"The New Force of Painting" στο Φρυσίρα

12.03.2008
«The New Force of Painting. Γόνιμες Αντιπαραθέσεις στη Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Πρωτοπορία» είναι ο τίτλος της ομαδικής έκθεσης - των νέων αποκτημάτων της Συλλογής Φρυσίρα - που παρουσιάζονται στο μουσείο Φρυσίρα στην Πλάκα.
«The New Force of Painting. Γόνιμες Αντιπαραθέσεις στη Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Πρωτοπορία» είναι ο τίτλος της ομαδικής έκθεσης - των νέων αποκτημάτων της Συλλογής Φρυσίρα - που παρουσιάζονται στο μουσείο Φρυσίρα στην Πλάκα.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 27 Ιουλίου 2008, περιλαμβάνει έργα δεκατεσσάρων σύγχρονων Ευρωπαίων ζωγράφων. Οι συμμετέχοντες είναι οι εξής: Mateo Andrea (Γαλλία), Daryoush Asgar/Elizabeth Gabriel (Αυστρία), Bogumil Ksiazek (Πολωνία), Katinka Lampe (Ολλανδία), Frédérique Loutz (Γαλλία), Marcin Maciejowski (Πολωνία), Andrea Martinelli (Ιταλία), Florian Merkel (Γερμανία), Attila Szücs (Ουγγαρία), Aleksandar Stankoski (F.Y.R.O.M), Alexander Tinei (Μολδαβία), Arie van Geest (Ολλανδία), Grzegorz Wnęk (Πολωνία), Xiang Shi (Γαλλία).

Αφορμή για την έκθεση αυτή στάθηκε το γεγονός πως ενώ διανύουμε ήδη τα τελευταία χρόνια της πρώτης δεκαετίας του εικοστού πρώτου αιώνα και βρισκόμαστε εν τω μέσω ενός αδιαμφισβήτητου τεχνολογικού και επιστημονικού θριάμβου χωρίς προηγούμενο, το ερώτημα αναφορικά με το ποιες είναι οι διαφαινόμενες μελλοντικές κατευθύνσεις της σύγχρονης τέχνης και το αν αυτή μπορεί ακόμη να ανταποκριθεί με επιτυχία στα δεδομένα και τις απαιτήσεις της νέας εποχής εμφανίζεται πιο επίκαιρο από ποτέ. Η ιδιαίτερη μάλιστα σημασία του απορρέει από το γεγονός πως δεν θέτει απλά υπό ενδελεχή εξέταση το είδος, την αποτελεσματικότητα και τις μεθόδους της σύγχρονής της ζωγραφικής αλλά δεν διστάζει να επεκταθεί ακόμη και στην ίδια την αναγκαιότητα της ύπαρξής της στη σύγχρονη κοινωνία, καθώς επίσης στις δυνατότητες αυτής της κοινωνίας να τη συνθέσει, να την ανανεώσει ή έστω, απλώς και μόνο να την κρατήσει επίκαιρη και ζωντανή.

Υπό αυτό το πρίσμα, και με δεδομένη την πάγια πολιτική του Μουσείου Φρυσίρα να στηρίζει και να προωθεί με κάθε τρόπο τις σημαντικότερες νέες εικαστικές τάσεις που αναδύονται στο ελληνικό και ευρύτερο ευρωπαϊκό καλλιτεχνικό προσκήνιο, η έκθεση αυτή επιχειρεί μέσα από τα έργα των δεκατεσσάρων καλλιτεχνών από την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη να δώσει μια οριστική απάντηση, ή μάλλον μία δυναμική κατάφαση, αναφορικά με τις ευοίωνες προοπτικές της σύγχρονης ζωγραφικής.

Στην ουσία, η έκθεση αυτή αποτελεί ένα καλειδοσκόπιο των σημαντικότερων και πιο ελπιδοφόρων νέων Ευρωπαίων καλλιτεχνών οι οποίοι ανήκουν σε αυτό που, καταχρηστικά, θα μπορούσε να ονομαστεί «πρωτοπορία» για να αντιδιαστείλει την καινοτομία του έργου τους και την αυθεντικότητα του καλλιτεχνικού τους οράματος σε σχέση με τις ήδη υπάρχουσες τάσεις στο καλλιτεχνικό προσκήνιο της γηραιάς ηπείρου.

Δεκατέσσερις σύγχρονοι ζωγράφοι, λοιπόν, με πρωτοποριακές ιδέες, καταθέτουν τις προτάσεις τους για τις πιθανές μελλοντικές διαδρομές που θα μπορούσε να ακολουθήσει η εικαστική δημιουργία στον ευρωπαϊκό χώρο τα επόμενα χρόνια. Οι προτάσεις αυτές, πότε συγγενείς και πότε εκ διαμέτρου αντίθετες, αντιπαρατίθενται στα πλαίσια αυτής της έκθεσης προκειμένου να αποκαλύψουν εντέλει μια άγνωστη ακόμη στο κοινό εικόνα της σύγχρονης ζωγραφικής.

Την έκθεση συνοδεύει ένας εξαιρετικά ενδιαφέρων- επιμελημένος, δίγλωσσος πολυτελής κατάλογος.

Επιμέλεια έκθεσης: Χριστίνα Σωτηροπούλου

Εγκαίνια έκθεσης: 14 Μαρτίου 2008