του Τζος Γουίντον
με τους Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, Ρόμπερτ Ντάουντι Τζούνιορ, Κρις Έβανς, Κρις Χέμσγουορθ, Σκάρλετ Γιόχανσον, Τζέρεμι Ρένερ, Μαρκ Ράφαλο

Η ΙΣΤΟΡΙΑ: Αναπάντεχος υπέρ-εχθρός εξεγείρεται εναντίον του κόσμου όλου. Και ο Νικ Φιούρι (Σάμιουελ Τζάκσον), επικεφαλής του διεθνούς, ειρηνοποιού οργανισμού S.H.I.E.L.D. (ή αλλιώς Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α) υποχρεώνει τους Iron Man (Ντάουνι Τζ.), Captain America (Εβανς), Thor (Χέμσγουορθ), Black Widow (Γιόχανσον), Hawkeye (Ρένερ) και Μπρους Μπάνερ / Hulk (Ράφαλο) σε συνεργασία, ως μέλη μίας υπερηρωικής ομάδας προστασίας. Φανταστείτε τα «Iron Man 1 & 2», «Thor» και το (αναπάντεχα εύστοχο και απίθανα ρετρό) «Ο Πρώτος Εκδικητής: Captain America» ως πρίκουελ αυτού του φιλμ.

SAVE: Ο καλτ αλλά σφόδρα παραγνωρισμένος από τα στούντιο δημιουργός («Buffy, η Βαμπιροφόνισσα», «Firefly») και σεναριογράφος («Toy Story», «Alien, η Αναγέννηση»), Τζος Γουίντον, αναλαμβάνει επιτέλους ξανά ρόλο σεναριογράφου και σκηνοθέτη, για δεύτερη μόλις φορά μετά την εξαιρετική, κινηματογραφική διασκευή του «Firefly» στο «Serenity». Φανατικός οπαδός των «X-Men», έγραψε σενάρια τόσο για την κόμικ ενσάρκωσή τους, όσο και για την κινηματογραφική μεταφορά τους. Το πρώτο, στα 90s, δεν είχε τύχη, όταν εξέφρασε ενδιαφέρον ο περιζήτητος τότε Μπράιαν Σίνγκερ («Συνήθεις Yποπτοι»). Το δεύτερο, στα μέσα των 00s, σε σκίτσο Τζον Κάσαντεϊ, έγινε η συλλεκτική τριλογία «Astonishing X-Men Torn», «Dangerous» και «Gifted». Πανταχού παρών στο προπέρσινο φεστιβάλ –παράδεισο των κόμικ και του φανταστικού σε κάθε έκφανσή του– Comic Con και φερόμενος ως πρωτεργάτης της βαμπιρομανίας που έχει καταβάλει TV, λογοτεχνία και σινεμά, τράβηξε την προσοχή του παραγωγού Κέβιν Φιγκ. Που έμαθε πως, πλην των X-Men, ο Γουίντον λάτρευε και τα πρώτα κόμικ των «Avengers», με τα οποία μεγάλωσε. Και πήρε το φιλμ από τα χέρια του αρχικού σεναριογράφου Ζακ Πεν και του σκηνοθέτη των «Iron Man», Τζον Φάβρο (που είχε έτσι κι αλλιώς εκφράσει δισταγμούς), ανέβαλε την έξοδό του για ένα χρόνο (04/05/2012) και του το εμπιστεύτηκε. Ανάθεση που προκάλεσε ρίγη συγκίνησης σε Γουιντονόβιους, λάτρεις του κόμικ και εκλεκτά μέλη του καστ, παλιά και νέα (Ρένερ – «The Hurt Locker» και Σμάλντερς – «How I Met Your Mother»).

DELETE: Δυσκολευόμαστε να βρούμε κάτι κακό. Άντε, ας πούμε κάτι: Η Disney, που αγόρασε τη Marvel από την Paramount, δεν φημίζεται για την τόλμη της και ο Φιγκ δήλωσε: «Το “Transformers 3” έθεσε νέα στάνταρ ΓΟΥΑΟΥ απιθανότητας και κλίμακας. Επιχειρούμε να το ξεπεράσουμε!».