Τα Ρομπότ επιστρέφουν... μιλούν, τρέχουν, κολυμπούν, πετούν!

04.12.2014
Ρομπότ που μιλούν, τρέχουν, κολυμπούν, πετούν, πηγαίνουν στο διάστημα, ρομπότ που καθαρίζουν το σπίτι, που χρησιμοποιούνται στην αρχιτεκτονική και στην εκπαίδευση και ρομπότ που αλληλεπιδρούν με τον άνθρωπο, όλα θα βρίσκονται στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Την Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014, από τις 17:00 μέχρι τις 21:00, η Διαδραστική Έκθεση γεμίζει για δεύτερη φορά με ρομπότ. Μικροί και μεγάλοι θα μπορέσουν να έρθουν σε επαφή με τα ρομπότ, να διαδράσουν μαζί τους, αλλά και να γνωρίσουν τους ερευνητές-κατασκευαστές που τα ανέπτυξαν και να τους θέσουν τα ερωτήματά τους.

Την ίδια ημέρα η εκδήλωση περιλαμβάνει παρουσιάσεις για τη ρομποτική, περιήγηση στα διαδραστικά εκθέματα και προβολή με τίτλο «Επιστροφή στη Σελήνη για πάντα» στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από τη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ-ΕΜΠ), το Εργαστήριο Αυτομάτου Ελέγχου του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Ε.Μ.Π., το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, και το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.

Η είσοδος στην εκδήλωση την Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου είναι ελεύθερη για το κοινό. Απαραίτητα είναι μόνο τα δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα πραγματοποιηθεί από το Ταμείο του Ιδρύματος Ευγενίδου από τις 16:30 της ίδιας ημέρας.

Οι χώροι είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα (είσοδος από οδό Πεντέλης 11). Σε όλους τους ορόφους των κτηριακών εγκαταστάσεων του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι εφικτή η μετακίνηση χρηστών/χρηστριών αναπηρικού αμαξιδίου. Επίσης υπάρχει προσαρμοσμένος χώρος υγιεινής για ΑμεΑ, ενώ οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.



«Τα ρομπότ επιστρέφουν…»
Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

17:00 – 21:00 Έκθεση ρομποτικών πρωτοτύπων στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Στην έκθεση συμμετέχουν μεταξύ άλλων: το Εργαστήριο Αυτομάτου Ελέγχου του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Ε.Μ.Π., το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Ε.Μ.Π., το Εργαστήριο Ολοκληρωμένων Συστημάτων του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", το Εργαστήριο Τεχνολογίας Γνώσεων και Λογισμικού του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Ι.Π.Τ) του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", η Ελληνική Πύλη Ρομποτικής (www.grobot.gr) καθώς και σχολικές ομάδες που έχουν βραβευτεί για τα ρομπότ τους.

Η Έκθεση περιλαμβάνει ανθρωποειδή ρομπότ που μιλούν και αλληλεπιδρούν με τον άνθρωπο, ρομπότ που χρησιμοποιούνται στην ιατρική, μικρορομπότ που εκτελούν υπηρεσίες ακριβείας, διαστημικά ρομπότ, ρομποτικά ψάρια που εξομοιώνουν τα αληθινά, τα οποία θα δείτε σε δράση στο νερό, και ρομπότ-έντομα που κινούνται με μικροδονήσεις χρησιμοποιώντας ως αποκλειστική πηγή ενέργειας το φως του ήλιου. Θα δείτε ανθρωποειδή ρομπότ στο ύψος του ανθρώπου, ρομπότ που πλοηγούνται στον χώρο και αποφεύγουν εμπόδια, ρομπότ που κινούνται σε λαβύρινθο, ρομποτικές σκούπες και σφουγγαρίστρες, ρομπότ που παίζουν μπάσκετ, ρομπότ που εξουδετερώνουν οξέα και πετούν τα σκουπίδια! Όλα θα είναι εκεί για να «δείξουν» τις δυνατότητές τους, αλλά και να διαδράσουν με τους επισκέπτες!

