Woody Allen (Nocturne/Astraia)

28.05.2008
Η στήλη καλωσορίζει με χαρά μία νέα ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία, την Astraia Music. Σε μια εποχή που όλοι απλώς εσχατολογούν για το μέλλον της μουσικής, χωρίς να αντιπροτείνουν κάτι ουσιώδες ως εναλλακτική λύση, είναι, αν μη τι άλλο, παρήγορο να βλέπει κανείς ανθρώπους που κατέχουν το αντικείμενο

Η στήλη καλωσορίζει με χαρά μία νέα ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία, την Astraia Music. Σε μια εποχή που όλοι απλώς εσχατολογούν για το μέλλον της μουσικής, χωρίς να αντιπροτείνουν κάτι ουσιώδες ως εναλλακτική λύση, είναι, αν μη τι άλλο, παρήγορο να βλέπει κανείς ανθρώπους που κατέχουν το αντικείμενο (αλλά και τη δουλειά, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για εμπόριο), να στηρίζονται αυτόνομα στις δικές τους δυνάμεις και να προχωρούν σε εύστοχες εισαγωγές/διανομές με γνώμονα τα κενά της αγοράς, την ποιότητα της μουσικής και την αισθητική των εκδόσεων. Η γαλλική εταιρεία Nocturne μόνο τυχαία δεν είναι και οι κυκλοφορίες της σειράς BD CINE είναι εξαιρετικές και για τους συλλέκτες και για τους αμύητους ακροατές. Το concept είναι το εξής: Κάθε (διπλό) CD μπαίνει ένθετο σε μία πολυτελή κασετίνα με bonus ένα 36σέλιδο βιβλιαράκι το οποίο έχουν φιλοτεχνήσει μερικοί από τους πιο διάσημους κομίστες των τελευταίων ετών: Λουστάλ, Καρίτ, Αλέν Πονσελέ, Μισέλ Κονβερσάν, Φιλίπ Πεσέ, Σερά, Ανί Γκετζινγκέρ, Κορμπόζ, Ποθιέ. Οι μουσικές επιλογές καλύπτουν κυρίως την τριακονταετία 1925-1955 και τα κόμικς αφηγούνται με τον δικό τους τρόπο την ιστορία του τιμώμενου προσώπου.

Στη διπλή συλλογή-φόρο τιμής στο Γούντι Αλεν, για παράδειγμα, όλα τα κομμάτια που λατρεύει και ο ίδιος και που το ευρύ κοινό, κυρίως το ευρωπαϊκό, έμαθε από ταινίες όπως το «Μέρες Ραδιοφώνου», διαδέχονται το ένα το άλλο σε μία ρετρό παρέλαση ήχων από ένα μακρινό και γραφικό παρελθόν, όπου το swing ήταν το απόλυτο trend και το rock n roll δεν είχε ακόμα εισβάλει στην αμερικανική κουλτούρα: Λούι Αρμστρονγκ, Ντιούκ Ελινγκτον, Μπένι Γκούντμαν, Τζάνγκο Ράινχαρτ κ.ο.κ. Αν σας αρέσει η παλιομοδίτικη τζαζ και βρίσκετε το φύσημα στις προπολεμικές ηχογραφήσεις δείγμα γνησιότητας και ομορφιάς και όχι λεκέ χαϊφιντελισμού στο ολοκαίνουριο CD player σας, θα βρείτε εδώ τα ηχητικά συστατικά που χρειάζεστε για να μεταφέρετε την ατμόσφαιρα του «Μανχάταν» (της ταινίας, όχι της πόλης) στο διαμέρισμά σας.

Σπήλιος Λαμπρόπουλος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