NIVO { Ο Νίκος Βουρλιώτης ασκεί βέτο }

01.04.2008
Ξεκίνησε ως πολιτικός γελοιογράφος για να γίνει τελικά ο άνθρωπος που έβαλε το hip-hop στην καθημερινότητα και του πιο nerd Έλληνα. Σήμερα, στο top της καριέρας του ζητάει μέσα από τον τελευταίο του δίσκο «Veto» να του κλείσουμε το στόμα. Σιγά μην του κάνουμε τη χάρη!

Ξεκίνησε ως πολιτικός γελοιογράφος για να γίνει τελικά ο άνθρωπος που έβαλε το hip-hop στην καθημερινότητα και του πιο nerd Έλληνα. Σήμερα, στο top της καριέρας του, με δική του δισκογραφική εταιρεία με τίτλο Family the Label, δική του εκπομπή στην τηλεόραση του Mad, έχοντας μόλις πραγματοποιήσει την πρώτη τουκινηματογραφική εμφάνιση στην ταινία «Λούφα και απαλλαγή ι4» και ξεσηκώνοντας τον κόσμο με τα πάρτι του, ζητάει μέσα από τον τελευταίο του δίσκο «Veto» να του κλείσουμε το στόμα. Σιγά μην του κάνουμε τη χάρη!

Πόσο συμπτωματικός είναι ο τίτλος VETO του νέου σου cd με τα όσα συμβαίνουν στην επικαιρότητα;

Η αλήθεια είναι πως παρακολουθούμε τα πράγματα, μας ενδιαφέρουν κι αυτό μας δίνει την ευκαιρία να είμαστε επίκαιροι. Έτσι κι αυτό το cd δημιουργήθηκε υπό την επήρεια των γεγονότων.

Και τι κάνεις λοιπόν;

Έτσι όπως έχουν γίνει όλα στη ζωή μας, δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά, οπότε το βέτο είναι το μοναδικό δικαίωμα που μας έχει μείνει. Το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, για παράδειγμα, πιστεύω πως δεν θα έχει για μας θετική έκβαση. Άλλωστε οι κυβερνήσεις όλα τα χρόνια αντί ν ασχοληθούν με την εξωτερική μας πολιτική, σκοτώνονταν για το ποιος θα πάρει την καλύτερη καρέκλα, με σκάνδαλα, διαφθορά και τον κάθε Ζαχόπουλο.

Εσύ δηλαδή μέσα από τους στίχους σου επιδιώκεις ν αφυπνίσεις τον κόσμο;

Όχι, εμένα ο σκοπός μου είναι να αφυπνίσω πρώτα τον εαυτό μου. Διότι είναι πολύ εύκολο να χαθείς δουλεύοντας μέσα σ' αυτό το σύστημα. Η δουλειά μου είναι ένας τρόπος να μείνω στην ουσία και να μην ξεχνώ το λόγο που ξεκίνησα. Κοίτα έξω τον κόσμο, όλοι φέρονται σαν ρομπότ. Η σημερινή κοινωνία ζει σ' ένα λήθαργο.

Τι πιστεύεις ότι θα φέρει την αλλαγή;

Έχουν αποτύχει πολλά συστήματα που έχουν δοκιμαστεί. Το μοναδικό πράγμα που έχει μείνει ως τελευταία ευκαιρία είναι η τέχνη. Αυτό που έλεγε ο Μπρεχτ, ότι η τέχνη είναι η διαδικασία ανάτασης του ανθρώπου προς τις ιδέες και το Θεό. Αλλά αν λες τέτοια, στο τέλος κινδυνεύεις να χαρακτηριστείς από γραφικός μέχρι αντιεξουσιαστής.

Εσύ σε τι ασκείς βέτο και πότε;

Πάντα και σε όλους τους τομείς. Έχω πλάνο στη ζωή μου. Για το πώς θέλω να ζω, πού να είμαι, με ποιους να είμαι. Άρα σε κάθε τομέα βρίσκω σημεία που θέλω να ασκήσω βέτο. Σε αντίθετη περίπτωση πας με το κύμα και όπου σε βγάλει.

