«Ολα ξεκινούν από την γκόσπελ»

08.03.2010
Με τη φωνή της ντύνει ιδέες. Η μαύρη μουσική παράδοση δεν θα ήταν η ίδια αν η Ντιόν Γουόργουικ δεν την είχε «διαφημίσει» δυνατά μέσα από τις γκόσπελ, μπλουζ, σόουλ και τζαζ ερμηνείες της. Και, σήμερα, η φυλή του λάουντζ δεν θα είχε μουσική να πιστέψει αν εκείνη δεν είχε συνεργαστεί με τον Μπαρτ Μπάκαρα για να παρουσιάσουν διαμάντια σαν το «Walk On By».

Με τη φωνή της ντύνει ιδέες. Η μαύρη μουσική παράδοση δεν θα ήταν η ίδια αν η Ντιόν Γουόργουικ δεν την είχε «διαφημίσει» δυνατά μέσα από τις γκόσπελ, μπλουζ, σόουλ και τζαζ ερμηνείες της.

Και, σήμερα, η φυλή του λάουντζ δεν θα είχε μουσική να πιστέψει αν εκείνη δεν είχε συνεργαστεί με τον Μπαρτ Μπάκαρα για να παρουσιάσουν διαμάντια σαν το «Walk On By». Η Ντιόν Γουόργουικ θα εμφανιστεί στην Αθήνα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα Φίλων της Μουσικής, τη Δευτέρα 15 Μαρτίου.

Οπως και αν το δεις, όποια άποψη και αν έχεις για τις συναυλίες που βλέπουμε στην Ελλάδα, τραγουδίστριες με 5 βραβεία «Γκράμι» και με πάνω από 60 εκατομμύρια πωλήσεις άλμπουμ σε όλο τον κόσμο δεν περνούν συχνά από εδώ. Η Ντιόν Γουόργουικ, πριν ανέβει στη σκηνή του Μεγάρου, δέχτηκε να απαντήσει μια αρμαθιά ερωτήσεις που την αφορούσαν.

Η επαγγελματική σας καριέρα είχε έτος αφετηρίας το 1962. Θυμάστε τη στιγμή που συνειδητοποιήσατε πως η μουσική, η ερμηνεία της, θα γινόταν σκοπός της ζωής σας;

Η επιλογή δεν ήταν συνειδητή. Στο σπίτι μου όλοι τραγουδούσαν. Δεν κατάλαβα ποτέ τον λόγο που κάνω αυτό το επάγγελμα. Δεν έχει και τόση σημασία. Τραγουδώ όλη μου τη ζωή.

Εχετε ποτέ σκεφτεί γιατί τραγούδια σαν το «I say a little prayer», που ερμηνεύσατε τη δεκαετία του ‘60, παραμένουν πολύτιμα 40 χρόνια μετά;

Είναι τραγούδια που δεν περιέγραφαν τη στιγμή της κυκλοφορίας τους. Μιλούσαν για θέματα που απασχολούν τους ανθρώπους διαχρονικά.

Ποιους καλλιτέχνες ακούγατε μικρή;

Μ’ άρεσαν η Ελα Φιτζέραλντ, ο Νατ Κινγκ Κόουλ. Μεγαλώνοντας άνοιξαν οι ορίζοντές μου. Η κλασική μουσική μπήκε στη ζωή μου, λόγω ωδείου. Και μετά... σήμερα έφτασα στο συμπέρασμα πως η μουσική γκόσπελ είναι η βάση όλων των μουσικών. Ακόμα και της ορχηστικής.

Εχετε υπ’ όψιν σας πως το όνομά σας είναι ελληνικό; Η Διώνη ήταν αρχαία ελληνική θεότητα...

Δεν είχα ιδέα γι’ αυτό που με ρωτάτε..., η επισήμανσή σας με ενθουσιάζει.

Σήμερα η μουσική βιομηχανία ψάχνει για καλλιτέχνες με ταλέντο ή για όμορφα αγόρια, κορίτσια που η φωτογένειά τους σκεπάζει τα πάντα;

Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στους καλλιτέχνες που πιστεύουν ότι το μάρκετινγκ είναι ο ασφαλέστερος δρόμος καταξίωσής τους. Το κοινό πρέπει να είναι ελεύθερο. Να επιλέγει μόνο του. Χωρίς να υπακούει στην πλύση εγκεφάλου που του γίνεται από τα μέσα επικοινωνίας, τις δισκογραφικές εταιρείες.

Η Γουίτνεϊ Χιούστον είναι ανιψιά σας. Τι σκέφτεστε για την προσωπική της «οδύσσεια» στον κόσμο των παραισθήσεων;

Η Γουίτνεϊ είναι υπέροχη τραγουδίστρια. Εκείνη και ο Στίβι Γουόντερ είναι οι αγαπημένοι μου καλλιτέχνες. Σε ό,τι αφορά την προσωπική της ζωή, προσπαθώ να κρατώ τις ισορροπίες. Η Γουίτνεϊ είναι μέλος της οικογένειάς μου. Οι σχέσεις μαζί της δεν άλλαξαν λόγω των προσωπικών της προβλημάτων. Ο τρόπος που της μιλώ δεν αλλάζει. Είμαι πεπεισμένη πως πρέπει να μένει ανεπηρέαστη από καθετί που την απασχολεί.

Φοβάστε κάτι;
Δεν φοβάμαι τίποτε.

Τι επιθυμείτε για το μέλλον;
Να συνεχίσω να φέρνω ελπίδα στους ανθρώπους που θέλουν να ακούν τα τραγούδια μου και να μη χάσω τη δίψα για επικοινωνία.

Ακτιβίστρια
Εκτός από καλλιτέχνιδα είστε και ευαισθητοποιημένη ακτιβίστρια. Θεωρείτε πως η φιλανθρωπία είναι αρκετή να εκμηδενίσει την παγκόσμια δυστυχία;
Αν όλοι δείξουμε αγάπη και ενδιαφέρον για τα προβλήματα του κόσμου, είναι μοιραίο να τα λύσουμε. Ο κόσμος δημιουργήθηκε για να είναι όμορφος. Δυστυχώς, ο ανθρώπινος παράγοντας προσπαθεί αυτό να το αλλάξει. Και το κάνει προβάλλοντας απρόβλεπτη απληστία. Δεν σας κρύβω πως συχνά προσεύχομαι για όλους εκείνους που περνούν δύσκολα. Η μουσική μου θέλω να γίνει το μέσο να μικρύνουμε τον ανθρώπινο πόνο. Δεν σας κρύβω πως συχνά αισθάνομαι άσχημα όταν στις περιοδείες μου ανακαλύπτω χώρες όπου η φτώχεια ή οι φυλετικές διακρίσεις «κυβερνούν» τις ζωές των κατοίκων.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ
Η Ντιόν Γουόργουικ θα εμφανιστεί τη Δευτέρα 15 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα Φίλων της Μουσικής. Η συναυλία έχει ώρα έναρξης τις 8.30 μ.μ. Τιμές εισιτηρίων: € 30 (φοιτητικά), € 40, € 55, € 70 και € 100 (διακεκριμένη ζώνη). Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται από τα ταμεία του Μεγάρου και στο εκδοτήριο, Ομήρου 8, στο Σύνταγμα, Δευτέρα με Παρασκευή 10 π.μ. με 4 μ.μ. Για αγορές εισιτηρίων, τηλεφωνικά καλέστε το 210-7282333. Για αγορά από το Ιντερνετ, πληκτρολογήστε www.megaron.gr.

Συνέντευξη στον Γιάννη Παναγόπουλο