O Γ. Θεοφάνους αποκλειστικά στο e-go.gr!

25.03.2010
Κ α λ λ ι τ έ χ ν η ς. Συνθέτης των μεγαλύτερων επιτυχιών, συγγραφέας, μάνατζερ, ραδιοφωνικός παραγωγός, μέλος κριτικής επιτροπής, πατέρας και κυρίως... πρωτοπόρος. Αυτό το τελευταίο του χάρισμα, τον πάει ακόμη ένα βήμα παραπέρα. Ο Γιώργος Θεοφάνους ανοίγει τις πόρτες της μουσικής σε όλα τα παιδιά. Ιδρύει το Μουσικό Εργαστηράκι, ένα project που δε θα μπορούσε παρά να είναι μοναδικό. "Ενα μουσικό ταξίδι ξεκινά", με τον Γιώργο Θεοφάνους στο τιμόνι. Επιβιβαστείτε!

Κ α λ λ ι τ έ χ ν η ς. Συνθέτης των μεγαλύτερων επιτυχιών, συγγραφέας, μάνατζερ, ραδιοφωνικός παραγωγός, μέλος κριτικής επιτροπής, πατέρας και κυρίως... πρωτοπόρος. Αυτό το τελευταίο του χάρισμα, τον πάει ακόμη ένα βήμα παραπέρα.
Ο Γιώργος Θεοφάνους ανοίγει τις πόρτες της μουσικής σε όλα τα παιδιά. Ιδρύει το Μουσικό Εργαστηράκι, ένα project που δε θα μπορούσε παρά να είναι μοναδικό.
"Ενα μουσικό ταξίδι ξεκινά", με τον Γιώργο Θεοφάνους στο τιμόνι. Επιβιβαστείτε!

E.
Σ.


Μουσικό Εργαστηράκι... Ένας μελετημένος χώρος στον οποίο εφαρμόζετε τις γνώσεις και την εμπειρία σας, με εφαλτήριο την πατρική αγάπη και αγωνία. Μία πρωτότυπη και μοναδική ιδέα στην Ελλάδα, αφού η μουσική εκπαίδευση ξεκινά από τις πρώτες στιγμές της ζωής. Εσείς συνθέτετε από την ηλικία των 5 αν δεν κάνω λάθος... Αποτέλεσε αυτό την αφορμή για να ικανοποιήσετε ανάλογες ανάγκες μικρών παιδιών? Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα για το Εργαστηράκι?
Η ιδέα προέκυψε πέρυσι το καλοκαίρι στις διακοπές που κάναμε με την οικογένεια μου. Συνήθως σε χαλαρές στιγμές μπορείς άλλωστε να σκεφτείς δημιουργικά και να φτιάξεις στο μυαλό σου όμορφα πράγματα. Σκέφτηκα λοιπόν ότι θα ήταν υπέροχο να φτιάξω έναν χώρο στον οποίο θα μπορούν παιδιά. από βρέφη κιόλας, να έρχονται σε επαφή με τη μουσική. Πιστεύω ότι η μουσική είναι ρυθμός, κάτι σαν τον παλμό της καρδιάς μας. Δεν σταματά ποτέ!

Ξεκινάτε από 0-2 ετών και συνεχίζετε προσφέροντας μουσική καθοδήγηση μέχρι αργότερα. Πώς επιλέγετε τα παιδάκια που θα έρθουν στο εργαστηράκι σε τόσο μικρή ηλικία? Δέχεστε όλους όσους κάνουν αίτηση?
Φυσικά! Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε «επιλεκτικοί». Για ποιο λόγο άλλωστε να γίνουμε; Σκοπός είναι να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τη μουσική αλλά και με τα εικαστικά, το θέατρο, τους υπολογιστές, τη yoga και μέσα από τα μαθήματα να ξεδιπλώνουν σιγά σιγά το ταλέντο τους εαν κι εφόσον αυτό υπάρχει.

