Η Πόλη των Καταραμένων (1960)

15.07.2011
Πολύ πιο καλόγουστη από το άνευρο ριμέικ του Τζον Κάρπεντερ, η «Πόλη των Καταραμένων» αποτελεί ένα από τα εμβληματικά βρετανικά θρίλερ των 60s.

Πολύ πιο καλόγουστη από το άνευρο ριμέικ του Τζον Κάρπεντερ, η «Πόλη των Καταραμένων» αποτελεί ένα από τα εμβληματικά βρετανικά θρίλερ των 60s. Κινούμενος κάπου ανάμεσα στον τρόμο και την επιστημονική φαντασία, ο γερμανικής καταγωγής Βολφ Ρίλα αξιοποίησε στο έπακρο το ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα του Τζον Γουίντχαμ «The Midwich cuckoos».

Στο μικρό αγγλικό χωριουδάκι του Μίντγουιτς, οι γυναίκες μένουν μυστηριωδώς έγκυοι και γεννούν ταυτόχρονα πανομοιότυπα παιδιά με ασημένια μαλλιά, βλοσυρό βλέμμα και ιδιαίτερα υψηλό δείκτη ευφυΐας. Τα ίδια μοιάζουν να μην επιθυμούν κανέναν δεσμό με τους γονείς τους, ενώ σύντομα στρέφουν τις ασυνήθιστες ικανότητές τους εναντίον όσων επιχειρούν να τους εναντιωθούν.

Η «Πόλη των Καταραμένων» βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι η απειλή προέρχεται από το οικείο, από το εσωτερικό της οικογένειας, όσο έντονες κι αν είναι οι υποψίες των θεατών και γονιών για την πραγματική προέλευση των παιδιών. Σήμερα δεν είναι το ίδιο τρομακτική, δεν έχει χάσει όμως τίποτα από την επιβλητικότητά της, καθώς και μόνο η εμφάνιση των παιδιών με το αλλόκοτο παρουσιαστικό και την παγερή ματιά αρκεί για να προκαλέσει ανατριχίλες.