Ανά περιόδους έχεις δεχτεί πολλές επικρίσεις, όπως ότι είσαι ο άνθρωπος που έβαλε το hip-hop, που η φιλοσοφία του είναι αντίδραση, στα μπουζούκια. Πώς ένιωσες;

Στην αρχή με πειράζανε τέτοια σχόλια, διότι ήξερα μέσα μου ότι τα έκανα όλα καλοπροαίρετα. Στην πορεία όμως απλά κατάλαβα πως κανείς δεν σου χρωστάει καλό λόγο. Σημασία τελικά έχει πώς νιώθω εγώ και πιστεύω ότι είμαι πολύ τίμιος απέναντι σε όλο αυτό.

Εννοείς ότι ποτέ δεν μπήκες στον πειρασμό να το παίξεις κάτι άλλο από αυτό που είσαι;

Ποτέ δεν το έπαιξα κάτι άλλο από αυτό που είμαι. Σε αντίθεση με τους άλλους του είδους, που ξεκίνησαν underground και μετά το έριξαν στα r n b party και στο τέλος θα το ξεχάσουν κι αυτό, διότι έπιασαν δουλειά σε τράπεζα. Άρα δεν μ ενδιαφέρει τι λένε. Ξέρω πως όταν πάψω να το νιώθω, θα πάψω και να το κάνω!

Κι τι θα κάνεις όταν πάψεις να κάνεις αυτό που κάνεις;

Ίσως να ξαναγυρίσω στην πολιτική γελοιογραφία που έκανα παλιότερα. Θα παραμείνω όμως καλλιτέχνης.

Δεν θα στραφείς στην τηλεόραση, αφού ούτως ή άλλως έχεις εκπομπή τόσα χρόνια και ξέρεις το μέσο;

Μου αρέσει η τηλεόραση. Απλώς δεν μου αρέσει ο τρόπος με τον οποίο γίνεται. Σήμερα αυτό που σε κρίνει είναι οι μετρήσεις της AGB και όλο αυτό σου στερεί το δημιουργικό κομμάτι. Και το ρίσκο.

Θα δοκίμαζες ποτέ να κάνεις κάποια άλλη εκπομπή;

Τι, ν αντικαταστήσω τον Αρναούτογλου; Όχι, ευχαριστώ, δεν θα πάρω. Ανά περιόδους μου έχουν γίνει προτάσεις για διάφορες εκπομπές, ακόμα και για κριτική επιτροπή στο Fame Story. Δεν θέλω τέτοια τηλεόραση. Θέλω να κάνω αυτό που λείπει, αυτό που είμαι πέρα από τη μουσική. Μια εκπομπή για το πώς βλέπουμε τα πράγματα.

Ποιον παραδέχεσαι τηλεοπτικά;

Τον Λάκη Λαζόπουλο. Είναι μοναδικός σ' αυτό που κάνει, όπως και ο Πανούσης.Είμαι μεγάλος θαυμαστής του τρόπου με τον οποίο ο Λάκης παρουσιάζει όλο αυτό το πράγμα. Έχουμε και μια καλή σχέση. Αλλά δεν θέλω να πω περισσότερα, μη φανεί ότι εκμεταλλεύομαι τη δημοτικότητά του.

Η συμμετοχή σου στο «Λούφα και παραλλαγή» σου θύμισε καθόλου τα στρατιωτικά σου χρόνια;

Φυσικά. Πήγα φαντάρος όταν η θητεία ήταν δύο χρόνια, σε ένα μαύρο τάγμα στη Χίο. Η αλήθεια είναι πάντως πως με τα γυρίσματα της ταινίας ένοιωσα ότι έκανα δεύτερη θητεία. Πολύ κρύο και κοντομάνικο. Εκεί στα γυρίσματα έκανα πολλές συζητήσεις με τα παιδιά και κατέληξα στο ίδιο συμπέρασμα που είχα βγάλει όταν ήμουν φαντάρος. Κάτι δεν πάει καλά με αυτό το σύστημα. Ο στρατός είναι το γνήσιο υποσύνολο της κοινωνίας μας, με ρουσφέτια, μπινιές και μαλακίες.

Πιστεύεις δηλαδή πως θα έπρεπε να καταργηθεί η υποχρεωτική στράτευση;

Φυσικά. Οι νέοι άνθρωποι σήμερα πρέπει να έχουν δικαίωμα επιλογής για το πώς γουστάρουν να ζήσουν και να έχουν ευκαιρίες.

Έκανες κάτι για να προσαρμοστείς στο ρόλο;

Ναι. Έπρεπε να ξυρίσω το μούσι μου και δεν μου αρέσω χωρίς αυτό. Το χειρότερο ήταν ότι έπρεπε να προσαρμοστώ στο πολύ κρύο.

Έχεις ασκήσει ποτέ βέτο σε κάποια γκόμενα;

Πολλές φορές. Για τα ναρκωτικά, ας πούμε, είμαι εναντίον. Έχει τύχει πολλές φορές να ξεκινάω μια σχέση και να το θέτω αυτό ως όρο.

Εσένα σου έχουν ασκήσει ποτέ βέτο γκόμενες;

Μου έχουν ασκήσει βέτο για τη δουλειά μου, για τον τρόπο με τον οποίο την παρουσιάζω και για τα video clips.

Και τι κάνεις σ' αυτή την περίπτωση;

Προσπαθώ να εξηγήσω ότι όλο αυτό μετά από κάποιο σημείο είναι δουλειά και δεν έχει να κάνει με πραγματικές συνθήκες. Επειδή έχουμε 10 γυναίκες στο video clip, δε σημαίνει ότι πηγαίνουμε σώνει και καλά με όλες.

Ποιο είναι το πιο τρελό πέσιμο που σου έχει κάνει γυναίκα;

Και μόνο το πέσιμο που λες για μένα είναι ακραίο. Δεν είμαι συνηθισμένος. Εμείς στη γενιά μου κάναμε καμάκι. Αυτά που βλέπαμε στις ταινίες του Δαλιανίδη τα κάναμε. Το γεγονός ότι έχει αντιστραφεί αυτό το πράγμα το βλέπω με ενδιαφέρον. Είναι ένα στοιχείο που μου δείχνει ότι έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Έχει αλλάξει ο ρόλος της γυναίκας, ακόμη και η αυτοπεποίθησή της. Το βλέπω καλοπροαίρετα. Δεν το απαξιώνω.

Τι είναι αυτό που σε ξενερώνει σε μια γυναίκα;

Να βρίζει και να πίνει. Με τρελαίνει αυτό, να πίνει μια γκόμενα και να γίνεται ντίρλα.

Έχεις κάποιο πρότυπο γυναίκας που θα θελες να ρίξεις στο κρεβάτι;

Δεν υπάρχει πρότυπο. Υπάρχουν 5 γκόμενες στο Hollywood με τις οποίες θα μπορούσα να πάω μαζί τους. Η Angelina Jolie ή η Jessica Alba. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτές είναι και το πρότυπο της γυναίκας που θα ήθελα να έχω δίπλα μου.

Τι θέλεις να έχει μια γυναίκα για να είσαι μαζί της;

Βασικό είναι να μπορώ να επικοινωνώ μαζί της. Να καταλαβαίνει ποιος είμαι και τι είμαι.

Είσαι σταθερός στις σχέσεις σου;

Ναι. Ok, είχα και αποτυχημένες σχέσεις, αλλά προσπαθώ να είμαι σταθερός.

Στα video clips και στις φωτογραφήσεις εμφανίζεσαι με το gangsta style. Έτσι είσαι και στη ζωή σου;

Φυσικά, και ανέκαθεν ήμουν έτσι. Από το σχολείο πήγαινα με ψάθινο καβουράκι και με παπούτσια χωρίς κορδόνια κι επειδή δεν υπήρχαν τότε τα buggy, έπαιρνα παντελόνια 800 νούμερα μεγαλύτερα, κι ήμουνα σαν χέστης. Το προτιμούσα από το παντελόνι που φορούσαν οι συμμαθητές μου, το τζιν το ελαστικό που έκανε χωρίστρα και σκεφτόμουν «ρε πούστη μου πώς το βγάζουν!».

Δεν σε κοιτούσαν περίεργα;

Κάποιες χρονιές ήμουν σαν ούφο. Μην κοιτάς που τώρα έχει γίνει mainstream αυτό το πράγμα. Πλέον έχει γίνει lifestyle. Παλιότερα όμως, όταν δεν ήταν mainstream αυτό το πράγμα και το hip hop το άκουγαν 300 άνθρωποι μόνο, βγαίναμε έξω και μας κοιτούσαν, σαν να ήμασταν τίποτε φρίκουλες.

