ένα άλμπουμ γεμάτο εικόνες που ονειρεύτηκα σε σκόρπιες στιγμές της ζωής μου».

Η Γαλλίδα τραγουδίστρια, που από τα τέλη της περασμένης δεκαετίας κερδίζει ακροατήρια βασισμένη στην αλα σοπράνο φωνή της, σήμερα δηλώνει έτοιμη να βγάλει κομμάτι του εαυτού της που ντρεπόταν να δούμε.

Η Σάπλιν το Σάββατο 6 και Κυριακή 7 Μαρτίου έρχεται στην Αθήνα. Θα εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα Φίλων της Μουσικής.

Πού θέλετε να πάτε με το τελευταίο σας άλμπουμ;

Σ’ έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο από εκείνον που έζησα με τις δύο προηγούμενες δουλειές μου, «Carmine Meo» (1997) και «Etterna» (2002). Το «Macadam Flower» είναι το άλμπουμ που παρουσιάζει στο κοινό εκείνη την εκδοχή μου που για χρόνια του κρατούσα κρυφή.

Ηταν ανάγκη να συμβεί αυτό;

Για μένα ναι. Ως παιδί ήμουν ντροπαλό. Αργότερα, ως έφηβη άρχισα να ασχολούμαι με το ροκ. Η πρώτη μου απόπειρα έγινε με μια χέβι - μέταλ μπάντα. Δεν ήταν το στυλ μου. Μετά ασχολήθηκα με ρεπερτόριο που μ’ άρεσε. Η όπερα κάλυπτε και με το παραπάνω τις καλλιτεχνικές μου ανησυχίες. Σήμερα περισσότερο από ποτέ είμαι πεπεισμένη πως η μουσική είναι ένας δρόμος χωρίς τέλος.

Γιατί σήμερα στο «Macadam Flower» μας παρουσιάζετε την «ελέκτρο» πλευρά σας; Πότε αποφασίσατε ν’ ανατρέψετε το καλλιτεχνικό σας προφίλ;

Κατά τη διάρκεια ταξιδιών που έκανα κυρίως στην Ευρώπη. Πιστέψτε με, η Ιταλία είναι ένα υπέροχο μέρος για να ονειρεύεσαι. Η Ολλανδία, το ίδιο. Αυτές οι χώρες μεταφέρουν την αίσθηση πως είσαι ελεύθερος να «χάσεις» το μυαλό σου. Οπως και να έχει, θέλω να σας πω πως ακόμα και σήμερα παραμένω το κορίτσι που κάποτε ντρεπόταν να ανοιχτεί στον έξω κόσμο.

Εως τη στιγμή που καταφύγατε στη δική σας ομοιοπαθητική. Με αυτό εννοώ πως εκμηδενίζετε τις κοινωνικές σας αναστολές, επιλέγοντας να τραγουδάτε σε ακροατήρια;

Ισως να έχετε δίκιο. Πάντως, λέω πως η νέα δισκογραφική δουλειά μου είναι ένα μεγάλο βήμα στην εξωτερίκευση του εσωτερικού μου κόσμου.

Είστε σίγουρη πως ο κόσμος θα το αποδεχτεί αυτό;

Δεν είμαι. Κάνω ένα βήμα καριέρας βασισμένο στο ένστικτό μου. Η περιέργεια να ακολουθήσω κάτι για το οποίο δεν είμαι σίγουρη ήταν ανίκητη. Αυτό το άλμπουμ περιέχει εικόνες και ήχους που έπεφταν σαν «φλας» στη σκέψη μου. Πιστέψτε με, το να αποκωδικοποιήσω αυτές τις στιγμές ήταν μια διαδικασία κάθαρσης. Κάτι που απολαμβάνω να ζω. Εστω και αν μερικές φορές είναι επίπονο.

Εμένα αυτό μου θυμίζει ψυχανάλυση.

Iσως να μην έχετε λάθος. Η νέα μου δουλειά είναι ένα προσωπικό κυνηγητό εικόνων που δεν ήθελα να χαθεί από τη μνήμη μου.

Γιατί προσθέσατε «γραμμάρια» ελέκτρο ήχου στα τραγούδια σας;

Μάλλον γιατί αυτή η μουσική εκπέμπει αισθησιασμό. Τουλάχιστον στα δικά μου αυτιά, αυτό συμβαίνει. Μ’ αρέσει που ιντριγκάρω τον κόσμο με την νέα άποψή μου γύρω από τη μουσική. Αυτή η αντιπαράθεση ανάμεσα στον παλιό και τον νέο μου εαυτό μού δίνει ζωή. Με κάνει καλύτερη. Περισσότερο ανοιχτή σε νέες ιδέες.

ΥΨΙΣΤΗ ΤΙΜΗ ΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ

Τι θυμάστε από τη συνεργασία σας με τον Γιώργο Νταλάρα;

Εναν άψογο επαγγελματία.

Τι «κρατάτε» από την Ελλάδα;

Πως το κοινό της με έχει αποδεχθεί. Το τελευταίο μου άλμπουμ κυκλοφόρησε πρώτα στην Ελλάδα και μετά σε άλλες χώρες της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής.

Πως είναι να βλέπετε τον κόσμο από τη σκηνή του Ηρωδείου;

Η εμπειρία είναι συγκλονιστική. Απερίγραπτη. Για κάθε καλλιτέχνη το να ερμηνεύσει κάτι, έστω και κάτι ασήμαντο, στο Ηρώδειο είναι ύψιστη τιμή.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ
Η Εμα Σάπλιν θα εμφανιστεί το Σάββατο 6 και Κυριακή 7 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα Φίλων της Μουσικής. Τιμές εισιτηρίων: Φοιτητικό € 20, Γ’ ζώνη € 35, Β’ ζώνη € 50, Α’ ζώνη € 65 και διακεκριμένη ζώνη € 90. Προπώληση εισιτηρίων: Στα ταμεία του Μεγάρου, στο εκδοτήριο Ομήρου 8 στο Σύνταγμα Δευτέρα με Παρασκευή 10 το πρωί με 4 το απόγευμα και τηλεφωνικά με πιστωτική στο 210-7282333 ή ηλεκτρονικά στο
www.megaron.gr. Ωρα έναρξης: 8.30 μ.μ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