18:00, 19:00 και 20:00 Παρουσίαση: Ρομποτική για αρχάριους στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Τι εννοούμε όταν μιλάμε για ρομπότ και τι είναι η ρομποτική; Ποιες είναι οι εφαρμογές της στην καθημερινή ζωή; Η παρουσίαση αυτή ξεκινά από το αρχαιότερο ρομπότ του κόσμου και φτάνει μέχρι τα σύγχρονα ρομπότ. Μέσα από παραδείγματα, θα ανακαλύψετε από ποια μέρη αποτελείται ένα ρομπότ, πώς μπορείτε να φτιάξετε και εσείς το δικό σας και ποιοι είναι οι δικτυακοί τόποι, όπου μπορεί να ανατρέξει κάποιος για ενημέρωση – βοήθεια και συμμετοχή σε διαδικτυακές ομάδες. Τέλος, θα δείτε ζωντανά κάποια παραδείγματα προγραμματισμού, λειτουργίας των αισθητήρων σ’ ένα ρομπότ, καθώς και πώς μπορούμε να πλοηγούμε το ρομπότ μας χρησιμοποιώντας το κινητό μας.

18:30, 19:30 και 20:30 Προβολή στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο με τίτλο «Επιστροφή στη Σελήνη για πάντα».

Η παράσταση αυτή ξεκινά με την πρώτη εποχή της διαστημικής εξερεύνησης και τις γνώσεις που αποκομίσαμε από αυτήν σχετικά με τον κοντινότερό μας γείτονα στο Διάστημα. Στη συνέχεια παρουσιάζει τον διαγωνισμό Google Lunar XPrize για την επιτυχή προσσελήνωση και λειτουργία ενός ρομπότ στη Σελήνη από μια ομάδα χρηματοδοτούμενη με ιδιωτικούς πόρους. Ελάτε να παρακολουθήσετε έναν αγώνα για την επιστροφή στη Σελήνη 40 χρόνια μετά τις ιστορικές αποστολές «Απόλλων». Δείτε πώς ένας διεθνής διαγωνισμός μάς ωθεί σε μια νέα εποχή Σεληνιακής εξερεύνησης. Ενημερωθείτε σχετικά με τις υπάρχουσες πηγές πληροφοριών για τη Σελήνη και ανακαλύψτε ποιο μπορεί να είναι το μέλλον της ανθρωπότητας εκεί.

Ευχαριστούμε θερμά τον Καθηγητή Ιωάννη Βασιλείου, Διευθυντή του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ-ΕΜΠ), τον Καθηγητή Ευάγγελο Παπαδόπουλο από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Ε.Μ.Π., τον Δρ. Κώστα Καρπούζη, Κύριο Ερευνητή στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ-ΕΜΠ) και τον κ. Φίλιππο Μπεβεράτο από το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος για την πολύτιμη βοήθειά τους στη διοργάνωση της εκδήλωσης.


Εβδομάδα Ρομποτικής στο Ίδρυμα Ευγενίδου
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

Ολόκληρη η εβδομάδα από τις 15 έως τις 21 Δεκεμβρίου θα είναι αφιερωμένη στην ρομποτική. Κατά τη διάρκειά της διοργανώνονται στο Ίδρυμα Ευγενίδου εργαστήρια με θέμα την ρομποτική και με ελεύθερη είσοδο, για μικρούς και μεγάλους. Απαραίτητη είναι η δήλωση συμμετοχής. Ακολουθούν σύντομες περιγραφές των εργαστηρίων:

Εργαστήριο: «Βοηθώντας τα παιδιά με την ρομποτική».
Τρίτη 16 Δεκεμβρίου, ώρες: 18:00 – 19:30, στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου.
Το εργαστήριο αυτό απευθύνεται σε γονείς και εκπαιδευτικούς, που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο της ρομποτικής, αλλά θέλουν να βοηθήσουν τα παιδιά να ξεκινήσουν να ασχολούνται με αυτό. Στο εργαστήριο θα παρουσιαστούν οι βασικές αρχές της ρομποτικής, προτάσεις για τα παιδιά κάθε ηλικίας αλλά και πηγές, έτοιμα κιτ και περιεχόμενο, προκειμένου να ξεκινήσει κάποιος να ασχολείται με την ρομποτική. Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να θέσουν τις ερωτήσεις τους και να λύσουν τις απορίες τους. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 50 άτομα.
Για την συμμετοχή γονιών και εκπαιδευτικών στο εργαστήριο «Βοηθώντας τα παιδιά με την ρομποτική», την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου, είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στον σύνδεσμο που ακολουθεί:
https://www.eventora.com/en/Events/boh8wntas-ta-paidia-me-thn-rompotikh

Το εργαστήριο θα επαναληφθεί την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου, ώρες: 18:00 – 19:30, στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου. Για την συμμετοχή γονιών και εκπαιδευτικών στο εργαστήριο «Βοηθώντας τα παιδιά με την ρομποτική», την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου, είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στον σύνδεσμο που ακολουθεί: https://www.eventora.com/en/Events/boh8wntas-ta-paidia-me-thn-rompotikh-2

Εργαστήριο ψηφιακής αφήγησης: «Από την ιστορία του τροχού... στα ρομπότ».
Τρίτη 16 Δεκεμβρίου, ώρες: 10:00 – 12:30, στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε μαθητικές ομάδες Γυμνασίου και Λυκείου.