Πάντως σήμερα φαίνεται πως έχεις εμπνεύσει κι άλλους καλλιτέχνες, αφού βλέπουμε τριγύρω μας πολλούς wannabe Νivo.

Το συγκεκριμένο life style δεν είναι δική μου ανακάλυψη. Κι εγώ το έχω δει και το έχω προσαρμόσει πάνω μου. Εγώ θέλω να σταθώ στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται ο καθένας τη δουλειά του και τις ιδέες του. Εκεί ναι, υπάρχουν πολλοί wanna be Βουρλιώτηδες. Πέρα από το πώς θα ντυθούν, είναι ο τρόπος τους, η άποψη «ας κάνουμε αυτό που το έχει κάνει ο Νivo». Αυτό βλέπω εγώ ως αρνητικό και μη δημιουργικό.

Πώς περνάς τη μέρα σου;

Καλώς ή κακώς το πρόγραμμά μου είναι πάρα πολύ πιεσμένο και ουσιαστικά, για να μπορώ ν αντεπεξέλθω σε όλες αυτές τις υποχρεώσεις, υπάρχει ένας συντονισμός, τον οποίο κάνει ο Χρήστος Τερζίδης, ο μάνατζέρ μου. Κάθε Κυριακή μου στέλνει ένα e-mail, το πρόγραμμά μου που αφορά στην εβδομάδα ή και στο μήνα.

Ελεύθερο χρόνο δεν έχεις...

Δεν έχω ελεύθερο χρόνο, δημιουργώ όμως. Γιατί θέλω πλέον να μπορώ να απολαμβάνω όλα αυτά τα πράγματα που γίνονται γύρω μου. Θεωρώ ότι ο ελεύθερος χρόνος σήμερα είναι συνυφασμένος με τον πολιτισμό. Μπορείς να διαβάσεις, να βγεις, να κάνεις ουσιαστικά πράγματα, να έχεις χόμπι. Όταν δεν έχεις ελεύθερο χρόνο, δεν υπάρχει πολιτισμός. Υπάρχει μόνο τηλεόραση, φαϊ και σκατό. Τέλος.

Και τι σ' αρέσει να κάνεις;

Τον τελευταίο καιρό πάω γυμναστήριο. Επίσης θέλω πλέον να καταργήσω τον παραδοσιακό τρόπο που έπαιζα μέχρι σήμερα μουσική. Να παίζω δηλαδή με καινούργια μηχανήματα. Βρίσκομαι σε μια περίοδο οργάνωσης ενός συστήματος που θα μου επιτρέπει να παίρνω τον υπολογιστή μου και να πηγαίνω να παίζω στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στην Κρήτη, πολύ διαφορετικά πια.

Καλά, η κοπέλα σου πότε σε βλέπει;

Με βλέπει. Βρίσκω το χρόνο. Οι άνθρωποι του περιβάλλοντός μου με βλέπουν. Έχω φροντίσει να μένω δίπλα στους γονείς μου, για να μπορώ να τους βλέπω.

Με ποιους θα ήθελες να συνεργαστείς δισκογραφικά;

Με τη Γλυκερία. Τη θεωρώ πολύ αυθεντική, είναι εξαιρετική φωνή κι έχει όλες τις προδιαγραφές για να κάνεις μαζί της πολύ ωραία πράγματα. Ίσως κι αυτό το γονίδιο που έχουμε με τη Μικρά Ασία να μου λέει κάτι.

Δεν φοβάσαι ότι μπορεί ν αρχίσουν να σου την πέφτουν;

Δεν με αφορά. Αν καθόμουν όλα αυτά τα χρόνια ν ακούσω τον έναν και τον άλλο, θα ήμουν κάτι άλλο. Ο διεκπεραιωτής των θέλω των άλλων. Εγώ δεν είμαι αυτό.

Τώρα που μπήκες και στον κινηματογράφο, για πες μας και με ποιον ηθοποιό θα ήθελες να παίξεις;

Με τον Μάνο Κατράκη, αλλά δεν ζει.

Κάποιος άλλος δεν υπάρχει;

Δεν μπορώ να σκεφτώ κανέναν τώρα.

Απωθημένα έχεις;

Ότι δεν πήγα στο πανεπιστήμιο. Τα φόρτωσα στον κόκορα. Ήμουν ηλίθιος.