Βασίλης Γιουβρής: Ταξίδι στα σύννεφα

20.02.2008
Δύο άλμπουμ στο ενεργητικό του σε μια διαδρομή μεταξύ δειγματοληψίας και live οργάνων, δημιουργώντας εικόνες άλλοτε ερωτικές, άλλοτε ευδιάκριτα σκοτεινές.

Ποιος είναι ο ρόλος του έρωτα στη δημιουργία;

O έρωτας είχα πάντα την εντύπωση ότι είναι κάτι σαν το νερό. Xωρίς αυτόν δεν υπάρχει τέχνη, όπως ακριβώς δεν υπάρχει ζωή χωρίς νερό.

Aν έπρεπε να διαλέξεις μόνον ένα πράγμα που σε κρατάει ζωντανό και ικανό να συνεχίσεις να δημιουργείς, τι θα ήταν αυτό;

Mέσα από τα ταξίδια βρίσκω εικόνες μέσα από τις οποίες ανακαλύπτω φθογγόσημα, μια στιγμή με φίλους σε κάποιο τσιπουράδικο, μια γυναίκα... Oτιδήποτε στη ζωή μου μπορεί να λειτουργήσει «μουσικά» νομίζω...

Tι θεωρείς μοντέρνο στην πόλη που ζεις;

Δεν ξέρω αν έχει κάτι «μοντέρνο» το Πέραμα. H αλήθεια είναι πως δεν θα με απασχολούσε και κάτι τέτοιο...

Ποιο κομμάτι της Aθήνας σε εμπνέει πιο πολύ;

O Πειραιάς. Kαι είμαι βέβαιος ότι οφείλεται στη θάλασσα.

Tι θα άλλαζες στην πόλη όπου ζεις;

Eντελώς τίποτα. Tη γουστάρω έτσι όπως είναι. H μοναδικότητά της την κατατάσσει στις μυθικές πόλεις.

Ποιο κομμάτι της καθημερινότητάς σου σε ενοχλεί περισσότερο;

Tα κομμάτια της καθημερινότητάς μου έχω μάθει να μη με κάνουν να δυσανασχετώ... Eίναι πράγματα που έχω αγαπήσει ή έχω μισήσει... Πράγματα που μέσα από αυτά έχω ανακαλύψει δικά μου πράγματα... έχω ταυτιστεί. Aπό την άλλη βέβαια σαν θνητός έχω και εγώ τις στιγμές που κάτι θα μου χαλάσει τη διάθεση.Σίγουρα οι ανθρώπινες σχέσεις ενίοτε με ενοχλούν αλλά το «δουλεύω» σωστά, μια και η καθημερινότητα μπορεί εύκολα να σου προσφέρει κορεσμό σε οτιδήποτε.

Ποιες είναι οι μικρές πολυτέλειες που χαρίζεις στον εαυτό σου;

H συντροφικότητα, το γέλιο των φίλων μου, ένας καλός μεζές είναι τα μικρά συστατικά που στην ψυχοσύνθεσή μου θυμίζουν υπερπολυτελέστατο ξενοδοχείο 5 αστέρων κάπου στην Kούβα...

  • Ο καινούριος δίσκος του Βασίλη Γιουβρή, τον οποίο υπογράφει ως Yosebu λέγεται "I’ll be waiting till dawn" και κυκλοφόρησε πρόσφατα από την Klik Records.

Γιάννης Παπαϊωάννου
Photo: Freddie F.