Η αποστολή των μαθητών στο εργαστήριο αυτό είναι να «αφηγηθούν ψηφιακά» την ιστορική εξέλιξη των τεχνολογικών λύσεων ή εφευρέσεων για την εξυπηρέτηση μιας ανάγκης του ανθρώπου, που θα επιλέξουν εμπνεόμενοι από ρομποτικές εφαρμογές.
Θα αναζητήσουν σχετικές πληροφορίες από πηγές στη βιβλιοθήκη και στο Διαδίκτυο και θα δημιουργήσουν ιστοσελίδες συνθέτοντας κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο. Το εργαστήριο σχεδίασε ο κ. Θεμιστοκλής Γκιών, Σχεδιαστής Εκπαιδευτικών Προγραμ-μάτων και Ιδρυτής του Flow Athens, και υλοποιείται από τον ίδιο και τους βιβλιοθηκονόμους του Ιδρύματος.

Το εργαστήριο θα επαναληφθεί την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου, 10:00 με 12:30.
Για την συμμετοχή στο εργαστήριο «Από την ιστορία του τροχού... στα ρομπότ» είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο: 210 9469 631.

Εργαστήριο: «Παίζοντας» με ρομπότ.
Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου, ώρες: 18:00 – 20:00, στο Εργαστήριο Τεχνολογίας (UTech Lab) του Ιδρύματος Ευγενίδου. Το εργαστήριο αυτό απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου.

Στο εργαστήριο αυτό τα παιδιά θα μάθουν πώς μπορούν να μετατρέψουν ένα απλό παιδικό παιχνίδι σε ρομπότ. Η αποστολή τους θα είναι να προσθέσουν τους κατάλληλους αισθητήρες στο παιχνίδι-ρομπότ και να το προγραμματίσουν, ώστε να μπορεί να αποφεύγει τα εμπόδια καθώς πλοηγείται στον χώρο.

Το εργαστήριο θα επαναληφθεί την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου, ώρες: 18:00 – 20:00, στο Εργαστήριο Τεχνολογίας (UTech Lab) του Ιδρύματος Ευγενίδου. Για την συμμετοχή στο εργαστήριο «Παίζοντας» με ρομπότ είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο: 210 9469 694.


Εργαστήριο ρομποτικής: «Επιστροφή στη Σελήνη».
Σάββατο 20 Δεκεμβρίου, ώρες: 9:30 – 14:15, στο Εργαστήριο Τεχνολογίας (UTech Lab) του Ιδρύματος Ευγενίδου. Το εργαστήριο αυτό απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Α’ Λυκείου.
Το εργαστήριο αποτελείται από δύο μέρη:
1ο Μέρος, Ο κύκλος του μηχανικού – Engineering Design Process (EDP): Μέσα από την αντιμετώπιση μιας πρόκλησης που αφορά στον σχεδιασμό και στην κατασκευή ενός οχήματος «ρομπότ», που μπορεί να κινείται στην επιφάνεια της Σελήνης, οι συμμετέχοντες θα εισαχθούν στον τρόπο που εργάζεται ένας μηχανικός (κύκλος του μηχανικού), προκειμένου να ανταποκριθεί σε οποιοδήποτε πρόβλημα. 2ο μέρος, Πλοήγηση - αποφυγή εμποδίων: Στο δεύτερο μέρος του workshop οι συμμετέχοντες, εφαρμόζοντας τώρα τον κύκλο του μηχανικού, ο οποίος τους παρουσιάστηκε στο 1ο μέρος, λύνουν το πρόβλημα της πλοήγησης του οχήματος στον χώρο και της αποφυγής τυχόν εμποδίων που θα βρεθούν στην πορεία του, μετατρέποντας ουσιαστικά το όχημα σε κανονικό ρομπότ.
Για την συμμετοχή στο εργαστήριο ρομποτικής: «Επιστροφή στη Σελήνη» είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο: 210 9469 694.

Οι χώροι είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα (είσοδος από οδό Πεντέλης 11). Υπάρχει δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης συνεννόησης με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936 177143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected], ενώ οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις του Ιδρύματος Ευγενίδου μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα του: http://www.eef.edu.gr