21 (Columbia/SonyΒΜG)

01.07.2008
Μία φαινομενικά μέτρια ταινία που είναι όντως, εχμ, μέτρια (και σε κάνει να αναρωτιέσαι με ποιον διαστροφικό του φίλο έβαλε στοίχημα ο Κέβιν Σπέισι ότι, μετά το «Αmerican Βeauty» δεν θα ξανάπαιρνε μέρος σε ταινία αξιώσεων - μέχρι στιγμής το έχει κερδίσει, πάντως) διαθέτει ένα φαινομενικά τυπικό νεανικό σάουντρακ που όμως δεν είναι, εχμ, τόσο τυπικό!

Από τον Σπήλιο Λαμπρόπουλο

Μία φαινομενικά μέτρια ταινία που είναι όντως, εχμ, μέτρια (και σε κάνει να αναρωτιέσαι με ποιον διαστροφικό του φίλο έβαλε στοίχημα ο Κέβιν Σπέισι ότι, μετά το «Αmerican Βeauty» δεν θα ξανάπαιρνε μέρος σε ταινία αξιώσεων - μέχρι στιγμής το έχει κερδίσει, πάντως) διαθέτει ένα φαινομενικά τυπικό νεανικό σάουντρακ που όμως δεν είναι, εχμ, τόσο τυπικό! Εκτός του ότι εδώ θα βρείτε το indie hit της χρονιάς, «Τime To Ρretend» από τους MGMT, το «21» είναι το ιδανικό σάουντρακ για σένα, τόσο αν είσαι- συγχωρέστε μου την προφανή αναγωγή- 21 ετών, όσο κι αν απλώς έχεις καταλάβει, ανεξαρτήτως ηλικίας, ότι τη μουσική εν έτει 2008 οφείλεις να την απολαμβάνεις έτσι όπως επιβάλλει η εποχή της, δηλαδή χωρίς στεγανά: το ντίσκο πανκ των LCD Soundsystem δίπλα στον Αμον Τόμπιν, το ρεμίξ των Βέλγων Soulwax στους Rolling Stones δίπλα στην ελεκτρόνικα του Junkie XL, το ήδη καταδικασμένο να μείνει κλασικό «Υoung Folks» των εξαιρετικών Peter Bjorn and John δίπλα στη ψυχεδελική φολκ ποπ των Aliens, ο παραγωγός-αποκάλυψη Μαρκ Ρόνσον δίπλα στους σνομπ Broadcast και η σταρ Ριάνα δίπλα στους αντιστάρ UΝΚLΕ.

Αυτή είναι η μουσική των ημερών μας και οι ρυθμικά μονταρισμένες εικόνες του «21» απλώς τη συνοδεύουν: δεν είναι η μουσική αυτή που ακούγεται στο βάθος, αλλά όλα τα υπόλοιπα που προσπαθούν να συγκριθούν με την αυτόνομη λάμψη της. Οι εναέριες λήψεις του νυχτερινού Λας Βέγκας είναι ένα εναλλακτικό βίντεο κλιπ για τα 15 περιεχόμενα τραγούδια - είτε από προσεκτικές επιλογές, είτε από τύχη, είτε από το ταλέντο του μουσικού επιμελητή και την αρμονική συνεργασία του με το σκηνοθέτη Ρόμπερτ Λούκετιτς, εικόνα και ήχος ταιριάζουν απόλυτα.Συν τοις άλλοις, εδώ μέσα θα ακούσετε το μεταλλαγμένο φανκ παραλήρημα των Get Shakes με τίτλο «Sister Self Doubt».

Ωραία τραγούδια, μερικά εκ των οποίων δεν κυκλοφορούν (εύκολα) αλλού, εναλλαγές ρυθμικού και αισθητικού ύφους, ποικιλία διαθέσεων, καμία μέτρια στιγμή. Είναι πολύ απλό: το «21» δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο!