Τα Μάτια Της Τζούλια

10.06.2011
Η Τζούλια, μια γυναίκα που χάνει σταδιακά την όρασή της, βρίσκει τη δίδυμη αδερφή της, Σάρα, κρεμασμένη στο υπόγειο του σπιτιού της. Η Σάρα είχε ήδη τυφλωθεί από την ίδια αρρώστια. Όλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η νεαρή γυναίκα αυτοκτόνησε, αλλά η Τζούλια αποφασίζει να ερευνήσει την υπόθεση, μιας και διαισθάνεται πως πρόκειται για δολοφονία.

Με την υπογραφή του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο στην παραγωγή και την γνωστή από την έτερη ισπανική επιτυχία «Το Ορφανοτροφείο» Μπελέν Ρουέδα στον πρωταγωνιστικό ρόλο, τα «Μάτια της Τζούλια» είναι ένα δυνατό θρίλερ από την Ισπανία, που θα σας κάνει να αναπηδήσετε τρομαγμένοι στην καρέκλες σας - παραπάνω από μία φορές.

Μετά από ένα εντυπωσιακό άνοιγμα, ο Γκιγιέμ Μοράλες μάς συστήνει στην ηρωίδα του, τη Τζούλια, η οποία πιστεύει ότι η δίδυμη αδερφή της, Σάρα, δολοφονήθηκε, ενώ όλα τα στοιχεία οδηγούν στην αυτοκτονία. Εξαφανίσεις, ανατροπές και τρομάγματα για γερά νεύρα μετατρέπονται σε υπέροχα φωτισμένες εικόνες, από τις οποίες δεν θα μπορείτε να πάρετε τα μάτια σας.

Κεντρικό σημείο στην ιστορία κατέχει η οφθαλμολογική πάθηση της Τζούλια (αλλά και της Σάρα), που οδηγεί σταδιακά σε τύφλωση. Το βλέμμα (και η έλλειψή του), που έχουν στοιχειώσει ταινίες όπως τον «Ηδονοβλεψία» ή το «Ψυχώ», επανέρχεται με μια φρέσκια ματιά στο θρίλερ του Μοράλες, σχολιάζοντας την ίδια την διαδικασία της θέασης. Καθρέφτες, αόρατοι άνθρωποι και ντοπελγκάνγκερς μπλέκονται οργανικά στο σεναριακό ύφασμα, προσφέροντας μία ταινία απολαυστική για τις αισθήσεις όσο και για τη νόηση.

Δυστυχώς, παρά την στιβαρή σκηνοθεσία και την αγαστή πρόθεση, η γελοία σεναριακή κλιμάκωση και η λαϊκίστικη ψυχαναλυτική επεξήγηση που τη συνοδεύει, υπονομεύουν ένα κατά τ’ άλλα εξαιρετικό θρίλερ. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας.

Φαίδρα Βόκαλη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