Φαίνεται η κλίση των παιδιών στις μικρές ηλικίες, ή μαθαίνουν αρχικά 'λίγο από όλα' και διαμορφώνετε μία άποψη μετά την ηλικία των 3 - 4 ετών?
Όσο κι αν είναι δύσκολο να το πιστέψετε, φαίνεται από πολύ νωρίς αλλά είναι "κρυμμένο". Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι ιστορικά υπήρξαν μεγάλα ταλέντα που είχαν δείξει τι μπορουν να κάνουν από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Ο Μοτσαρτ, ο Τσαρούχης και τόσοι άλλοι..

Μουσική τεχνολογία, διαλογισμός και γιόγκα συνυπάρχουν για να δείξουν στο παιδάκι το εσωτερικό του φως... Ποιοι συνεργάτες και δάσκαλοι σας βοηθούν σε όλη αυτή την προσπάθεια?
Αρκετό καιρό πριν ξεκινήσει το Μουσικό Εργαστηράκι είχα την τύχη και την ευκαιρία να δω πολλούς παιδαγωγούς έτσι ώστε να μπορέσω να επιλέξω ανάμεσά τους, τους καλύτερους. Όλοι οι καθηγητές που είμαστε μια ομαδα στο Μουσικό Εργαστηράκι είναι καταξιωμένοι στη δουλειά τους και λατρεύουν τα παιδιά. Εκτός από τους καθηγητές υπάρχει μια μεγάλη ομάδα παιδοψυχολόγων, παιδαγωγών, λογοθεραπευτών, μουσικοθεραπευτών και ξένων γλωσσών που κάνουν εξαιρετική δουλειά!

Έχετε κάποιο άγχος για το αν ‘θα πιάσει’ η ιδέα σας στην Αθήνα? Σας ανησυχεί κάποιο κομμάτι του project?
Μπορεί να ξεκινήσαμε αυτή τη προσπάθεια στο τέλος της χρονιάς και μέσα στην οικονομική κρίση, αλλά ειλικρινά πιστεύω πως όλοι οι γονείς θέλουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας οπότε θέλω να πιστεύω - κι αυτό δείχνουν οι πρώτες μέρες λειτουργίας - ότι ο κόσμος θα το αγκαλιάσει και θα πάμε πάρα πολύ καλά. Έχουμε παιδιά από όλα τα νότια προάστια, από τον Πειραιά μέχρι την Ανάβυσσο! Από τον Σεπτέμβριο θα έχουμε και το Μουσικό Εργαστηράκι στα βόρεια προάστια για να ικανοποιήσουμε όλο τον κόσμο που μας ρωτάει.

Nα φύγουμε για λίγο από το θέμα... Σπουδάσατε μουσική για κινηματογράφο μεταξύ άλλων... έχετε ‘ντύσει’ θεατρικές παραστάσεις και τον περασμένο Νοέμβρη μάθαμε για τη συνεργασία σας με τον Γιώργο Νταλάρα ο οποίος ερμηνεύει το τραγούδι των τίτλων στην ταινία του Νίκου Γαϊτάτζη «Without Borders. Εκτός από τη σύνθεση για το τραγούδι των τίτλων, θα θέλαμε πολύ να σας δούμε να υπογράφατε εξ ολοκλήρου το soundtrack μιας ταινίας. Το έχετε φανταστεί ποτέ και σε τί είδους ταινία θα σας γοήτευε να το κάνατε? (κοινωνική, επιστημονικής φαντασίας, πολεμική ή δραματική κλπ)
Μα το έχω ετοιμάσει. Εκτός από το τραγούδι του Γιώργου Νταλάρα που ντύνει τους τίτλους της ταινίας, έχω συνθέσει τη μουσική για όλη την ταινία η οποία θα κυκλοφορήσει σε CD μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα. Θα την ακούσετε και θα μου πείτε πως σας φαίνεται!

Λένε ότι όταν είσαι καλλιτέχνης, είσαι σε πολλά επίπεδα. Εσείς το αποδείξατε με τη συγγραφή του Αιώνιου Δείπνου, ένα μυθιστόρημα με φαντασία, πλοκή και αμείωτη δράση. Σκέφτεστε δεύτερο αντίστοιχο βήμα? Θα έχουμε συνέχεια και στο συγγραφικό σας έργο?
Ναι, να είσαστε σίγουροι ότι μέσα στο μυαλό μου έχω ήδη το επόμενο βιβλίο. Απλά χρειάζομαι λίγο χρόνο για να κάτσω να το γράψω!

Σας γνωρίζω χρόνια, από την εποχή των ΟΝΕ και οφείλω από προσωπική εμπειρία να ομολογήσω ότι είστε από τους πιο αληθινούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Αυθόρμητος, ευγενικός αλλά χωρίς να χαρίζεται, πολύ σκληρός συνεργάτης και πολύ τρυφερός πατέρας. Νιώθετε ότι μετά τα εκατοντάδες projects με τα οποία κατά καιρούς έχετε καταπιαστεί, σας έχουν αλλάξει τον χαρακτήρα? Σας έχουν κάνει πιο σκληρό ή ήπιο, πιο απαιτητικό ή δοτικό, πιο καχύποπτο ή πιο ‘χαλαρό’?
Καταρχήν σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια.. Δεν τα ακούω και πολύ συχνά! Για πιο λόγο να με αλλάξουν όμως τα project και οι δουλειές μου; Αντίθετα, μαθαίνω συνέχεια από αυτά και μπορώ να γίνομαι ακόμα καλύτερος, εντάξει, μπορώ να ομολογήσω και περισσότερο επιλεκτικός σε πολλά επίπεδα. Είμαι από τη φύση μου απαιτητικός, τελειομανής αλλά πάντα δίκαιος. Μπορείτε να ρωτήσετε όλους τους συνεργάτες μου.

Σας γυρίζω στο πολύ κοντινό παρελθόν... Ο Σταύρος τελικά θα κάνει καριέρα? Θεωρείτε ότι θα το κυνηγήσει το όνειρό του ή δε θα μπει στο χορό (και στον χώρο) για να χορέψει?
Ο Σταύρος είναι εξαιρετικό ταλέντο και σίγουρα θα βρει τον δρόμο που του αξίζει. Εχω πει ότι θα είμαι δίπλα του σε ότι αποφασίσει να κάνει αν φυσικά ο ίδιος το θέλει. Το αν θα κάνει καριέρα ή όχι έχει να κάνει βέβαια τόσο με τις επιλογές του όσο και με το πόσο θα τον πιστέψουν οι άνθρωποι που θα τον αναλάβουν. Εγώ του εύχομαι τα καλύτερα.

Ποιο τραγούδι σας έχετε βαρεθεί να ακούτε? ;-)
Θα μπορούσα να πω την Κόκκινη Γραμμή λόγω της κατάστασης, αλλά δεν είναι δίκαιο. Είναι ένα κομμάτι που ταίριαξε με μια κατάσταση καλώς ή κακώς και βρήκε την ευκαιρία του να γίνει ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία. Αρά, μάλλον δεν το βαρέθηκα αλλά το αγαπώ ακόμα περισσότερο.

Και μία ερώτηση που την κάνω χρόνια αλλά που προς εσάς (και επειδή είστε συνθέτης και επειδή το μουσικό εργαστηράκι είναι ένα project μουσικής παιδείας) αυτή η ερώτηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία...
Αν είχατε την ευκαιρία να βάλετε ένα μόνο cd να παίξει σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας στο πλαίσιο ενός υποτιθέμενου μαθήματος Μουσικής Εκπαίδευσης ποιο θα ήταν αυτό?
Σίγουρα κάτι από τον Μάνο Χατζιδάκι ή τον Erik Satie .

Info:
Το Μουσικό Εργαστηράκι άνοιξε τις πόρτες του στις 15 Μαρτίου και βρίσκεται στην οδό Πανδώρας 54 στη Γλυφάδα.

http://www.mousikoergastiraki.gr/