Κάρλο Φελτρινέλι, Senior Service

02.02.2001
Το "Senior Service, η ζωή και ο θάνατος ενός ανήσυχου εκδότη", είναι ουσιαστικά η βιογραφία του πατέρα του συγγραφέα, Τζαντζάκομο Φελτρινέλι, ιδρυτή του ομώνυμου εκδοτικού οίκου.
Tι είναι εκδότης; Ο εκδότης είναι ένα "καροτσάκι" μηνυμάτων σε τυπωμένο χαρτί. Δεν έχει τίποτα να διδάξει, δεν έχει κανένα κήρυγμα να εκφωνήσει. Χωρίς να ξέρει τίποτα, πρέπει να τα κάνει όλα γνωστά. Ο εκδότης μπορεί να αντιμετωπίσει τη δουλειά του στη βάση μίας πολύ ριψοκίνδυνης υπόθεσης εργασίας: "πως όλα πρέπει να αλλάξουν και θα αλλάξουν".
Το "Senior Service, η ζωή και ο θάνατος ενός ανήσυχου εκδότη", είναι ουσιαστικά η βιογραφία του πατέρα του συγγραφέα και ιδρυτή του ομώνυμου εκδοτικού οίκου.
Ποιος είναι όμως ο Τζαντζάκομο Φελτρινέλι; Ο Τζαντζάκομο Φελτρινέλι υπήρξε μία από τις πιο εμβληματικές μορφές της σύγχρονης ιταλικής ιστορίας. 'Eγινε γνωστός σ ' όλο τον κόσμο, όταν σε συνεννόηση με τον Μπόρις Πάστερνακ και παρά την αντίδραση των Σοβιετικών αρχών, πρωτοδημοσίευσε το μυθιστόρημα "Δόκτορ Ζιβάγκο".
Ως εκδότης υπήρξε τολμηρός, πρωτοποριακός και ανοιχτός σε κάθε νέα φωνή. Χωρίς προκαταλήψεις και με καινοτόμο σκέψη, προσπάθησε να αλλάξει ριζικά τον τρόπο έκθεσης των βιβλίων. Διαβλέπει νέες δυνατότητες στις πωλήσεις με δόσεις, μέσω ταχυδρομείου, στη δημιουργία ενός "κλαμπ" του βιβλίου και σε άλλες εμπορικές πρωτοβουλίες που υπερβαίνουν το γνωστό δίκτυο διανομής. Παράλληλα, προσπαθεί με μεθόδους μη συμβατικές να τραβήξει το κοινό.
Τη δεκαετία του '60 γνωρίζεται με τον Κάστρο και τον Τσε Γκεβάρα, ενθουσιάζεται με την Κουβανέζικη επανάσταση και προσπαθεί να μεταφυτεύσει τις αρχές της στην Ιταλία. Στις αρχές της δεκαετίας του '70, οι ιταλικές αρχές τον κατηγορούν για τρομοκράτη και ο θάνατος του -βρέθηκε νεκρός πάνω σ 'ένα πυλώνα της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού έξω από το Μιλάνο- προκάλεσε αίσθηση στην κοινή γνώμη.
Σήμερα 30 χρόνια μετά, ο γιος του, Κάρλο Φελτρινέλι, έγραψε τη βιογραφία του πατέρα του, αναβιώνοντας μερικά από τα πιο κρίσιμα χρόνια της πολιτικής και πολιτιστικής ιστορίας της Ευρώπης.

Εκδόσεις Καστανιώτη
Τίτλος: Senior Service, η ζωή και ο θάνατος ενός ανήσυχου εκδότη
Συγγραφέας: Κάρλο Φελτρινέλι
Μετάφραση: Δημήτρης Δεληολάνης
Σελίδες: 484
Τιμή: 8.000
ISBN: 960-03-2965-6